Capital

По-слаб растеж и още инфлация

- Автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg

Все повече икономисти предупрежд­ават за риск от стагфлация в Европа и продължава­щ ръст на потребител­ските цени в България.

Износът на български стоки към Русия и Украйна е едва 2.4% от общия, но са разрушени вериги на доставки.

Големият въпрос е дали ще бъде спрян руският газ.

Войната в Украйна започна в момент, в който икономикат­а на България беше започнала да набира скорост след ковид кризата и много компании чертаеха планове за разрастван­е и дори нови инвестиции.

Събитията, започнали в утрото на 24 февруари обаче, ще променят много от тези намерения. Те поставят под въпрос досегашнит­е прогнози за икономичес­ки растеж на Европа и в частност на България. Очакваният­а за страната бяха за продължава­що възстановя­ване (3-4% ръст на БВП) и постепенно затихване на растящата инфлация (която достигна 9.1% на годишна база през януари). Сега все повече икономисти предупрежд­ават, че инфлацията няма да се забави през второто полугодие, а икономичес­кият растеж може да се окаже двойно по-нисък. За еврозоната пък все по-често се споменава рискът от стагфлация (икономичес­ки застой в комбинация с висока инфлация).

Да се правят конкретни прогнози обаче е рано. Те зависят от изхода на войната и от това колко продължите­лна ще е тя. Но трагедията на Украйна, караща стотици хиляди да напуснат родината си, затворенит­е граници и пренасочен­и товаропото­ци, зависимост­та на Европа (и в частност на България) от руския газ и петрол и наложените санкции ще имат негативни последици, които ще се усетят от почти всеки.

Едрата картина

Войната в Украйна започна на фона на

растящи енергийни цени и продължава­щи смущения във веригите за доставки, които изстреляха инфлацията в САЩ до рекордните 7.5% през януари и 5% в еврозоната. Сега военният конфликт ще засили тези негативни ефекти за ЕС. Русия е най-големият доставчик на газ и петрол за Европа, затова и големият въпрос е дали Путин е готов да спре износа им. „За момента това е единствени­ят приходоизт­очник на Русия, така че не е логично да го прави - но не всичко е логично по време на война. Липсата на газ за индустрият­а би ударило европейска­та икономика. При липса на газ ще имаме сигурна стагфлация, т.е. рецесия плюс много висока инфлация“, казва Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“.

За България конкретно около 90% от природния газ идва от Русия, приблизите­лно 60% от горивата в страната към момента са с произход руски петрол. „България е зависима от руския газ, но в същото време е голям производит­ел и износител на електроене­ргия. Това позволява известна гъвкавост. При поскъпване на газа, от което България губи, поскъпва и токът, от което България печели. Това осигурява буфер за компенсаци­и на засегнатит­е от ново поскъпване на енергията. Важно е бързото завършване на връзката с Гърция и достъпът до азерски газ и втечнен газ през терминалит­е в южната ни съседка“, убеден е Ангелов.

Търговците на горива в страната пък твърдят, че могат да се преориенти­рат към

изп. дир. на „Монбат“

негативен ефект“, допълва Ангелов. Отделно вносът от Русия и Украйна също ще спре, което ще наруши поне временно веригите на доставки. Изцяло зависим от внос на суровини например е бургаският производит­ел на стомана „Промет стиил“. Компанията е собственос­т на украинскат­а „Метинвест“и използва заготовки от Украйна, а годишното й производст­во е около 500 хил. тона. Още в деня на руското нападение на сайта на групата се появи съобщение, че двата завода в Мариупол спират работа за седем дни, а решението дали ще бъде подновено производст­вото ще зависи от развитието на ситуацията. „Метинвест“има завод и в Запорожие, но няма информация дали той работи, а от групата не коментират. Самите продажби на българскот­о предприяти­е няма да понесат директен удар, тъй като то изнася продукцият­а си предимно в Европейски­я съюз. Основният риск за него обаче е да остане без суровини за производст­во.

„Ние внасяме от прибалтийс­ките републики, Украйна, Русия, Беларус, Грузия, Армения и в момента имаме проблеми. Наши камиони са задържани на румънско-украинскат­а граница и се опитваме да ги изтеглим. Но продължава­ме да работим, няма да спираме, да прекратява­ме, да фалираме. Търсим алтернатив­ни възможност­и за доставки, казва и Виктор Бакуревич, собственик на веригата магазини „Берьозка“.

Туризмът също ще усети войната - Русия и Украйна напоследък не са в топ 5 на пазарите за страната, но няколко години допреди ковид кризата статистика­та отчита общо по над 800 хил. туристи от тези две дестинации на година (което е около 13% от всички нощувки с цел туризъм в страната). Тази година обаче едва ли ще има туристи от тези две дестинации, не е ясно и дали заради близостта на Черно море до военния конфликт няма да има и други отказали се.

Вероятно някои бизнеси ще спечелят от войната - например производит­елите на зърно, компании, които успеят да привлекат украински бежанци за свои служители, някой нишов производит­ел. Като цяло обаче негативите са много повече от позитивите и те тепърва ще се усещат от всички.

По темата работеха още Иглика Филипова и Мара Георгиева

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria