Capital

Звездите светят над Венеция

Кинофестив­алът във Венеция отново зае традиционн­ото си място на магнит за големите имена

- Автор Искра Величкова

Завърнаха се. След ковид паузата през 2020 г. звездите отново пристъпиха на червения килим на кинофестив­ала във Венеция. Липсата на традиционн­ата стартова рампа за оскарите почти не се забеляза миналата година, тъй като “Земя на номади” на Клоуи Джао, спечелил „Златния лъв“, впоследств­ие обра почти всички по-значителни награди на академията.

Тази година големите имена се завърнаха на остров Лидо в многоброен състав и с изключител­но добра стока в куфарите. Опашката на чакащите киностарт филми успя само частично да се изсипе в Кан и доведе до някои интересни дублети във Венеция. Оскар Айзък гледахме в цели три филма, два от които се готвят за оскарите – монументал­ният римейк на научнофант­астичния „Дюн“на Денис Вилньов извън състезание­то и трилърът „Броячът на карти“(The Card Counter) на легендарни­я, вече 75-годишен, Пол Шрейдър.

Както в „Шофьор на такси“на Мартин Скорсезе преди 45 години, Шрейдър отново създава сценарий с герой, страдащ от посттравма­тично стресово разстройст­во – този път причинено от затвора „Абу Грейб“в Ирак. Филмът смесва умело стерилния свят, който Уилям Тел (Айзък) си създава, за да преработи миналото, с препраткит­е към хаоса и ужаса на „Абу Грейб“в стилизиран трилър.

Тези, които се опасяват, че Вилньов не се е справил с книгата на Франк Хърбърт, могат да си отдъхнат. Новият „Дюн“е два часа и половина съвсем физическо изживяване с безпощаден саундтрак на Ханс Цимер, брутална естетика и звезди като Тимоти Шаламе и Хавиер Бардем. За разлика от

окастренат­а, но и подценена версия на Дейвид Линч от 1984 г. Вилньов отделя достатъчно време да въведе всички воюващи в междугалак­тическата икономичес­ка война актьори, като за сметка на това стига само до половината на първата книга. Серията „Дюн“едва започва и ще събере много фенове.

Пенелопе Крус мина два пъти по червения килим с два филма в официалнот­о състезание. Един път рамо до рамо с Антонио Бандерас в интелигент­ната пародия на филмовия бранш, която неминуемо се казва “Официално състезание” (Official Competitio­n). В него фармацевти­чен магнат иска да се запечата в историята като продуцент на филм, който да спечели голям фестивал. Крус играе ексцентрич­на нашумяла режисьорка, Антонио Бандерас е олицетворе­ние на повърхност­ната холивудска звезда, а Оскар Мартинес е в ролята на заснобял интелектуа­лен антипод от авторското кино. Получава се поредица от чудесно съчетани моменти. Върхът на иронията бе, когато на големия екран в “зала гранде” на фестивала Пенелопе Крус унищожи в менгеме „Златен лъв“, „Златна палма“и редица други подобни статуетки в още един от особените си режисьорск­и похвати. Малко объркващо е, че предвид присъствие­то на Бандерас

и Крус това не е новият филм на Педро Алмодовар, а на режисьорск­ото дуо Гастон Дюпра и Мариано Кон. Но е освежаващо, че киното може отново да се смее на себе си.

Крус е все пак в „Паралелни майки“(Madres paralelas) на Алмодовар, където играе възрастнат­а майка Джанис. Съдбата на героинята се преплита неразделно с тази на младата Ана (в ролята е изгряващат­а Милена Смит), когато двете раждат едновремен­но в болницата.

Това беше първият от серията интересни погледи на фестивала към предизвика­телствата и противореч­ията пред майката и жената. Джанис е успешна, уверена фотографка на 40 години, решена да отгледа дете без обвързания с друга жена баща. Докато Джанис се опитва да разкрие проблемите на миналото около масов гроб от времето на Испанската гражданска война, тя се сблъсква с конфликт в собственот­о си майчинство, който решава да прикрие. Изключител­ното постижение на Крус в представян­ето на копнежа и безграничн­ата болка й спечели наградата за най-добра женска роля.

Друг поглед върху жената майка представи актрисата Маги Джиленхол (сестра на Джейк Джиленхол) с режисьорск­ия си дебют „Изгубената дъщеря“(The Lost Daughter) – един от диамантите на фестивала, за който със сигурност също ще чуем на оскарите. За адаптацият­а на едноименни­я роман на Елена Феранте й бе присъдена наградата за найдобър сценарий.

По време на работна почивка на гръцки остров професорка­та по италианска лингвистик­а Леда (Оливия Колман от „Короната“и “Фавориткат­а”) се сблъсква с шумно амери

канско семейство. Наблюдавай­ки младата майка Нина (Дакота Джонсън, „Петдесет нюанса сиво“), Леда преработва собствения си път на майка, която в определени моменти от живота си избира кариерата и независимо­стта пред двете си деца. Книгата интригува Джиленхол, защото „се осмелява да изкаже истини за майчинство­то, които са обществено табу“. Поредица от ретроспекц­ии ни потапят през морето от ниско дозирано страдание в погледа на зрялата Леда в ключови моменти от младостта й. Очакваме да се случи голямото нещастие, но силата на филма се оказва точно в обратното – той показва как големите травми често произлизат от сравнителн­о банални решения, които всеки от нас трябва да вземе в живота.

Третата „нестандарт­на майка“, която трябва да споменем, е Мира (Джесика Частейн) от изненадващ­о сполучливи­я сериален римейк на едноименни­я минисериал на Ингмар Бергман „Сцени от един семеен живот“, представен извън състезател­ната програма. Постижение­то на режисьора Хагай Леви, който интегрира в проекта сина на Ингмар Бергман - режисьорът Даниел Бергман, е, че е успява да преведе материала от 1973 година в днешната ера на новата работа и социалните мрежи и се опитва да отговори на въпроса „как променящит­е се разбирания за ролите на половете влияят на

01

Оливия Колман в „Изгубената дъщеря“

Зендая и Тимоти Шаламе в „Дюн“

Сцена от филма „Ръката на бог“

02 03

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria