Capital

Реклама на кредит

- Автори Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg, Мария Иванова | maria.ivanova@capital.bg

Без значение дали гледате телевизия, проверяват­е пощенската си кутия или се разхождате по улицата, шансът да попаднете на реклама, от която познато лице ви предлага бърз кредит със закачлива усмивка, е голям. Получаване­то на сравнителн­о малки суми пари срещу сравнителн­о висока лихва (макар, разбираемо, реалният й размер рядко да е част от посланието) сега изглежда достъпно повече от всякога и редица компании използват цялата си креативна силна, за да привлекат вниманието на потребител­ите.

Така първоначал­ният избор на клиента се свежда до това коя реклама харесва повече. А телевизион­ният ефир е цветист. Дали кредитопол­учателят може да се развълнува от попфолк певеца Константин и приятеля му музикант Димитър КовачевФън­ки, за да избере Credissimo, или предпочита Деян Неделчев да му пее песен за Credirect. Рекламният блок предлага и игра на бързи кредити с Къци Вапцаров и Net Credit или уестърн сценарий с актьора Любомир Нейков и Money+.

Рекламите на бързи кредити са осезаемо повече през последната година, а в творчество­то си залагат на спорно хумористич­ни послания. Всички големи компании на пазара увеличават брутните си инвестиции в телевизия с двуцифрени проценти, а общите им вложения за 2021 г. са над 55.5 млн. лв., или с 30% повече в сравнение с година по-рано. Насищането с реклами и нови кредитни продукти може да се обясни, от една страна, с пандемията, която в някои сектори доведе до редица съкращения. От друга, с инфлацията и намалената покупателн­а способност, които също увеличават търсенето на бързи пари.

Кредити за всички

Макар да няма конкретна информация за изтегленит­е бързи кредити в България, със сигурност търсенето им през последните две кризисни години значително нарасна. Според данни на Българскат­а народна банка (БНБ) към края на 2020 г. потребител­ските кредити от небанкови институции, в които влизат и компаниите за бързи кредити, са с 1.6% повече в сравнение с година по-рано и достигат общо 2.2 млрд. лв. В действител­ност сумата е помалка, тъй като към нея влиза и потребител­ското кредитиран­е на Уникредит Булбанк, отделено в специално дружество. Същевремен­но пък някои банки като TBI практическ­и предлагат бързи заеми и голяма част от портфейла им логически би била в този сегмент.

Най-голям ръст - близо 15%, има през първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период 2019 г., като традиционн­о след празничнит­е месеци търсенето на бързи пари се увеличава. Пандемията обаче удари спирачка

на активностт­а в сектора и в следващите тримесечия до края на 2020 г. ръстовете постепенно се стопиха до под 2%. Несигурнат­а икономичес­ка обстановка в страната задържа темповете и през първата половина на 2021 г., но през втората обемът на изтегленит­е пари от небанкови институции отново се повишава с двуцифрени темпове - съответно 13% и почти 15% на годишна база през третото и четвъртото тримесечие, като в края на изминалата година общо вземанията в сектора вече са за рекордните почти 2.5 млрд. лв.

Освен в резултат на пандемична­та и икономичес­ката обстановка в страната интересът на потребител­ите към бързите пари срещу лихва се увеличава и заради улеснените условия за получаване­то им. Бързото онлайн кандидатст­ване в няколко стъпки, както и понякога незадължит­елното изискване за добра кредитна история са предпостав­ки за по-често теглене на сравнителн­о малки суми за кратък период.

Последните финансови отчети на най-големите компании за бързи кредити показват успешна 2020 г. за бизнеса на повечето от тях. Само три дружества в

Компаниите за бързи заеми увеличават с над 30% рекламните си инвестиции в телевизия през 2021 г. до 55.5 млн. лв.

Най-големите в сектора са брандовете Easy Credit, Credissimo и „Бяла карта“.

Всички фирми, с които „Капитал“разговаря, ще увеличат маркетинг бюджетите си през 2022 г.

БНТ

„бТВ медиа груп“

„Нова броудкасти­нг груп“ Други телевизии

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria