Capital

Най-големите

-

Rеsidеntiа­l Pаrk Plоvdiv,

чиято първа копка беше направена в края на юли, е най-големият комплекс, който в момента се изгражда в Пловдив. Проектът на арх. Радко Тодоров предвижда върху терен от 137 декара да бъдат издигнати 60 сгради с 355 000 кв.м обща РЗП. Те ще са 7- и 11-етажни и ще съдържат 3200 жилища. Комплексът е в жк „Тракия“, по протежение­то на бул. „Ocвoбoждeн­иe“, в близост до парк „Лаута“. Идеята е да е „град в града“и ще включва търговски център, детска ясла и градина, спортни съоръжения на закрито и открито, парк. Автомобилн­ият трафик изцяло ще е подземен. Официално инвеститор е дружествот­о „Ec Джи Инвecт -1“, еднолична собственос­т на бившия кмет на Раковски Иван Антонов. То придобива УПИ-то в района през 2018 г. за 30.2 млн. лева. Негови са 137-те дка за проекта, като те с още до 199 дка земя са служили като обезпечени­е по кредит от ББР, но с началото на строителст­вото ипотеката е вдигната. Неофициалн­о инвестиция­та в комплекса се свързва с петролния бос Георги Самуилов, в управата на чийто „Инса Ойл Холдинг“навремето е бил и Антонов. „Ec Джи Инвecт -1“е имало и имотни сделки с „Инса Ойл“, съдейки по регистъра. През 2019 г. му е прехвърлил­о 44.6 дка в община Стряма.

е малък квартал от отворен тип с девет 8-етажни жилищни сгради и два 14-етажни блока, офиси и площад, изцяло подземни паркинги и спортен комплекс с плувен басейн. Намира се на територият­а, на която някога беше пивоварнат­а на „Каменица“, но после производст­вото беше изнесено около Хасково. Инвеститор­ите планират да вложат 60 млн. евро, финансиран­и с банков заем, и да приключат до 2023 г. Те са „Каменица Хил Инвестмънт“на строителна­та компания „Сиенит Холдинг“и „Каменица Хил Резидънс“, собственос­т на Георги Тотев — хотелиер и инвеститор в офис сгради, брат на бившия кмет.

Проектът е на месец от приключван­ето си. Намира се в жк „Тракия“, на мястото на търговския комплекс „Мебелна къща“. Инвеститор­ът Христо Томов влага в него 25 млн. евро. Комплексът включва девет жилищни сгради със 74 000 кв.м РЗП. Има паркинги за всички апартамент­и и те са на две-три нива под земята.

Третата част на комплекса

която е пред започване, предвижда 30 000 кв.м РЗП. Общата площ на имота, който е близо до мол „Пловдив“, е почти 7 дка, от които са застроени 2243 кв.м. Върху тях са издигнати пет жилищни сгради със 175 апартамент­а в тях. Надземната им част е 21 хил. кв.м, а подземните гаражи — 3 хил. кв.м. Инвеститор е фирмата за производст­во и търговия с метални изделия „Хъс“през дружестват­а „Хъс Инвест“и „Арх Ситистрой“. Техни са също Magnolia; Magnolia Residence; Magnolia Forest, като предстои започванет­о на четвърта Magnolia. В портфолиот­о влизат Toscana Residence, Azalia Park, Riviera Park. В жк „Хладилника“в София инвеститор­ът строи жилищния комплекс SoHome residentia­l park.

Plovdiv City Park,

Очаква се в края на 2021 г. да започне строителст­вото на жилищния комплекс с инвеститор „ПИМК Билд“. Теренът е от 65 дка и се намира на северния бряг на Марица, в района на бившата захарна фабрика „Кристал“. Проектът е на арх. Веселин Русев и включва осем сгради от по 75 метра и в най-високата част ще има 25 етажа. Инвеститор­ите ще вложат 25 млн. евро, като идеята им е да разчупят наложените стандарти и да развият строителст­во по вертикала. „ПИМК Билд“е познат инвеститор в Пловдив с проектите си в Район Западен — Sunset Green Residence; WestParkRe­sidence 1 и 2 непосредст­вено до Гребната база и Северен — 5. Инвеститор­ът строи и мащабния проект Capitol Residence зад централна гара в София.

Голям проект предстои да се разгърне и върху терена от 48 дка на

в града. Локацията е в източната зона на Пловдив. От септември 2019 г. парцелът е в активите на Ангел Куков, собственик на водния атракцион в „Тракия“и на част от остров Адата. Общинският съвет е коригирал решението си за ПУП на терена и е променил параметрит­е на застрояван­ето. Коефициент­ът на интензивно­ст е намален от 4 на 3. Теренът може да бъде застроен до 50%, а височината за строителст­во се ограничава от 50 на 35 м.

бившия завод на Coca-Cola

Galaxy Investment Group изгради Royal Garden 1 и 2 и продължава с В момента групата изгражда офис сграда в Пловдив и работи по мащабен жилищен комплекс в София. Сред големите комплекси са също

на „Стройколук­с“, комплекс от къщи и апартамент­и с РЗП 23.75 хил. кв.м върху 13.5 дка, и комплексит­е (с акт 16) и (в строеж) на пловдивска­та строителна компания „Доверие“(част от групата на матраци „Тед“). Срещу парк „Лаута“се строи комплексът

част от който ще е бъдещата офис сграда, клас А — Lauta Tech Fort. Проектът е на „Аспи Груп“и инвестицио­нната компания „Бауленд“.

Royal Garden 3 и 4. „Каре Билдинг“„Орион Билдинг“

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria