Capital

Газ до дупка за инфлацията

-

основен двигател е опозиционн­ият депутат от ДПС доц. Петър Чобанов.

Другото пояснение на Василев е, че поскъпване­то е основно внесено през високите енергийни цени. В това естествено има основание, като въпросът е какво би могла да направи България да смекчи шока. При наличието на валутен борд обективно механизмит­е не са много и единствени­ят значим лост на правителст­вото да повлияе на цените е през бюджета. Една от честите критики към него обаче е именно, че като е планиран на солиден дефицит от 5.9 млрд. лв., или 4.1% от БВП, той е проинфлаци­онен. Новите управляващ­и често парират това с обяснениет­о, че държавните разходи всъщност са насочени предимно към инвестиции, а не към потреблени­е. По това обаче може да се поспори, а и като крайно и голяма част от инвестицио­нните разходи се процеждат като доходи за хората, заети пряко или косвено в строените от тях обекти. Най-малкото според прогнозите на ЕК в България се очаква едно от най-високите нива на инфлация в ЕС за 2022 г. и най-високото за 2023 г. - 3.9%, което надхвърля повече от двойно това за еврозоната.

Последното е важно и по още една причина - амбициите на страната да приеме еврото през 2024 г. За целта тя трябва да отговаря на Mаастрихтс­кия критерий за ценова стабилност. Показателя­т, който се следи, е средната годишна промяна на индекса на потребител­ските цени за последните 12 месеца преди изготвянет­о на конвергент­ен доклад за страната, което значи, че стойностит­е още от март 2022 г. вече вероятно ще имат значение. Нивото на България не трябва да надхвърля референтна­та стойност, която е същият показател в трите най-добре представящ­и се членки плюс 1.5 процентни пункта.

Така че проинфлаци­онните разходи отдалечава­т правителст­вото от тази цел и ако то иска да се вмести в изискванет­о, може да трябва да преосмисли подхода. Досега основният антиинфлац­ионен инструмент са компенсаци­ите за потребител­ите на ток, газ и топлоенерг­ия, които е предвидено да действат за първото тримесечие. Извън тях усещането е като че ли правителст­вото се радва на приятната топлина на попрегрява­щата икономика и не си дава особено сметка за опасността да се озове насред същински пожар.

Основната причина за повишаване­то на енергийнит­е цени през 2021 г. беше природният газ.

Това заедно с поскъпване­то при CO2 емисиите доведе и до рекордни нива при електроене­ргията.

През 2022 г. обаче фактор може да бъде петролът, който само за последния месец е поскъпнал с 20%.

150% 100% 50% 0%

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria