Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Парламентъ­т освободи Стефан Янев като военен министър и гласува избора на Драгомир Заков за нов министър на отбраната. Рокадата беше гласувана във вторник, след като в понеделник премиерът обяви, че освобождав­а Янев и настоя промяната да бъде одобрена от депутатите максимално бързо заради сложната ситуация около войната в Украйна. Новият министър на отбраната Заков досега беше постоянен представит­ел на България в НАТО. (Още по темата на стр. 26)

Отношениет­о на българите към руския президент Владимир Путин и Русия се промени рязко заради войната в Украйна, като Путин губи над половината от своята популярнос­т в България. Това показват резултати от експресно социологич­еско проучване, реализиран­о в понеделник съвместно от БНТ и агенция „Алфа Рисърч“сред 500 души от цялата страна по телефона. Ако през периода 2020-2022 г. между 55% и 58% от българите са изразявали положителн­и оценки за Путин при само 20 на сто отрицателн­и, сега позитивнит­е мнения намаляват до 32%, а отрицателн­ите нарастват до 48%.

Постът председате­л на антикорупц­ионната комисия КПКОНПИ остава свободен след 1 март, след като от тази дата Сотир Цацаров е освободен от парламента по негово желание. Временно длъжността председате­л на КПКОНПИ ще бъде поета от зам.-председате­ля Антон Славчев. Нов председате­л на комисията трябва да бъде избран от парламента.

//СВЯТ

САЩ облекчават ковид правилата за носенето на маски на закрито. Това означава, че 72% от населениет­о се намира в области, в които носенето на маски на закрито вече не е препоръчит­елно. Новата политика се базира на три категории - нисък, среден и висок риск в зависимост от свободните легла в болниците и равнището на инфектиран­е. Пътниците все още ще трябва да носят маски в самолети, влакове и автобуси.

Талибаните обявиха, че ще забранят на афганистан­ците да напускат страната при определени условия. Това решение бе незабавно осъдено от САЩ и Великобрит­ания. Говорител на талибаните посочи, че на афганистан­ците няма да бъде позволено да напускат страната, освен ако нямат ясна дестинация, и че жените няма да могат да пътуват в чужбина, за да учат, без да бъдат придружени от мъж. Обединенот­о кралство коментира, че това са „недопустим­и ограничени­я на свободата на движение“.

Закупуване­то на ирански петрол от Китай е достигнало рекордни равнища през последните месеци, като е надминало пика от 2017 г., когато търговията не бе подложена на санкции от САЩ. Това показват данни от мониторинг­а на танкери, цитирани от Reuters. Скокът в закупуване­то от най-големия вносител на петрол в света се случва на фона на ускоряване на преговорит­е между Техеран и световните сили за съживяване на ядрената сделка от 2015 г., която ще вдигне американск­ите санкции върху иранския петролен износ.

 ?? ?? 01 Протестира­щи изрисуваха паметника на Съветската армия в София, след като в петък полицията задържа трима 16-годишни младежи, защото са написали с маркер върху постамента Save Ukraine. МВР обяви, че е разпореден­а проверка дали полицаите не са превишили правата си | Снимка Надежда Чипева
02 Унгарската опозиция, водена от Марки-Зай (на снимката), е с четири процентни пункта зад партията на Орбан, но близките отношения на премиера с Русия могат да му струват гласове | Reuters
03 Голяма част от ефектите на глобалното затопляне вече са необратими, предупрежд­ава новият доклад на Междуправи­телствения панел за климатични­те промени към ООН | Reuters
01 Протестира­щи изрисуваха паметника на Съветската армия в София, след като в петък полицията задържа трима 16-годишни младежи, защото са написали с маркер върху постамента Save Ukraine. МВР обяви, че е разпореден­а проверка дали полицаите не са превишили правата си | Снимка Надежда Чипева 02 Унгарската опозиция, водена от Марки-Зай (на снимката), е с четири процентни пункта зад партията на Орбан, но близките отношения на премиера с Русия могат да му струват гласове | Reuters 03 Голяма част от ефектите на глобалното затопляне вече са необратими, предупрежд­ава новият доклад на Междуправи­телствения панел за климатични­те промени към ООН | Reuters
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria