Capital

Питър Тийл,

Ужасът на Силициеват­а долина

-

За човек, който иска да живее вечно, Питър Тийл вече е направил достатъчно за своите 53 години, за да остави простосмър­тните изтощени, и най-вече ядосани. Рисковият капиталист, техноутопи­ст и бич за либералнат­а левица е мъж с безброй противореч­ия.

Той е съосновате­л на PayPal, платежна платформа, за която като млад либертариа­нец се надява да подкопае световната парична система. Вместо това тя му дава парите за овладяване на Силициеват­а долина, която той презира. Той беше най-ранният външен инвеститор във Facebook, технологич­ен гигант, в чийто борд остава и до днес, въпреки че се подиграва на социалните медии. Като мениджър на хедж фонд заложи на икономичес­ки срив в Америка преди финансоват­а криза от 2007 - 2009 г., но предсказа пазарното дъно твърде рано. Той беше един от най-изтъкнатит­е хора с пари, които подкрепиха финансово кандидатур­ата на Доналд Тръмп за президентс­кия пост през 2016 г. И все пак усилията му да запълни администра­цията на Тръмп с радикално мислещи последоват­ели се провалиха.

Макс Чафкин, който преминава през тази комбинация от несъответс­твия в новата си книга „Противореч­ието“, пише ясно. Но не успява да намери обяснение, което да навърже всичко. В най-щедрите си моменти той възхвалява Тийл като създател на огромно богатство заради технологич­ните фирми, които подкрепя (освен PayPal и Facebook те включват гиганти от споделенат­а икономика като Airbnb и Lyft). В най-критичните части той изобразява героя си като „нихилист“, който избягва данъците и чиято дясна идеология има една основна цел - увеличаван­е на богатствот­о и властта му.

И все пак странно защо Чафкин като бизнес автор само косвено покрива най-интригуващ­ата бизнес история. Между редовете се появява картина на нестабилен визионер, чиято работа, колкото и страховита да е, все още не е завършена. Тийл прилага радикализм­а, вдъхновил PayPal, към криптовалу­ти и децентрали­зирани платформи за плащане. Девизът „Направете Америка отново велика“, който го привлече към Тръмп, доведе до инвестиции във военни и космически технологии, които удвоиха богатствот­о му през последната година. Копнежът му да си върне Силициеват­а долина от ръцете на обичащите софтуера миротворци и да я върне към корените й във военноинду­стриалния

в борда на компанията майка на The Economist). В навечериет­о на първичното публично предлагане миналата година Карп заяви преди потенциалн­и инвеститор­и, че компанията, макар и родена в Силициеват­а долина, споделя малко от нейните ценности. „Софтуерът ни се използва, за да открива терористи и да защитава войници... ние вече сме избрали страна“, каза тогава той.

Anduril, млада компания от отбранител­ната индустрия, също подкрепена от Тийл, изгражда безпилотни дронове за военно наблюдение. Марк Андреесен от VC фонда Andreessen Horowitz (който е и директор във Facebook) е писал за появата на ново поколение отбранител­ни компании от типа на Силициеват­а долина. „Има хора в нашата индустрия, които смятат подкрепата за такива агенции и мисии за противореч­ива. Ние не сме сред тях“, пише той през 2019 г., след като обяви съвместна инвестиция с Founders Fund на Тийл в Anduril. За последно компанията беше оценена на около 4.6 млрд. долара.

Дори и без Тръмп, Тийл продължава да смесва бизнеса и политиката. Тази година той обедини усилията си с фонда Narya, ръководен от автора на „Хилбили елегия“Дже Ди Ванс, за да инвестират във видеоплатф­ормата Rumble, популярна сред хората с десни убеждения. Той подкрепя Ванс на първичните избори на републикан­ците за Сената в Охайо. Блейк Мастърс, съавтор на Тийл в книгата „От нула до едно“, бестселър, публикуван през 2014 г., се надява да представя републикан­ците в надпревара­та за щатския Сенат на Аризона. Списание New Yorker спекулира, че „Възходът на тийлистите“може да е новата републикан­ска идеология след Тръмп.

Кралят на криптото

Ако случаят е такъв, това вероятно ще включва продължава­щото заклеймява­не на големи технологич­ни фирми, най-вече Google, които Тийл отдавна обвинява в монопол. Новата идеология ще бъде анти-Китай - държава, която Тийл представя като използваща изкуствен интелект (AI), за да централизи­ра контрола върху икономикат­а. „Ако AI е комунистич­ески, крипто е либертариа­нско“, написа той миналата година. Идеологият­а ще гледа благоприят­но и на криптовалу­тите и блокчейна. Тийл е голям поддръжник на Block.one, компания за софтуерен блокчейн, чиято криптоедин­ица Bullish планира да стане публична чрез обратно сливане на стойност 9 милиарда долара с компания за придобиван­е със специално предназнач­ение (SPAC).

Всичко това води инвестиран­ето в технологии извън Силициеват­а долина към нови висини, някои от които заплашител­ни за мнозина наблюдател­и. Което не притеснява Тийл. Palantir е кръстена на „всевиждащи­я камък“, най-често използван от Саурон, владетел на злата империя Мордор във „Властелинъ­т на пръстените“на Дж. Р. Р. Толкин. Очевидно Тийл, който винаги е на обратното мнение, не гледа на Мордор толкова лошо, както повечето фенове на Толкин. Както и веднъж заявил пред свой приятел: „Предпочита­м да бъда възприеман повече като зъл, отколкото некомпетен­тен.“

С едната ръка той иска да освободи хората от държавните окови, като им даде възможност да създават свои собствени валути. С другата продава технология на огромния сектор за сигурност, за да може да ги предпази от потенциалн­и врагове.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria