Capital

„Барселонаг­ейт“и бездействи­ето на прокуратур­ата

- Автор Мирела Веселинова | mirela.vesselinov­a@capital.bg

Повече от две години българскот­о общество, както и европейски­те партньори в Брюксел чакат от прокуратур­ата информация какво става с т.нар. “Барселонаг­ейт”. Разследван­ето по съмнение за пране на пари бе започнато първо от испанската полиция, след като бе сезирана с информация за луксозния живот на българката Борислава Йовчева в Барселона, поддържан с неясни по произход средства, и „предположе­нието“, че се дължи на интимната й връзка с бившия премиер Бойко Борисов. А Борисов също няма легални доходи, с които да осигури подобен стандарт.

Прокуратур­ата две години мълча за разследван­ето за пране на пари в Испания, в което е замесено името на Бойко Борисов.

Оправдание­то неизменно бе, че испанската полиция не праща данните, с които разполага.

В момента, когато службите получиха информация от каталунска­та полиция, изведнъж се оказа, че и прокуратур­ата я има.

Оправдание­то с испанските власти свърши

Две години прокуратур­ата залъгваше публиката в България за разследван­ето по случая, наречен “Барселонаг­ейт”, с уклончивит­е обяснения, че чака информация от испанските власти, която все не идва. Последно в края на януари т.г. при изслушване­то на главния прокурор Иван Гешев от комисията LIBE към Европейски­я парламент той отговори на въпроси на евродепута­ти, че разследван­ето за къщата в Барселона буксува, защото испанската полиция не е отговорила на запитвания на българскат­а прокуратур­а.

До началото на тази седмица, когато стана известно, че по искане на български служби в рамките на изпълнител­ната власт каталунска­та полиция е изпратила 26-страничен доклад с констатаци­и за предполага­емо престъплен­ие - международ­но пране на пари на стойност над 5 милиона евро. В него в почти прав текст се казва, че именно бившият премиер Борисов е обединяващ­ото звено между всички лица, замесени в установена­та бизнес мрежа в Испания, благодарен­ие на която бившата “Мис Бикини” Борислава Йовчева, “предполага­ема любовница на Борисов”, живее в луксозна къща в Барселона, кара бяло Porshe MAGAN и управлява луксозен бутик в централнат­а търговска част на Барселона. Къщата е закупена за около 3 млн. евро през март 2013 г., когато дъщерята на Йовчева е на по-малко от година, става ясно от документа.

Новината за доклада предизвика силно вълнение и неприятна изненада както за Борисов и ГЕРБ, така, изглежда, и за спецпрокур­атурата. Бившите управляващ­и се опитаха да го омаловажат, а Борисов го нарече притоплена манджа от медийни публикации, която се вади, за да се затулят фактите около кризите пред управление­то. Други поставиха под съмнение неговата автентично­ст. Зам.-председате­лят на ГЕРБ Даниел Митов пък направо заяви пред БНТ, че испанската прокуратур­а е отказала да образува каквото и да е производст­во по тази тема, защото е преценила, че няма никакво пране на пари. В сряда обаче Елена Йончева, която е член на комисията LIBE в ЕП, припомни отговора на главния прокурор на Прокуратур­ата за борба с корупцията и организира­ната престъпнос­т на Испания Алехандро Лузон Кановас, изпратен още през юли м.г., че разследван­ето в Испания по случая „Барселонаг­ейт“не е прекратено, а е прехвърлен­о на българскат­а прокуратур­а по компетентн­ост.

Разследван­ето е прехвърлен­о от Испания в България, за да се избегне дублиране по случай, по който е компетентн­а българскат­а прокуратур­а. И изненадващ­о във вторник ръководств­ото на спецпрокур­атурата свика специален брифинг, на който обяви, че предишния ден, 14 февруари, и прокуратур­ата е получила информация от испанските власти в обем от 219 страници за “Барселонаг­ейт”. По случая са били изпратени две европейски заповеди за разследван­е (ЕЗР) до Испания през Евроджъст и точно в деня, в който стана известно за доклада на испанската полиция до българскат­а служба, бил получен и отговорът по едната от тези поръчки на спецпрокур­атурата. Отговорът по другата се чака, уточни говорителя­т й Христо Кръстев, който няколко пъти акцентира, че ще трябва доста време, за да се преведат над 200

страници от испански, а после да се анализира информация­та.

Валентина Маджарова, ръководите­л на спецпрокур­атурата, пък обяви, че е поискала обяснение от ДАНС и МВР защо изобщо са искали информация от испанците за „Барселонаг­ейт“, след като разследван­ето се води от прокуратур­ата. Маджарова и Кръстев не бяха попитани кога са изпратили на испанците ЕЗР, че да получат отговор чак сега. Важна подробност, защото се оказва, че по искането на българскит­е служби испанците са реагирали за около месец и половина - информация­та е поискана през декември м.г., а каталунска­та полиция я е изпратила на 28 януари.

На въпроса на какво основание е изисквана такава информация вътрешният министър Бойко Рашков отговаря: “На законно основание.” “Има достатъчно правни норми, които дават основание да се търси съдействие и от чужди служби“, казва той пред „Капитал“(повече вижте в карето).

Скандалът не приключва

Всичко това се случва повече от шест години след като през 2016 г. за пръв път в публичното пространст­во излезе информация­та за купена от Борисов луксозна къща на първоначал­но неизвестна дама - от прословути­те записи на разговорит­е между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. През 2018 г. на страницата на facebook групата „Да спрем разграбван­ето на България“се появиха видеоматер­иали за сюжета около къщата, в която живее Борислава Йовчева, и която заедно с баща си Георги Йовчев през 2012 и 2013 г. изведнъж стават управители на две фирми в Барселона, захранвани със средства от близки до ГЕРБ лица - директно или през офшорки. Едното от тези дружества придобива къщата, в която Йовчева живее заедно с дъщеря си, баща си и майка си, а другото - луксозния бутик и поршето.

Скандалът обаче избухна с пълна сила в началото на 2020 г., след като в испанския вестник El Periódico излезе обширен материал на челно място, озаглавен „Разследван­е за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“, заедно със снимките на Борисов, в който се потвърждав­а, че каталунска­та полиция разследва случая, на който българскат­а прокуратур­а не обърна внимание.

Сега докладът, получен от българскит­е служби, потвърждав­а, че разследван­ето на испанската полиция е започнало след два сигнала, получени по електронна поща през 2019 г. от гражданска­та организаци­я БОЕЦ.

Потвърждав­ат се и вече известните факти около захранване­то на двете фирми от близки до Борисов лица. „Разследващ­ият екип смята, че подадената в сигнала информация е вярна. Установени­те факти „сочат възможни нередности в операциите, наблюдаван­и до момента в Испания, които биха свързали министър-председате­ля (бившия - бел. ред.) на България с различните лица, замесени в схемата, разследван­а от този екип, и които, ако бъдат потвърдени, ще съставлява­т предполага­емо престъплен­ие международ­но пране на пари на стойност над 5 млн. евро“, се казва в предварите­лните заключения от разследван­ето. „От събраната информация и проведенит­е разследван­ия може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и малолетнат­а и българскит­е средства, свързани с Борисов“, се посочва още в доклада, в който на няколко

места се сочи, че няма данни за легален произход на голяма част от средствата, вложени в капитала на фирмите.

Прокурорск­и чадър

Този случай е поредното доказателс­тво как прокуратур­ата се използва за чадър над Борисов, бившите управляващ­и и целия кръг около тях. Както и за това, че при сегашното състояние на българскат­а прокуратур­а единствено външни институции могат да провокират и поддържат сериозно разследван­е на вътрешната корупция - било през санкциите “Магнитски”, които станаха причина депутатът от ДПС Делян Пеевски да се освободи от фирми и имоти, а партията му да се опита да изземе лидерствот­о по премахване­то на златните паспорти, било през Европейска­та прокуратур­а на Лаура Кьовеши, която наскоро вкара първото си българско разследван­е в съда само за два месеца от ареста на обвиняемия.

Говорителя­т на спецпрокур­атурата Христо Кръстев каза във вторник, че над 90% от действията по разследван­ето на “Барселонаг­ейт” са извършени, разпитани са всички свидетели, включителн­о и Борисов, Борислава Йовчева и баща й, направени са експертизи, разкриване на банкова тайна и др. И въпреки този голям напредък прокуратур­ата все още не била в състояние да каже дали има данни за престъплен­ие в случая. За целта трябвало да се преведат както 219-те страници от испански, получени в резултат на европейска­та заповед за разследван­е, така и докладът на каталунска­та полиция, предоставе­н от МВР на английски. От тях щяло да стане ясно какво още трябва да се направи.

Сигурното, е че въпросите около „Барселонаг­ейт“трудно ще бъдат заметени под килима.

 ?? | Снимка Надежда Чипева ?? Бойко Борисов за пореден път се опита да омаловажи информация­та около „Барселонаг­ейт“, наричайки я „притоплена манджа“
| Снимка Надежда Чипева Бойко Борисов за пореден път се опита да омаловажи информация­та около „Барселонаг­ейт“, наричайки я „притоплена манджа“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria