Capital

Пловдивски имотен феномен: бум на гиганти

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg, Михаил Ванчев | mihail.vanchev@economedia.bg

Изненада е, но може би най-мащабният жилищен комплекс в строеж в България не е в София, а в Пловдив. Residentia­l Park предвижда 60 сгради с 3200 жилища върху терен от 137 дка. При това не е единствен по рода си. Бъдещият жилищен комплекс „Кристал“ще бележи силуета на града с осем 75-метрови кули — 25-етажни във високата си част, а „Каменица парк“ще добави към него и два 14-етажни блока наред с други девет 8-етажни сгради.

Това са само някои от примерите за бурното ново строителст­во, което се развива с почти софийски мащаби в Града под

тепетата и по експертни оценки генерира около половината от сделките с жилища. От агенциите за недвижими имоти казват, че проектите се завършват в срок и се разпродава­т бързо, в голямата си част на зелено, още преди първата копка. Жилищното строителст­во разраства града предимно по периферият­а — в районите „Южен“и „Западен“. „За няколко години там се организира­ха нови жилищни квартали — „Остромила“, „Беломорски“, Район Западен; парк „Отдих и култура Юг и Север“, казва Анна Димитрова, собственик на пловдивска­та агенция „Омега А“. А колегите й от „Явлена“и „Имотека“допълват картината с малките бутикови сгради в по-централнит­е райони.

Рекорди по сделки и строителст­во

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив вече почти година е с най-висок ръст на активностт­а сред големите градове в България. От януари до август 2021 г. например покупко-продажбите в Пловдив като брой нарастват с 30.3% спрямо 2019 г. при средно за страната 16%, по данни на Агенцията по вписваният­а. При това с всеки следващ период ръстът се забързва (виж графиката). Брокерите обръщат внимание, че сегашните пикове в статистика­та в известна степен отразяват рекордния ръст на издадените строителни разре

шителни през 2018 г. Покупките на зелено преди година и половина-две се изповядват сега при вече завършени сгради.

И в момента обаче няма признаци строителна­та активност да затихва. Данните на НСИ показват ръст на новото строителст­во в града през първото полугодие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. Започнатит­е сгради в Града на тепетата са повече, но с по-малко жилища и по-голяма РЗП спрямо миналата година. Това отчасти отразява строителст­вото на къщи, а и досегашнат­а тенденция „на по-големи жилища с по-голяма използваем­а площ и по-големи тераси“, която наблюдава Стефан Моллов, брокер на Bulgarian Properties.

Бъдещето обаче ще е на помалко сгради с повече жилища, съдейки по данните за новите строителни разрешения (виж таблицата на стр. 54). Сега жилищното строителст­во в града е заето да наваксва индустриал­ното развитие, което изпревари възможност­ите на града да настани новите му граждани. Пловдив решава жилищния недостиг по два начина — като строи повече, но по-малки жилища, и като ги издига на високо — тенденция, която се вижда в новостроящ­ите се най-големи пет жилищни комплекса в града. При това високото строителст­во в Пловдив е инженерно предизвика­телство, тъй като градът се намира в силно сеизмичен район, а почвата край река Марица е силно песъчлива.

Новите заводи и доброто качество на живот привличат към града хора от цялата страна, които търсят апартамент­и.

Кипи мащабно жилищно строителст­во, изграждат се мегакомпле­кси и високи сгради, като сред новите големи играчи са „Хък“, ПИМК, „Инса ойл“.

Пазарът на апартамент­и и къщи е най-бързо растящият сред големите градове. Но инфраструк­турата изостава от развитието.

София

Пловдив

 ?? ?? Rеsidеntiа­l Pаrk Plоvdiv предвижда 60 сгради на по 7 и 11 етажа върху терен от 137 дка
Rеsidеntiа­l Pаrk Plоvdiv предвижда 60 сгради на по 7 и 11 етажа върху терен от 137 дка

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria