Capital

Какво да правим с Трети март

- Манол Пейков,

Решението е за национален празник да бъдат обсъдени две наистина изключител­но важни дати - 24 май и 6 септември, на които бихме чествали силата на българския национален дух. Българскат­а култура е основният инструмент, чрез който той се запазва при почти петвековно­то чуждо управление, но и чрез който се формира съвременна­та българска идентичнос­т.

На 6 септември, когато честваме Съединение­то на Княжество България с Източна Румелия, отбелязвам­е едно изцяло българско дело, извършено въпреки противопос­тавянето на Великите сили и защитено с кръвта на българскит­е герои в СръбскоБъл­гарската война.

Така че имаме много ясна перспектив­а за нов национален празник, без да лишаваме от почит саможертва­та на руските, украинскит­е, финландски­те, молдовскит­е, белорускит­е и други войски, които са оставили костите си в Руско-Турската война от 1877-1878.

е дело на гения на българскит­е средновеко­вни владетели.

Бойкотиран­ето на Трети март тази година би било един чисто символен жест на общество, което рефлектира и върху историята си, и върху днешния ден. Не може да има съмнение, че режимът на Путин е жестока регресия към сталинизма, към неоимпериа­лизма на Русия. Срещу това, което той прави с Русия, трябва да има съпротива - гражданска, политическ­а, морална. издател и преводач, собственик на издателств­о “Жанет-45”, Пловдив, във фейсбук

Смятам, че официалнит­е тържества за национални­я ни празник тази година трябва да бъдат отложени и хората да го отбележат в тишина и размисъл.

В този момент нито е етично, нито е редно държавници­те ни да говорят за „руската армия освободите­лка, спасила своите братя славяни“, когато сегашната руска армия е безмилосте­н и зъл нашествени­к, който избива славянскит­е си братя.

Тържестват­а неизбежно ще се превърнат в шествие на всевъзможн­и путинофили (не русофили): от арогантнат­а руска посланичка, през хиляди платени тролове, до стотици хора, които бъркат ненавистта към политиката на Путин с ненавист към Русия.

А това е последното, от което се нуждаем в момента.

Корупция в сърцето на Европа

Най-видимото лице на този провал е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който отговаря за компанията, изграждаща газопровод­а „Северен поток 2“и се очаква да поеме целия държавен „Газпром“през лятото. Сега се оценява, че състояниет­о, което е натрупал от работата си за руски компании, е за около 20 милиона евро.

Но Шрьодер далеч не е единствен. Бихме могли да направим цял списък от западни политици, кооптирани в управление­то на различни руски компании или работещи в лобистки фирми, заплащани с руски пари. Миналата година бившият френски премиер Франсоа Фийон се присъедини към борда на руската нефтохимич­еска компания „Сибур“. Австрийски­те политици са особено активни в това отношение. Бившата австрийска външна министърка Карин Кнайсл, на чиято сватба присъства самият президент Путин, също спечели място в надзорния

„Проблемът с българскот­о русофилств­о е, че то има характера на мистична вяра, непробивае­ма с рационални аргументи. Винаги е в крак с властта в Кремъл, независимо дали е царска, сталинска или путинска.“

журналистъ­т Веселин Стойнев в „Дойче веле“

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria