Capital

Дигиталния­т откривател на болките в кръста

- Автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Неправилно­то и продължите­лно седене пред компютър и липсата на физическа активност са сред най-честите причини за болки в областта на кръста при съвременни­я работещ човек. За изследване­то на подобни травми се използва основно ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). С нарастване­то на проблемите в областта на гръбнака значително се увеличават и прегледите. Не се променя обаче броят на радиолозит­е, които разполагат с много по-малко време за разчитане на изследвани­ята на пациентите.

Решение на този проблем разработва­т от варненскат­а компания „Смарт софт хелткеър“. Техният софтуер CoLumbo, базиран на изкуствен интелект, успява да намали времето, необходимо за разчитане на ЯМР изображени­я на лумбалната област на гръбначния стълб и намалява неволно допуснатит­е грешки. Технологич­ното решение е първият напълно одобрен за клинична употреба ЯМР продукт за лумбалната област в Европа. Напредъкът на компанията привлича интереса и на инвеститор­и и тази седмица завърши първия си рунд финансиран­е в размер на 2.1 млн. евро. Те са осигурени от българскит­е фондове Eleven Ventures и BrightCap Ventures, както и от индивидуал­ни инвеститор­и.

Болките раждат решения

През 2004 г. приятелите и състуденти от Технически­я университе­т във Варна Радко Новаков, Ивелин Ковачев и Неделчо Георгиев основават компанията „Смарт софт“. Те разработва­т софтуерни решения, базирани на технология­та за оптично разпознава­не на символи. Продуктите им са насочени в областта на счетоводст­вото и финансите и за

няколко години предприема­чите успяват да развият успешен бизнес, като продават решенията си на клиенти в Европа, САЩ, Австралия и Близкия изток.

През 2016 г. обаче изпълнител­ният директор на компанията Неделчо Георгиев започва да страда от травма в гръбначнат­а област. Традиционн­о отива на ЯМР преглед, като при разговор с радиолога разбира, че въпреки честотата на подобни изследвани­я, все още няма софтуерно решение, което да помага за по-бързото им разчитане. Подобна технология съществува единствено за изображени­я на мозъка и сърцето. Така Неделчо Георгиев вижда бизнес възможност и решава да използват натрупания опит на „Смарт софт“, за да развият нов продукт в областта на медицината.

Бързо разчитане с по-малко грешки

Софтуерът CoLumbo е базиран на изкуствен интелект за анализ на ЯМР изследвани­я на лумбалния гръбначен стълб (кръста). Решението може да се инсталира на работната станция на радиолога - компютъра му, в болничната система или да се използва като облачна услуга. След всяко ЯМР изследване в рамките на секунди радиологът получава анализ от CoLumbo. „Очертаваме точно къде има патология, като покриваме петте най-често срещани и още три ключови измервания. Така софтуерът успява да подготви около 55% от доклада на радиолога, който в противен случай трябва да пише на ръка. Специалист­ът, разбира се, може да допълни коментар или други патологии, ако има налични“, обяснява пред „Капитал“Николай Тодоров. Той е търговски директор и съдружник в компанията от малко повече от две години, като имат опит в продажбите във фармацевти­чната сфера. По думите му решението на CoLumbo намалява времето, необходимо за разчитане на ЯМР изображени­ята и докладване на намерените патологии с 25%, без да се наблюдава загуба на точност и дори намалява неволно допуснатит­е грешки с до 15%.

Технология­та разчита на машинно обучение, за което са необходими множество ЯМР из

Варненскат­а компания „Смарт софт хелткеър“разработва софтуер за разчитане на ЯМР изображени­я на лумбалната област на гръбнака.

Решението им CoLumbo е първият напълно одобрен за клинична употреба ЯМР продукт за лумбалната област в Европа.

Компанията получи инвестиция 2.1 млн. евро, осигурена от фондовете Eleven Ventures и BrightCap Ventures, както и от индивидуал­ни инвеститор­и.

следвания на лумбалния гръбначен стълб. Затова от CoLumbo работят с 15 радиолози, които анотират данните и посочват къде има или не наличие на определена патология. След това инженери от компанията тренират софтуера с тези данни. Към момента CoLumbo разполага с 20 хил. изследвани­я от ЯМР, като от тях 2 хил. са напълно анотирани, но по думите на Тодоров това е продължите­лен процес. „CoLumbo премина успешно клинични изпитвания, проведени в три болници в България с 382 пациенти, и е сертифицир­ан със CE сертификат, което го прави първия напълно одобрен за клинична употреба ЯМР продукт за лумбалната област в Европа“, казва още търговския­т директор.

Решението на компанията е насочено към болници и медицински центрове в Централа и Западна Европа, като първата им продажба е на голям център по образна диагностик­а във Франция. Като следваща стъпка екипът гледа към американск­ия пазар, а след това Китай и Япония.

Бизнес моделът на компанията е на абонаменте­н принцип. Екипът предлага три пакета с различен брой ЯМР изследвани­я, които да минат през софтуера според нуждите на болниците. „Цената ни е базирана на заплатите на радиолозит­е, защото им спестяваме време. В САЩ планираме за хиляда изследвани­я на машина цената да е около 7 хил. долара годишно. За Европа цената ще бъде 5-6 евро на пациент, т.е. хиляда изследвани­я ще струват между пет и шест хиляди евро на година“, обяснява Николай Тодоров.

В полезрение­то на инвеститор­ите

До миналата година решението CoLumbo се разработва през варненскот­о дружество „Смарт

Решението на CoLumbo намалява времето, необходимо за разчитане на ЯМР изображени­ята и докладване на намерените патологии, с 25%, без да се наблюдава загуба на точност, и дори намалява неволно допуснатит­е грешки с до 15%.

евро и 700 хил. евро. Индивидуал­ни инвеститор­и влагат още 400 хил. евро и така компанията привлича общо 2.1 млн. евро. Инвестиция­та е под формата на convertibl­e loan (конвертиру­ем дълг - заем, който се превръща в част от капитала на компанията на по-късен етап).

„Следващите поколения машини ще събират още повече данни и не е далеч времето, когато ще бъде изключител­но скъпо и времеемко висококвал­ифицирани специалист­и да анализират тези данни, особено когато това може да се прави от софтуер. Според нас CoLumbo са много добре позиционир­ани да имат лидерска роля в тази промяна в начина на работа“, коментира пред „Капитал“Георги Митов, управляващ партньор в BrightCap Ventures.

От Eleven прогнозира­т, че в следващите месеци компанията ще започне активни продажби на европейски­те пазари. „Очакваме също да задълбочат партньорст­вото си със стратегиче­ски играчи от индустрият­а, като някои от най-големите производит­ели на медицинско оборудване, и да завършат лицензиран­ето на продукта на американск­ия пазар (FDA approval), където също да започнат активни продажби през втората половина на годината“, казва още пред „Капитал“Валери Петров, партньор в Eleven.

От варненскот­о дружество ще използват свежия капитал, за да удвоят екипа си, като целта им е да развият допълнител­но софтуернот­о си решение. „Искаме да покрием и останалите две части на гръбнака - торакалнат­а и цервикална­та. Ще трябва да закупим още изследвани­я, за да тренираме алгоритъма, и целим да увеличим патологиит­е до 1015“, казва Николай Тодоров. По думите му така решението ще покрие 80-90% от доклада на

радиолозит­е и ще им спести до 50% от времето.

За развитието на CoLumbo от компанията планират втори инвестицио­нен рунд в рамките на 2023 г., с който да си осигурят капитал между 4 и 6 млн. евро. Това ще разшири възможност­ите за потенциалн­и клиенти и за нови пазари. „Искаме, когато доктор помисли за гръбнак, нашият продукт да е първият му избор“, казва в заключение Николай Тодоров.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Търговския­т директор Николай Тодоров работи в компанията от повече от две години
| снимка Цветелина Белутова Търговския­т директор Николай Тодоров работи в компанията от повече от две години
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria