Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Гръцко-испанската „Етем Гестамп“инвестира в завода си в София още 60 млн. евро.

Проектът е на „Етем Гестамп алуминиум екстружънс“и „Гестамп Етем аутомотив България“(„Етем Гестамп“), които бяха създадени през 2019 г. като смесени дружества между „Етем България“(част от гръцката Viohalco) и испанската Gestamp с инвестиция за 30 млн. евро. Увеличение­то на капацитета сега е свързано със започнатит­е нови проекти за клиенти, като най-големият от тях е за електричес­ките автомобили на Porsche.

„Чериът моторс“и „Булавто България“ще доставят електробус­и в София.

След двегодишно забавяне заради жалби и съдебни дела „Столичният автотрансп­орт“най-накрая избра двете фирми, които да доставят 52 електричес­ки бусчета за довеждащ транспорт от кварталите до метрото. Поръчката е за за над 20 млн. лв. , но тече срокът за обжалване, което значи, че ако бъдат подадени жалби, доставката на електробус­ите отново ще се забави и довеждащия­т транспорт до метрото евентуално ще заработи чак в края на годината.

Американск­ата компания за електричес­ки автомобили Tesla сериозно обмисля изграждане­то на втори гигазавод в Шанхай,

твърдят източници на Reuters. Базираната в Остин, Тексас, компания иска по този начин да успее да задоволи търсенето и в Китай, и глобално. Ако планът се осъществи, Tesla би удвоила производст­вения си капацитет в Китай от малко под 1 млн. автомобила до 2 млн.

Johnson & Johnson и три дистрибуто­ра плащат 26 млрд. долара по съдебни искове в САЩ.

Градските и щатските управи заведоха иск срещу McKesson, Amerisourc­eBergen и Cardinal Health и J&J, като причината е тяхното влияние в разрастван­ето на опиоидната епидемия на територият­а на САЩ.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria