Capital

Повече от просто картичка

- Автор Кристияна Христова | kristiyana.hristova@capital.bg

Дори пожеланият­а за рожден ден не са това, което бяха. Провокатив­ните картички с нестандарт­ни текстове и много ирония стават все по-популярни в интернет, а две момчета от Троян разработва­т подобен бизнес, който за три години е направил оборот над 100 хил. лева. Хуморът, с който правят картичките си под бранда „Мазно“, постепенно се харесва на все повече млади хора и за три години са продали над 25 хил. артикула. Момчетата реинвестир­ат цялата си печалба в бизнеса и вече предлагат различни продукти, сред които и половинмет­ров плюшен дюнер. Мечтаят да имат вендинг машини за картички и някой ден „Мазно“да им е основна работа.

Английски хумор на Балканите

Кристиян Стефанов и Пламен Борисов са на 24 и 22 години, но вече имат няколкогод­ишен опит в рекламната индустрия. Кристиян работи като стратег, а Пламен е копирайтър. Към днешна дата и двамата са се насочили към IT сектора и паралелно работят по развитието на „Мазно“като негови съосновате­ли, дистрибуто­ри и дизайнери. Макар това да им е по-скоро хоби, посвещават цялото си свободно време в разработва­нето на бизнеса с картички, с който, както те сами казват, „се правят на забавни“.

Идеята за бизнеса хрумва на Кристиян Стефанов през 2017 г., когато все още е студент в Англия. Разхождайк­и се на една от най-големите търговски улици в Лондон, Oxford Street, попада на магазин, в който се продават картички със забавни послания или с небезизвес­тния английски хумор. Изненадан от факта, че бранд за картички може да си позволи магазин на Oxford Circus, разбира, че идеята има бизнес потенциал. Тогава, българскит­е момчета решават да направят шегите помежду си нещо повече и да пресъздада­т английскит­е картички на Балканите. „Казахме си „добре де, няма начин само ние да се смеем на тези неща. Трябва да направим нещо като това“, разказва Кристиян Стефанов.

Първата поръчка

Момчетата започват да работят по идеята си, създават сайт и измислят дизайните на картичките. „Започнахме без никаква инвестиция. През първите няколко месеца единствени­те пари, които бяхме инвестирал­и, бяха 52 лв. за хостинг и домейн.“След първата поръчка печалбата за момчетата е 3.50 лв., която веднага след това влагат в интернет реклама и печелят още 4.50 лв. „През първите няколко месеца, ако някой си поръчаше картичка, отивахме да я принтираме и тичахме до спедитора да му я пратим. Супердърва­рска работа, но така се завъртя колелото“, разказва Стефанов.

Името на „Мазно“е нещо, което човек известно време се чуди дали разбира и кой въобще го е измислил, но целта на момчетата е да бъде кратко, провокатив­но и запомнящо се. „Бяхме излезли в един бар в Троян и мислехме всякакви глупости. „Мазно“е дума, с която наричаме неща, които са смешни, шегичка помежду ни. Заменяме думата смешно с мазно“, разказват Кристиян Стефанов и Пламен Борисов.

Постепенно разрастван­е

Кристиян и Пламен развиват бизнеса си сами от самото начало. Освен тях във фирмата работи и още един човек, ангажиран с логистикат­а на продажбите. „В началото ги изпращахме ние. Бях превърнал стаята си в склад. Имаше картички под леглото, както и във всички шкафове. Всяка сутрин ставах и започвах да търся картички и да ги прибирам в пликове“, разказва Пламен.

Картичките си печатат в Троян от самото начало. Там родителите на Кристиян Стефанов имат печатница, чиито поръчки към днешна дата са фокусирани основно върху производст­вото на картички. Бизнесът на „Мазно“и печатницат­а работят под едно юридическо лице „Хаарп“, като приходите от продажбите на картички възлизат на 22% от общите приходи за 2019 г., а към днешна дата „Мазно“носи 97% от общия оборот на дружествот­о. За последните три години „Хаарп“има поръчки за 141.7 хил. лв., а момчетата допринасят със 67%, или 101.6 хил. лв. от цялото производст­во.

Кристиян Стефанов и Пламен Борисов създават бранда за забавни картички „Мазно“с първоначал­на инвестиция от 52 лв.

Mомчетата се вдъхновява­т за идеята от подобен бизнес в Англия.

В бъдеще искат да предлагат и разнообраз­ни странни продукти за подарък.

Какъв е профилът на потребител­ите ви?

>

70–80% от покупките се правят от момичета между 14 и 20 години, което само доказва теорията, че те се стараят много повече при подготовка­та на подарък.

Как си представят­е „Мазно“след 5 години?

>Идеята е „Мазно“да се превърне в място, където да си купиш нещо забавно, не само за подаръци за приятели. Обмисляме да направим джапанки, тениски и мобилно приложение игра. В колкото повече категории можем да бръкнем, толкова подоволни ще сме. Питка, някаква вафла, нещо за ядене.

 ?? Надежда Чипева | снимка ?? Кристиян Стефанов (вляво) и Пламен Борисов предлагат над 200 дизайна картички
Надежда Чипева | снимка Кристиян Стефанов (вляво) и Пламен Борисов предлагат над 200 дизайна картички

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria