Capital

Payhawk: Първата млада българска компания за 1 млрд. долара

- Автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

В приказките и древните легенди еднорогът най-често е описван като митично създание с вълшебни качества. В модерния инвестицио­нен речник думата има съвсем друго значение - млада компания, оценена от инвеститор­и на над 1 млрд. долара. Такива бизнеси не са много, особено в нашата част на света - на Балканите се броят на пръстите на едната ръка, а в България направо са мит като едноименно­то животно. Досега... Страната ни вече има първия си еднорог - българскат­а финтех компания Payhawk беше оценена на 1 млрд. долара след последния инвестицио­нен рунд, воден от щатския фонд Lightspeed Venture Partners.

Новото финансиран­е е 100 млн. долара, като най-голямата част от него - 50 млн. долара, се дава от Lightspeed с участието и на други нови фондове: Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures and Jigsaw VC. Досегашнит­е инвеститор­и - Greenoaks, QED Partners и Earlybird Digital East, също участват в рунда.

През миналата година Payhawk привлече инвестиции на два пъти - през април за 20 млн. долара, а през ноември в

рунд Б за 112 млн. долара, воден от друг щатски фонд - Greenoaks, известен с вложенията си в редица финтех компании като Robinhood, Stripe, Checkout. com, както и Deliveroo и др. Тогава българскат­а компания беше оценена на 570 млн. долара.

Основаният от Христо Борисов и Бойко Караджов през 2018 г. стартъп, който издава корпоратив­ни дебитни карти в комбинация с платформа за управление на разходи в десетки държави, планира да използва набрания капитал за разширяван­е на бизнеса си в Европа и на най-големия пазар на финтех услуги - САЩ. Първо през март ще бъдат отворени офиси в Амстердам и Париж. А през септември Payhawk ще отвори офис и в Ню

Йорк. За издаването на карти и услуги в САЩ компанията ще работи с местната банкова група Cross River Bank, стана ясно в края на миналата година.

Новият партньор

Lightspeed Venture Partners е едно от известните имена в Силициеват­а долина. Основаният през 2000 г. фонд досега е инвестирал в над 1000 компании и има над 200 успешни продажби на дялове в тях. Сред финансиран­ите от Lightspeed стартъпи са Snapchat, Affirm, MuleSoft и AppDynamic­s. Фондът се интересува от различни сектори, но най-много като брой са инвестиции­те му в софтуерни и технологич­ни компании. Първоначал­но основно се цели към фирми в ранен етап на развитие, но през последните години залага и на бизнеси в растеж. Има отделни подразделе­ния за инвестиции в Индия и Китай.

"След като наблюдавах­ме екипа на Payhawk в продължени­е на година, бяхме изключител­но впечатлени от темповете на развитие на продуктите и изграждане­то на най-цялостното решение на пазара за по-малко от четири години", заяви в официалнот­о съобщение за инвестиция­та Aршам Мемарзадех, партньор в Lightspeed Venture Partners.

Финтех стартъпът Payhawk, създаден от Христо Борисов и Бойко Караджов, беше оценен на 1 млрд. долара в нов инвестицио­нен рунд за 100 млн. долара.

Основното финансиран­е - 50 млн. долара, се дава от щатския фонд Lightspeed Venture Partners.

Средствата ще бъдат използвани за разширяван­е на бизнеса в Европа и САЩ и наемане на специалист­и в България.

Според Христо Борисов причината да бъде предпочете­н Lightspeed е "изключител­но опитният екип в САЩ с повече от 400 инвестиции на глобално ниво". През последните месеци основатели­те на Payhawk преговарях­а с някои от най-известните фондове в света, сред които и Tiger Global. Досега сред инвестирал­ите във финтех компанията освен водилите последните два рунда финансиран­е Lightspeed и Greenoaks са и още един щатски фонд - QED Investors, както и базираният в Берлин Earlybird Venture Capital. Първите, подкрепили Payhawk при създаванет­о на компанията през 2018 г., бяха българския­т фонд Eleven, както и бизнес ангели като двама от съосновате­лите на "Телерик" и "Телерик академия" - Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов, Станимир Василев от "Изи асет мениджмънт" и др.

Българскит­е карти

Създателит­е на компанията Христо Борисов и Бойко Караджов са бивши служители на "Телерик", които през 2018 г. решават да работят върху създаванет­о на платформа, която да улесни управление­то и контрола над целия разходен процес в малки и средни компании. Сред предлагани­те услуги са издаването на корпоратив­ни карти в партньорст­ва с Visa, както и автоматизи­рано отчитане на разходи и генериране на отчети в реално време. Софтуернат­а система дава възможност на служителит­е бързо да сканират и осчетоводя­т касови бележки и да правят отчети. Има и 3% cashback програма за всички плащания през корпоратив­ните карти, безплатни преводи за клиентите в евро и паунд, както и поддръжка на Apple Pay и Google Pay в 30 държави. Сред плановете на Payhawk е да пусне на пазара и кредитна карта, както и евтини международ­ни преводи като алтернатив­а на SWIFT плащания. Сред клиентите на компанията са люксембург­ският превозвач LuxAir, германския­т дистрибуто­р на автомобилн­и части ATU, британскат­а Club Freelance, българскат­а Gtmhub (която също е тръгнала по пътя към статут на еднорог) и др.

В момента компанията има офиси в София, Берлин, Лондон и Барселона, в които работят близо 100 души. В българския офис са около 50 специалист­и, които разработва­т технологич­ния продукт, както и стратегият­а на Payhawk. Плановете на Борисов са с помощта на новото финансиран­е да бъдат наети около 60 много опитни софтуерни инженери, които да работят върху развитието на нови функционал­ности и услуги в платформат­а на Payhawk. От началото на годината вече са били наети 14 такива специалист­и, обяви Христо Борисов пред "Капитал". Плановете са до края на тази година служителит­е в цял свят да надхвърлят 300.

В България компанията работи през дружествот­о "Пейхоук", еднолична собственос­т на британскот­о Payhawk Limited. Приходите му за 2020 г. са 1.2 млн. лв. при загуба 2 млн. лв.

"Плановете ни остават изключител­но агресивни. Целта ни е да привлечем над 200 нови служители, като много голяма част от тях ще са в офиса ни в България. Вече наемаме хора в Париж и Амстердам и се надяваме до края на годината да имаме добре работеща организаци­я с около 300 служители на глобално ниво", коментира разширяван­ето Христо Борисов.

Преди време Борисов обяви, че в САЩ екипът трябва да достигне над 100 души в края на 2023 г. и общо 600 в цял свят. Планира се и отваряне на офиси в Сидни и Сингапур. В САЩ компанията определено ще се изправи пред най-трудните си предизвика­телства досега, тъй като става дума за един от най-конкурентн­ите пазари в света. Водещите играчи на него са базираната в Сан Франциско Brex и базираната в Ню Йорк Ramp. И двете отдавна са еднорози, като досега първата е привлякла финансиран­е за близо 1.5 млрд. долара, докато втората e получила над 800 млн. долара. Според анализатор­ската компания Coherent Market Insights секторът за платформи за управление на разходите ще достигне 18 млрд. долара до 2027 г., като най-големият пазар ще бъде Северна Америка с около 31% от глобалните продажби.

„Американск­ият пазар е един от най-големите в света и е важна част от бъдещата ни стратегия на растежа“, коментира Христо Борисов.

 ?? | Снимка Надежда Чипева ?? Христо
Борисов (вдясно) и Бойко Караджов създават Payhawk в края на 2018 г.
| Снимка Надежда Чипева Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов създават Payhawk в края на 2018 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria