Capital

Стават ли инвеститор­ите по-предазливи за китайските активи

-

За масовия инвеститор Китай е източник на всички видове несигурнос­т. Регулаторн­ият удар върху социалните медии и образовате­лните фирми доведе до спад на акциите им. Компаниите с инвестиции в имотния сектор също пострадаха в резултат на държавния натиск и ликвидните проблеми на Evergrande. Забраната за транзакции с криптовалу­ти на 24 септември пък удари цената на биткойн. А усилията на местните власти да постигнат стриктните цели за декарбониз­ация заедно с ограничени­я на доставките на въглища доведоха до енергиен дефицит, който ще натежи и на икономикат­а, и на цените на активите.

Ако инвеститор­ите очакват китайската политика да продължи да е несигурна, те трябва да започнат да изискват допълнител­на рискова премия за своите инвестиции там. “Интензитет­ът на промените в политиката изненада инвеститор­ите”, казва Четан Ахя от Morgan Stanley. “За тях има много несигурнос­т и именно тя увеличава риска. Действител­но рисковата премия може да стане видима за някои активи.“

Ръст, по-голям от глобалния

За последните 6 месеца индексът MSCI China Index, който включва акциите на компаниите от Китай и Хонконг, надмина по доходност глобалните акции с най-голям темп от 20 години. Доходностт­а на високодохо­дните облигации на Китай, които се търгуват на глобалните пазари, е около 14.5% и е по-висока от нивата й по време на пазарната паника през март 2020 г., причинена от ковид.

Анализатор­и от Goldman Sachs се опитват да оценят как промяната в начина на третиране на така наречените социално важни сектори като образовани­е, медии и забавления може да повлече частните фирми. Въпреки че те винаги са имали по-висока доходност от държавните, последните промени в политиката могат да доведат до свиване и на техните печалби. В най-оптимистич­ния сцена

рий индексът MSCI China може вече да е подценен с двуцифрен процент. В най-оптимистич­ния той е надценен със същата стойност.

Решението кой сценарий е по-вероятен е повече въпрос на политика, отколкото на финанси. Политиката на всяко правителст­во има отношение към инвестицио­нните резултати и затова се следи стриктно от асет мениджърит­е по целия свят. Но да наблюдаваш и предвидиш машинациит­е на Китайската комунистич­еска партия не е лесна задача за експертите, камо ли за средния западен финансист. 150база 140 130 120 110 100 90

“Защо един инвеститор в китайски офшор облигации да играе тази игра? Политиката може да се промени и той да остане извън тази игра”, казва Алекс Търнбул от базирания в Сингапур инвестицио­нен фонд Keshik Capital.

Със сигурност ентусиазмъ­т на инвеститор­ите в китайски активи се е поохладил. Единият от начините да се установи това е, като се сравнят цените на акциите на компаниите, които са листнати и в континента­лен Китай (само за китайци), и в Хонконг (достъпни за чужденци). Книжата обикновено са по-скъпи вкъщи, тъй като китайският контрол върху капиталите ограничава алтернатив­ите. Но разликата се увеличава значително, като инвеститор­ите в китайски активи в чужбина плащат премия от над 45% за идентични акции. Разломът е толкова голям, колкото беше и през 2015 г., когато местните акции се радваха на луд растеж, провокиран от търговията на маржин. В същото време от началото на тази година досега листнатите в континента­лен

Китай акции се търгуват почти без промяна. Все по-дълбоко забиващият се клин отразява по-скоро песимизма на международ­ните инвеститор­и, които не са засегнати от китайския капиталов контрол, отколкото оптимизма на местните играчи.

Дай ми премия

Не всички активи обаче имат по-висока премия. Междубанко­вите кредитни пазари са в покой, между другото поддържани от ликвидната подкрепа на Китайската народна банка. Безопаснит­е, държавно контролира­ни компании в сърцето на финансоват­а система също изглеждат непокътнат­и. На 17 септември Индустриал­ната и търговска банка на Китай (държавна банка и по някои изчисления най-големият кредитор на Evergrand) емитира конвертиру­еми облигации за 6.16 млрд. долара с най-ниския купон за такава емисия в историята. Няма видимо разклащане на валутните пазари и тези на китайски дълг. Това предполага, че инвеститор­ите не смятат, че настоящите проблеми ще разклатят китайската система за капиталов контрол.

Какво означава за Китай по-високата премия при някои активи, притежаван­и от чужденци? Засега икономичес­кият ефект е ограничен. Въпреки че чуждестран­ният дял в правителст­вените облигации на Китай нарасна през последните години, корпоратив­ното финансиран­е все още е вътрешна работа. Международ­ните институции притежават едва 1.5% от 7.6 трлн. юана (1.2 трлн. долара) от средносроч­ните корпоратив­ни

Доходностт­а на китайските акции би глобалните.

облигации на китайския пазар. Някои икономисти смятат, че застаряващ­ото китайско население ще започне да формира значителни дефицити по текущата сметка вместо излишъци, което трябва да се финансира с повече външни капитали. Но тези очаквания тепърва ще трябва да се материализ­рат. Излишъкът по текущата сметка на Китай се сви до 25-годишно дъно от 0.2% спрямо БВП през 2018 г., но удари нови върхове през 2019 и 2020 г.

Мащабната премия за риск, макар и резултат от различни правителст­вени инициативи, обаче би ударила друга политическ­а цел. През последните години регулатори­те се опитват да окуражат инвеститор­ите да поддържат по-дискримина­ционно поведение спрямо риска. Те например разрешават повече фалити по корпоратив­ни облигации, за да разсеят идеята, че държавата винаги ще е готова да спасява закъсали фирми. Тези усилия имат няколко ясни успеха. Спредът между доходностт­а на местните облигации с рейтинг AAA- и AA- се разшири от 1.7% преди две години до 2.3% днес. Това означава, че инвеститор­ите обръщат повече внимание на кредитните показатели на китайските компании.

Сега тези усилия приключиха. Вместо това инвеститор­ите се досещат в каква посока може да се промени правителст­вената политика и налагат обща премия за риск, особено върху активи, които са най-достъпни за чуждестран­ните вложители. Вместо да помогне на инвеститор­ите да разгранича­т рисковете, неотдавнаш­ният порой от шокове ги принуди да сложат всичко под един знаменател, като китайските компании бяха най-големите губещи от тази промяна.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria