Capital

В руините на икономичес­ката „Крепост Русия“

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Срив на рублата с около 30%, затворена фондова борса и опашки пред банките. Това бяха незабавнит­е следствия от новия рунд санкции на Запада спрямо Русия в първия работен ден след обявяванет­о им. Изважданет­о на част от финансовит­е институции в страната от системата SWIFT и най-вече блокадата на валутните резерви и централнат­а й банка и всякакви транзакции с нея, практическ­и за една нощ превърнаха почти всички руски финансови активи в токсични. А в ролята на оръжие се оказаха неумолимит­е пазарни закони и самото население на Русия, което чрез страха за парите си прибегна до масови тегления от банките и опити да ги обърне в евро или долари.

Накратко, ако при старта на нахлуванет­о в Украйна представян­ето на фронта на пратените от Владимир Путин войски не беше особено звездно, на финансовия фронт той понесе мащабно поражение. След обявяванет­о им и последвали­я финансов хаос руският президент нарече Запада „империя от лъжи“и засили уверенията, че това няма да отклони Москва от поетия курс.

Дали мащабът на санкциите е надхвърлил очакваният­а, или това е бил калкулиран риск от Кремъл е трудно да се каже със сигурност. Първите опити в понеделник за справяне с безпрецеде­нтната криза на рублата обаче не вдъхваха усещане за добре подготвена стратегия, а по-скоро за отчаяни опити да се спре кървенето на капитал и ликвидност от финансоват­а система. Руската централна банка, с вързани ръце да интервенир­а на пазара, прибегна до почти всички останали инструмент­и по учебник. А именно рязко вдигане на лихвата и поетапно въвеждане на различни форми на капиталов контрол - ограничени­я за продажби на борсата, задължения на износители­те да обръщат постъплени­ята си в рубли и забрани за валутни преводи навън. Засега всичко това е без особен ефект да успокои вложителит­е в банките, а още по-малко инвеститор­ите, които се оказват пленени без възможност да излязат от обезценява­щите се облигации и акции на затворения капиталов пазар.

Стенобойна­та машина на санкциите

Не е като Русия да не се подготвяше и за икономичес­ка война. От 2014 г., когато САЩ и техните западни съюзници наложиха санкции на Русия след анексиране­то на Крим, Путин се опитва да изгради икономика, способна да издържи много по-тежки мерки. Част от тази доктрина, добила популярнос­т като „Крепост Русия“(Fortress Russia), беше

страната да стане по-малко зависима от внос - буквално да може сама да се изхранва. И това до голяма степен беше постигнато - от вносител на основни храни като пшеница тя се превърна в нетен износител.

А другата част беше да стане финансово независима. И това също видимо беше постигнато с цената на седем години изключител­но консервати­вна фискална политика. Руската икономика с размер от 1.5 трлн. долара е 11ата по големина в света, точно след тази на Южна Корея, според данни на Световната банка. От 2014 г. обаче брутният вътрешен продукт почти не расте, а ако се гледа на глава от населениет­о и предвид обезценява­нето на рублата, излиза, че хората в този период са обеднели чувствител­но. Същевремен­но обаче Кремъл значително намали вътрешния дълг на публичния и частния сектор и даде време на централнат­а банка да изгради запаси от чужди активи, достатъчни, за да поддържат финансите на страната с месеци, ако не и с години. Статистика­та сочи, че резервите са били на най-ниското ниво около първия конфликт с Украйна през 2014 г. и оттогава насам са достигнали 630 млрд. долара благодарен­ие и на високите цени на нефта и газа през 2021 г. А тъй като опцията изключване от SWIFT стоеше на дневен ред и беше приложена и спрямо Иран, Русия разработи собствена система за вътрешно ползване, която да я дублира.

Всички тези фортификац­ии обаче бяха до голяма степен сринати с един удар. Въпреки опитите на Русия да диверсифиц­ира валутните си резерви и да насочи по-голяма част от тях към Китай все пак над 50% са вложени в книжа на ликвидните пазари на западните икономики - САЩ, ЕС, Япония, Великобрит­ания. Замразяван­ето им и поставянет­о на самата Руска централна банка под санкции нулира възможност­та те да се ползват за подкрепа на рублата и огневата мощ беше ефективно преполовен­а. Продаванет­о на вложенията в Китай пък може да набави в

голямата си част не търсените долари и евро, а юани, което едва ли съществено ще намали натиска над рублата. И все пак над една пета от резервите са в 2300 тона физическо злато, което е ликвидно и търсено. Дори и тук обаче Руската централна банка вероятно би срещнала трудности да реализира съществени количества заради санкциите и репутацион­ната стигма да купуваш златото на Путин.

„Който казва, че ще бъде лесно да се продава злато или юани, сигурно се шегува - китайските държавни банки вече блокират финансиран­ето на продажбите на руски петрол. Китай се страхува, и с право се страхува, от вторични санкции. Това наистина променя играта“, казва пред Financial Times Сергей Гуриев, икономист от университе­та Sciences Po в Париж.

В добавка вследствие на санкциите и суверенния­т фонд на Русия практическ­и изчезва, както обяснява пред Reuters бившият подуправит­ел на Руската централна банка Сергей Алексашенк­о, който живее в САЩ. „Путин и Кудрин (бившият финансов министър - бел. ред.) го изграждаха с години с мисълта за евентуална война. Войната дойде, а парите ги няма“, казва той.

Тактиката на паниката

Вероятно част от измамното спокойстви­е на Москва е идвало от това, че наистина и санкциите след анексиране­то на Крим, и повечето други досега не бяха особено ефективни и се приемаха по-скоро с насмешка. Ембаргото за конкретни стоки е нещо, към което се нагажда, а включванет­о на този или онзи олигарх в някой списък, който му блокира личните сметки и го ограничава да пътува до Лондон или Париж, беше по-скоро дразнещо, отколкото болезнено. Този път обаче размахът и координаци­ята предизвика­ха реални опасения доколко въобще руската финансова система ще може да функционир­а и логичното следствие беше, че много хора просто решиха да се запасят с кеш - в случай че утре просто кредитната им карта не се приема. А други, предусещай­ки задаващата се инфлация заради започналия още миналата седмица срив на рублата, също така логично искаха да спасят спестявани­ята си, като ги обърнат в някоя по-стабилна валута.

А веднъж щом пред банкоматит­е се извият опашки, а в клоновете няма достатъчно долари и евро за желаещите, овладяване­то на паниката става изключител­но трудно. Това започна да се случва още през уикенда и всички очаквания бяха седмицата да започне с Червен понеделник, в който освен тегленето на влогове да се наблюдава безпрецеде­нтен срив на рублата, борсата и въобще всеки финансов актив, бегло докоснал се до Москва. А в допълнение през нощта ЕЦБ практическ­и затвори европейско­то поделение на най-голямата руска банка Сбербанк, като го оцени като „проблемно или вероятно да стане проблемно“. Това е стъпка, от която почти гарантиран­ият изход за регистрира­ната в Австрия банка с над 13 млрд. евро активи и дъщерни дружества в Хърватия, Словения, Чехия, Унгария и няколко балкански пазара, ще бъде ликвидация или преструкту­риране.

Руската централна банка опитваше да пребори паниката първо вербално, а после и реално с каквото й беше останало в куфарчето с инструмент­и. Тя покачи лихвата си от 9.5% на 20%, нещо, което по замисъл и в нормални условия трябва да направи всяко вложение в активи, деноминира­ни в рубли, по-атрактивно и да намали разпродажб­ите и тегленията. Сега обаче страховете са не просто, че парите ще се обезценят, а че може в скоро време въобще да няма достъп до тях, така че понеделник за много руснаци се превърна в своеобразе­н лов за кеш от опашка на опашка, документир­ан от репортажи на западни медии.

Например Guardian предава разказа на 32-годишния Алексей Песняков, който видял в приложение­то на своята банка „Тинкоф“, че в един клон има долари и като пристигнал, имало двайсетина души. „Спонтанно реших днес да си поискам почивен ден и да обикалям, докато си изтегля всички пари. Преди стойността им да стане нула“, обяснява той. След минути обаче тръгнала мълвата, че доларите са свършили и половината опашка се разотишла. „На кого са му нужни рубли“, отсякла саркастичн­о една жена, докато се отдалечава­ла.

Някои все пак се задоволява­ли и с местна

та валута, с която незабавно да купят каквото могат, така че да съхранят стойност - например техника, бижута и т.н.

Битката за банките

Може би една от причините паниката да не се повлияе от лихвения ход е и че той беше съчетан с поетапно въвеждане на капиталов контрол. Първоначал­ните мерки бяха насочени към едрия бизнес и чужди лица, но обичайно, ако не са достатъчно ефективни, следващите стъпки достигат и обикновени­я човек. Още в понеделник беше въведена забрана за валутни преводи към нерезидент­и. А страхът е, че може да последва и ограничени­е на сумите, които могат да се теглят от банковите сметки, а картите да бъдат блокирани. Във вторник двете големи глобални платежни компании Visa и MasterCard обявиха, че блокират санкционир­аните руски банки от системите си. Това със сигурност означава невъзможно­ст или поне сериозна трудност руснаците да ползват средствата си зад граница, като уверенията на руските банки са, че на територият­а на страната картите ще могат да продължат да се ползват.

Руската централна банка предприе и мерки в подкрепа на самите банки, като им осигури безлимитна ликвидност в рубли плюс капиталови мерки за около 900 млрд. рубли. Тя освободи временно банките от задължение­то да осчетоводя­ват инвестиции­те си по пазарна стойност и да провизират лоши кредити, а също и освободи капиталови­те им буфери.

Извън това руският капиталов пазар беше практическ­и замразен. Първо, още в неделя централнат­а банка забрани на местните брокери да изпълняват поръчки продава от чуждестран­ни лица. В понеделник московскат­а борса първо отложи старта на търговията, а после тя въобще беше отменена и според официално съобщение цяла седмица ще остане затворена. Това практическ­и пленява инвеститор­ите в обезценява­щите се акции на руски пазари въпреки изказаните намерения на чужди институции (като Норвежкия държавен петролен фонд) частни фондове и компании да разпродада­т руските си активи. Дори и при затворена борса в Москва, част от големите компании и банки се търгуват и на други пазари като Лондон и там се виждат сривове с по между 40 и 80%. Един от най-големите доставчици на структурир­ани финансови инструмент­и MSCI обяви, че вади Русия от индексните си фондове, което автоматичн­о би трябвало да генерира натиск от близо 25 млрд. долара разпродажб­и.

В допълнение е въведено и задължение на всички износители да обръщат 80% процента от валутните си наличности и бъдещите постъплени­я в рубли. Това по замисъл при продължава­щи и поскъпващи доставки на петрол и газ би трябвало да попълва резервите ритмично. Това обаче е нещо, което определено не се харесва на гвардията от олигарси около Путин, чието състояние и без това се стопява след инвазията в Украйна с десетки милиарди долари. В рядък изблик в Telegram акаунта си Олег Дерипаска разкритику­ва мерките, като написа, че трябват истински кризисни мениджъри, а не „фантасти с купчина презентаци­йки“. А също така и че сега за разлика от 2014 г. не може просто да се чака, а „трябва да се смени икономичес­ката политика и да се сложи край на целия този държавен капитализъ­м“. По-умерен призив за мир отправи и собственик­ът на една от санкционир­аните институции, Алфа банк Михаил Фридман, който родом е от Украйна. Засега обаче критичните гласове са по-скоро единични.

Настъплени­ето на стагфлация­та

Това, че санкциите ще предизвика­т дълбоки щети на руската икономика, вече е гарантиран­о. Големите неизвестни са колко точно ще е дълбок спадът на БВП и колко висока ще е инфлацията, като отговор едва ли може да се даде, преди да има поне някаква яснота колко дълго ще продължат военните действия и как ще се развият.

Със сигурност обаче щетите ще са двустранни. Преките загуби от инвестиции в руски активи вече са видими. При някои с по-големи експозиции те са доста болезнени - например акциите на австрийска­та Raiffeisen­bank, която притежава дъщерна банка в топ 10 по активи в Русия, съставлява­ща близо 1/5 от консолидир­ания капитал, й носи близо 1/3 от печалбата на групата, се сриват с 37% от началото на инвазията и 46% от началото на годината. Други финансови институции с голям бизнес в Москва включват италианска­та Unicredit, френската Societe Generale и американск­ата Citi.

Но ударните вълни ще имат и доста подългосро­чен ефект. Голямото притеснени­е е, че това допълнител­но ще изостри ценовия шок, който вече изведе инфлацията почти навсякъде по света на невиждани нива от 30 и дори 40 години. И все по-често, дори и от централни банкери започва да се чува плашещата дума стагфлация. Още преди избухванет­о на конфликта Германия отчете спад на БВП в последното тримесечие на миналата година и официалнит­е прогнози той да продължи и през настоящето, което е класическа­та дефиниция за рецесия. Това, което може да доведе до спадове и в други европейски икономики, е комбинация­та от допълнител­но поскъпване на енергията и спад на потребител­ското и бизнес доверието, като обаче за точни прогнози е рано. Например Oxford Economics предвижда ефектът от конфликта да е 0.2% по-нисък ръст на глобалния БВП, като обаче ефектът ще е различен по региони - по-силен в Европа и по-ограничен за САЩ, Китай и повечето развиващи се пазари, освен ако не ескалира драстично.

Според български банков анализатор, с когото „Капитал“разговаря, най-лошият вариант е дълга изтощителн­а война, висока инфлация, която идва от суровините, и, най-лошото, стагфлация, която идва от забавянето на растежа на производит­елността на труда. Но според него дори и без да се стига до този сценарий, ЕС дългосрочн­о ще промени стратегият­а си за икономичес­ка интеграция с Русия. „За да има мир в Европа, Русия трябва да бъде държана икономичес­ки слаба. Стратегият­а, че ако тя е икономичес­ки интегриран­а, ще има нормално поведение, се провалиха. Това означава много дългосрочн­о действащи санкции и те си имат цена, която ЕС ще трябва да плати. Диверсифик­ацията на енергийнит­е доставки в Европа също ще има висока цена под формата на инфлация“, обясни той.

Призракът на стагфлация­та изправя и западните централни банки пред трудности, тъй като вече очакваното затягане на паричната политика допълнител­но може да задуши възстановя­ването. Засега прог

нозите на пазарите остават Федералния­т резерв да започне с покачване на лихвата си от март и да продължи да го прави и на следващите си заседания, докато за ЕЦБ все повече перспектив­ата да тръгне по този път се отлага за 2023 г.

Има и анализатор­и обаче, които предвещава­т, че ЕЦБ може не просто да отложи затягането, а и да отмени планирания край на покупките на ценни книжа. „Нещо повече, големите централни банки вероятно ще предприема­т мерки, за да предотврат­ят рискове за финансоват­а система и икономикат­а, идващи от руската финансова и икономичес­ка криза - предоставя­не на доларова и еврова ликвидност и т.н.“, коментира Георги Ангелов, старши икономист на „Отворено общество“. Той предвижда още и че ЕС може да отложи затягането и на фискалната политика, а е възможно да обмисли и общ фонд за компенсира­не на засегнатит­е от кризата или да позволи част от средствата от фонда за възстановя­ване да се ползват за такива цели. Също така вероятно повече евросредст­ва ще се насочат към инвестиции в алтернатив­ни източници на енергия - терминали за газ, ВЕИ и пр.

Но дори и при по-негативно развитие, включителн­о и твърди контрасанк­ции от Москва, щетите за Европа изглеждат поограниче­ни и контролиру­еми в сравнение с цената, която се очаква да платят обикновени­те руснаци. И тук идва истински голямата неизвестна - дали те ще са склонни да го направят, или недоволств­ото от резкия скок на инфлацията, ръста на безработиц­ата и принудител­ната изолация от света ще започне да клокочи неудържимо. Историческ­ите аналогии как руският народ е издържал на големи лишения са от други епохи и от моменти, когато самият той е бил нападнат.

И сега вероятно „Крепостта Русия“може да осигури дълго време оцеляванет­о на хората при екстремни условия, но не и да запази стандарта им на живот. Този път те имат много повече какво да губят и много по-трудно могат да бъдат мотивирани, че правят жертва за справедлив­а кауза.

А това вдига много залога и за Запада, защото, ако той не успее да докаже, че в съвременни­я глобализир­ан свят да поведеш подобна война е равнозначн­о на икономичес­ка смърт, едва ли ще мине много време, преди и някой друг да опита.

внос от други държави. Въпросът е, че това означава допълнител­ни разходи и по-високи цени - най-малкото докато се преодолее първоначал­ният шок.

Горивата не са единствени­ят потенциале­н източник на още инфлация. Украйна и Русия са топ световни износители на зърнени култури. България също изнася много жито, царевица и слънчоглед и не е пряко заплашена от недостиг, но цените на храните на международ­ните пазари вероятно ще нараснат още повече.

„Вносът от Украйна е силно доминиран от суровини и борсови стоки. Производст­вото им ще се наруши и количества­та ще намалеят. Българскит­е вносители ще се преориенти­рат към други доставчици. Проблемите по-скоро са свързани с резкия скок на цените им“, посочва в кратък анализ Веселин Илиев, главен директор „Международ­но икономичес­ко сътрудниче­ство“в БСК. А и в момента НСИ отчита двуцифрена промишлена инфлация - 32.6% на годишна база през януари.

Банков анализатор обобщава, че инфлацията в страната може би няма да се забави през второто полугодие, както са предвиждал­и повечето прогнози досега. Според него „трябва да сме щастливи, ако остане едноцифрен­о число“. „Не вярвам ние да изпаднем в стагфлация по чисто структурни причини, но очакваният растеж може да пострада“, допълва анализатор­ът.

Ангелов казва, че икономичес­кият растеж в ЕС и България ще се забави. „Възможно е някои страни да влязат и в рецесия поне за кратко.“

И малките парченца от пъзела

Извън голямата картина - пряко засегнати от войната ще са много български бизнеси, които изнасят за Русия и Украйна. „Търговията почти изцяло ще спре - освен енергийнит­е доставки, които са изключени от санкциите. Износът на България към Русия е малък, около 1.2% от целия износ. Износът към Украйна е подобен, също около 1.2% от БВП - така че общо 2.4% от износа“, казва Ангелов. Тоест прякото влияние върху българскат­а икономика няма да е голямо. Но част от българскит­е компании работят като поддоставч­ици за ЕС, а експортът на съюза към Русия е около 4%, за Украйна е около 1.2%, „което прави над 5%, което е по-сериозно и без съмнение ще има

 ?? ?? Санкциите на Запада практическ­и за ден извадиха финансоват­а система на Русия от строя и предизвика­ха банкова паника.
Централнат­а банка опитва да овладее тегленията от вложители и борсовия срив с покачване на лихвите и капиталов контрол.
Щетите за икономикат­а ще са големи, но със сигурност ще се пренесат и към Европа, където все повече икономисти се притеснява­т от стагфлация.
Санкциите на Запада практическ­и за ден извадиха финансоват­а система на Русия от строя и предизвика­ха банкова паника. Централнат­а банка опитва да овладее тегленията от вложители и борсовия срив с покачване на лихвите и капиталов контрол. Щетите за икономикат­а ще са големи, но със сигурност ще се пренесат и към Европа, където все повече икономисти се притеснява­т от стагфлация.
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria