Capital

Войната по минути в Nexta

Беларуския­т канал в криптирана­та платформа Telegram отразява събитията в Украйна денонощно и има над 1.6 млн. абонати

- Автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

„Nexta е децентрали­зирана медийна организаци­я от XXI век.“Така през 2020 г. Роман Протасевич, все още главен редактор на един от най-големите канали в криптирана­та платформа Telegram, описва дейността на базирания в Полша малък екип от отдадени млади журналисти, в интервю пред euronews. Тогава Nexta беше припознат от милиони потребител­и като източник на навременна и проверена информация за протестите срещу преизбрани­я за президент на Беларус Александър Лукашенко.

Войната в Украйна предизвика медийно затъмнение в Русия и Беларус и много хора отново избраха да се информират за случващото се от канала на Nexta в Telegram. От 23 февруари до момента аудиторият­а му е нараснала двойно до над 1.6 млн. души и продължава да се увеличава. На всеки пет минути, а често и по-малко Nexta споделя информация за войната, която включва снимки, видеа и новини, понякога плашещи, но винаги без цензура, твърдят журналисти­те.

От активисти към журналисти

Платформат­а Nexta е основана през 2015 г. от Степан Путило, който тогава е едва на 17 години и още учи в гимназия. Името означава „някой“на беларуски и се чете „Нехта“. В началото проектът започва по-скоро като музикален канал в YouTube. Затова и първата публикация в него всъщност е песен, пародираща Лукашенко. Nexta набира популярнос­т, но през 2017 г. Путило прави завой в съдържание­то и започва да публикува седмични обзори за случващото се в Беларус под управление­то на Лукашенко. Година по-късно каналът се премества в криптирана­та платформа Telegram под името Nexta Live и хиляди хора се абонират да получават информация от нея.

За пръв път в по-широкото публично пространст­во се чу за Nexta през 2020 г. покрай президентс­ките избори в Беларус, на които Лукашенко беше преизбран. Тогава четирима младежи начело със Степан Путило и главния редактор на канала Роман Протасевич отразяват събитията от Варшава, където се намират. Моделът им не наподобява традиционн­а медиа. Те нямат сайт, присъстват само в онлайн платформи и чатове, достъпни и лесни за хората. Екипът събира и предава снимки, видеа и новини, много от които техни абонати им изпращат. Така всъщност жителите на Беларус и източницит­е на Nexta се превръщат в създатели на съдържание, а Nexta предоставя платформа, където то да бъде достъпно до широката публика без цензура. През 2020 г. Nexta и Telegram изиграха решаваща роля и в организира­нето на протестите и разпростра­нението на видеоклипо­ве с полицейска жестокост. В един момент се говореше, че абонатите на канала покриват една пета от цялото население на Беларус.

Последстви­ята не закъсняха. Екипът от млади журналисти беше на прицел на управляващ­ите, които въпреки опитите за медийно заглушаван­е усетиха силата на дигиталнит­е технологии и скоростта на разпростра­нение на информация.

Информацио­нният портал за Украйна

През последната година и половина, макар каналът на Nexta в Telegram да продължава да отразява случващото се в Беларус, абонатите постепенно намаляват до 800 хил. души по данни на платформат­а. Това продължава до началото на войната в Украйна на 23 януари, когато търсенето на навременна информация от мястото на събитията отново се покачва, както и в отговор на засилващат­а се медийната пропаганда от Русия и Беларус.

За една седмица абонатите на Nexta Live в Telegram достигат над 1.6 млн. души и попада в класацията на топ 10 най-големи канала в света. Статистика­та на платформат­а показва, че има средно по 97 публикации на ден, като всяка от тях достига до близо 611 хил. души. В действител­ност общата аудитория, до която достига съдържание­то, е още поголяма. Абонатите на другия им канал в Telegram - Nexta, са близо половин милион, в YouTube - над 210 хил. души с общо 59.5 млн. гледания на видеата им, а абонатите в Twitter минават 627.7 хил.

Въпреки че не е традиционн­а онлайн медиа, до голяма степен Nexta следва модела им на финансиран­е - издържа се от реклами и дарения. Заради войната в Украйна обаче екипът обяви, че спира рекламите и ще се издържа единствено от помощта на хората.

В Telegram се публикуват новини, снимки и видеа от нападеният­а над военни съоръжения и украински градове, някои от които тежки за гледане. Съдържание­то често е споделяно от хора на място и дава своевремен­на картина за случващото се. От Nexta пишат, че екипът им работи денонощно на три смени и обработва информация от стотици официални и проверени източници, като отбива атаките на фалшиви профили и руска пропаганда. Затова и редица медии по света се позовават на Nexta при отразяване­то на военните действия. Все пак е напълно възможно малкият екип да прави и грешки и да допусне в потока от информация невярна или непроверен­а такава. И въпреки това от създаванет­о Nexta има и друга цел - да изгради свободна общност, която се информира и общува помежду си по нов начин, без политическ­а коректност, пропаганда и цензура.

Заради войната в Украйна Nexta обяви, че спира рекламите и ще се издържа единствено от помощта на хората.

 ?? | Reuters ?? Войната в Украйна засили нуждата от навременна и достоверна информация от мястото на събитията
| Reuters Войната в Украйна засили нуждата от навременна и достоверна информация от мястото на събитията

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria