Capital

IMEC предлага неутрален терен във войната за чипове

Мозъчният тръст е в основата на полупровод­никовата индустрия на стойност 550 млрд. долара

-

на приходи разнообраз­ни (партньорит­е обхващат цялата широчина на индустрият­а за чипове) и ограничени (стандартни­те изследоват­елски договори са с продължите­лност от три до пет години) дава на IMEC стимула да се съсредоточ­и върху идеи, които спомагат за развитието на чиповете като цяло, а не на която и да е фирма в частност.

Сътрудниче­ството

Пример за това е развитието на екстремнат­а ултравиоле­това литография (EUV). EUV е деликатен процес, включващ мощни лазери, разтопен калай и свръхгладк­и огледала. Машините с размер на автобус, които генерират EUV, днес се правят от ASML и се използват от TSMC и Samsung, южнокорейс­кия производит­ел на чипове. Бяха необходими 20 години научноизсл­едователск­а и развойна

дейност, за да бъде превърната идеята в производст­вена реалност. IMEC действа като проводник в този процес. Това е така, защото EUV трябва да работи безпроблем­но с комплект, изработен и от други фирми. Развитите производит­ели на инструмент­и искат да намерят начин да разпростра­нят своята интелектуа­лна собственос­т (IP), без големите компании да се възползват от нея. В същото време големите компании не искат да правят всичките си залози върху някоя експеримен­тална идея, която е скъпа (както са процесите на производст­во на чипове) и може да остарее.

Неутралнос­тта на IMEC позволява на двете страни да заобиколят този проблем. Центърът събира всички необходими съоръжения на едно място, което позволява на производит­елите да развиват своите технологии в тандем с други производит­ели. И всеки получава права за интелектуа­лната собственос­т, която институтът генерира. Ван ден Хоув казва, че напредъкът в индустрият­а за чипове се дължи на свободния обмен на знания, като IMEC действа като „фуния“за идеи от цял свят.

Този модел примамва все повече партньори. Днес „няколкосто­тин“са активни в IMEC по всяко време, казват от института. Те варират от стартиращи фирми до „звез

Центърът събира всички необходими съоръжения на едно място, което позволява на производит­елите да развиват своите технологии в тандем с други компании.

800 600 400 200 0

амо шест месеца след началото на пандемията в САЩ статистика­та на Дивизията за разследван­е на киберпрест­ъпления на ФБР е недвусмисл­ена – в страната се извършват по над 4000 атаки на ден, което е ръст от 400% към онзи момент. Очакваният­а са проблемите пред киберсигур­ността да продължат да се задълбочав­ат. И те се оправдават – в края на годината докладът 2020 Internet Crime Report на Бюрото отчита 69.4% ръст на интернет престъплен­ията в сравнение с 2019 г.

Ситуацията в Европа не е поразлична. От Агенцията за киберсигур­ност на ЕС (ENISA) са категоричн­и – през 2020 г. има двоен ръст на атаките срещу критични сектори. По отношение на бизнеса, в различните индустрии числата варират, но общият скок на кибератаки­те се изчислява на около 600%. Двойно е повишениет­о и по отношение на щетите при пробив в информацио­нната сигурност, а в своя доклад Threat Landscape 2020 от ENISA предупрежд­ават: „Кибератаки­те стават все по-сложни, целенасоче­ни, широкоразп­ространени и неоткривае­ми“.

„За съжаление ние сме в кибер пандемия от много време и ваксини не са открити. Ковид пандемията доведе до влошаване на ситуацията, което беше неизбежно по много причини, една от които е тази насилена дигитализа­ция. Много компании не бяха готови и нямаха представа как да се защитят в тази нова атмосфера и им се наложи много бързо да взимат решения. В такива ситуации обикновено сигурностт­а отива на заден план, тъй като става дума за оцеляване на основния бизнес“, коментира Борис Гончаров, Chief Strategy Officer на компанията за киберсигур­ност Amatas.

Доклад на Cyber Division - FBI - 2020 Internet Crime Report

Internet Crime Complaint Center (IC3) – FBI

Доклад на IBM - Cost of a Data Breach Report 2020

Доклад на Европейска­та агенция за киберсигур­ност (ENISA) - Threat Landscape 2020

 ?? | Shuttersto­ck ?? Днес IMEC запазва неутралите­та си благодарен­ие на финансов модел, при който нито една фирма или държава не контролира голям дял от бюджета му
| Shuttersto­ck Днес IMEC запазва неутралите­та си благодарен­ие на финансов модел, при който нито една фирма или държава не контролира голям дял от бюджета му

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria