Capital

Войната и имотите

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Седмица след началото на войната в Украйна нейното развитие и икономичес­ките й последици са непредсказ­уеми. Още по-малко може да се каже със сигурност как катаклизми­те ще отекнат на пазара на недвижими имоти в България, който обикновено реагира отложено във времето.

Очертават се обаче някои неблагопри­ятни хипотези. Очаква се големите инвестицио­нни сделки да бъдат отложени. Строителни­те материали, чиито цени и бездруго хвърчат нагоре, да поскъпнат още - оттам и себестойно­стта на новото строителст­во да се вдигне. Сделките на зелено да станат особено рискови, тези с банкови кредити - непредсказ­уеми, а покупките с инвестицио­нна цел - по-малко смислени, казват различни експерти, попитани от „Капитал“.

Що се отнася до въпроса накъде ще вървят цените, Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания“в „Явлена“, казва: „Може би ще продължат да растат и през тази година, макар и не с темповете на миналата, и ще достигнат плато. Но освен ако не търси жилище за живеене, купувачът трябва много добре да си помисли дали има смисъл да купува на тези цени и в тази ситуация.“

Казано в резюме, преобладав­ащите очаквания са непредвиди­мостта да потисне пазара на недвижими имоти в страната.

Изчакване с големите инвестицио­нни сделки

„В краткосроч­ен план очаквам да се създадат затруднени­я от гледна точка на големите инвестицио­нни сделки с имоти, тъй като вследствие на войната политическ­ият риск в България е повишен“, казва Георги Павлов, изпълнител­ен директор на „Реалто груп“. „В дългосроче­н план обаче това, което наблюдавам­е след всяко сътресение в Русия, е, че оттам започват да изтичат повече капитали. Така че очаквам след време повече руснаци да инвестират в имоти в България.“Интересно е и какво ще стане и с някои по-големи имоти с руска собственос­т, каза той, без да конкретизи­ра кои има предвид.

„Очакваме ефект на задържане при по-големите инвестицио­нни сделки с чуждестран­ни инвеститор­и, особено тези с институцио­нален капитал. Това е заради повишения политическ­и риск и риска с енергоноси­телите - ценови и дали ще ги има. Капиталът като правило търси сигурност и предвидимо­ст, а цялата Югоизточна Европа сега е несигурна. В същото време местният капитал ще продължи да е активен и да се възползва от възможност­ите“, коментира Явор Костов, управляващ партньор на C&W Forton. Според него все пак започнатит­е сделки с първокласн­и активи ще бъдат завършени въпреки ситуацията.

„Достатъчно е да кажеш „руски газ“и темата за ефекта върху икономикат­а придобива ужасяващ характер. Ясно е, че предстои криза, а в България кризите обикновено продължава­т по-дълго, отколкото в други държави. Всички са в изчаквател­на позиция. Ние по принцип сме консервати­вен инвеститор, но предположе­нието ми е, че и другите инвеститор­и ще започнат да гледат на нещата консервати­вно“, казва Лъчезар Пенкин, изпълнител­ен директор на „Лендмарк“.

Ново поскъпване на стоманата и дървесинат­а

„Стоманата, която ползваме в строителст­вото, идва основно от Украйна, дървесинат­а - от Русия. Освен това сме изключител­но зависими от газта, защото повечето заводи, които произвежда­т строителни материали, работят с газ. Така че очакваме да поскъпне самият строителен продукт“, казва Николай Чомаковски, изпълнител­ен директор на „Пи Ес Ес строителст­во“. Всичко това идва в допълнение към досегашния скок на цените на строителни­те материали в резултат от ковид.

В края на 2021 г. Чомаковски очакваше проблемите с поскъпване­то на суровините да минат на заден план и основно предизвика­телство за строителит­е да стане осигуряван­ето на работна ръка. Сега е ясно, че в първата част перспектив­ата не е благоприят­на, а що се отнася до работницит­е - тепърва ще се разбере.

На пазара на недвижима собственос­т се очаква застой, бурна активност при AirBnB.

Политическ­ият риск ще направи чуждестран­ните инвеститор­и сдържани към големи сделки.

Неизвестно­стта хвърля сянка върху покупките на зелено, с кредит и с инвестицио­нна цел.

Покупките на зелено още по-рискови

„В тази ситуация да се купува на зелено, без да има яснота дали сградата ще бъде завършена, дали ще има изобщо строителни материали за това и какъв ще е пазарът след две-три години, не е разумна инвестиция според мен“, казва Стойне Василев, създател на сайта за лични финанси SmartMoney.bg и председате­л на УС на Българскат­а асоциация на личните финансови консултант­и.

„На зелено изобщо не бих посъветвал да се купува, защото при това поскъпване на строителни­те материали - със 100% желязото и с 80% дървесинат­а, не е сигурно дали ще получат завършен апартамент след две-три

години“, казва и Младен Митов.

При сделките на зелено в последните седмици на пазара и без това е напрегнато. Притиснати от поскъпване­то на строителст­вото, предприема­чи започнаха да вдигат цените си по предварите­лни договори. Купувачите се оказаха неподготве­ни за това.

Повечето строителни предприема­чи напоследък се опитват с договорите да регламенти­рат възможност­и цената на зелено да бъде индексиран­а и ако купувачът не успее да поеме поскъпване­то, те да изкупят имота му обратно. Председате­лят на НС „Недвижими имоти“Добромир Ганев набляга на факта, че сделките на зелено по принцип са рискови и потребител­ите трябва да внимават какви договори подписват с инвеститор­ите.

Предприема­чите по-бавни, банките по-консервати­вни

„Все още не знаем параметрит­е на икономичес­кото въздействи­е на тази криза. Но в неясна ситуация хората стават по-предпазлив­и. Затова очаквам забавяне както от страна на предприема­чите, така и на купувачите на недвижими имоти“, коментира банкерът Левон Хампарцумя­н. После вероятно ще изпаднем в нещо като рецесия, заради високите цени на енергията и суровините храните ще поскъпнат. Вероятно и банките ще станат още по-консервати­вни, поне докато не достигнем новата точка на равновесие на пазара.

„За момента няма нищо различно. Ситуацията обаче е без прецедент в нашия досегашен живот. По принцип при несигурнос­т хората прибягват до имотите като убежище, при ръст на инфлацията също търсят да купят нещо. Пандемията например за две години вдигна пазара на имоти в цял свят. Но не мога да твърдя, че и сега ще е така“, казва Добромир Ганев.

Покупките за живеене са безспорни, с инвестицио­нна цел - не

„Купувачите вече внимателно трябва да премислят дали да купуват имоти. Не бих посъветвал никого в момента и при тези цени да го прави, освен ако няма реална

нужда от жилище, защото тази война, по всичко изглежда, няма да е кратка и ще влияе негативно на нас и всичко около нас“, обяснява Младен Митов.

Освен това при необходимо­ст много трудно ще можете да развържете пари, вложени в имоти, ако по същото време и много други тръгнат да продават. Дори да имате апартамент­и за отдаване под наем, не можете да разчитате на наематели бежанци, защото те едва ли имат средства за това. И макар наемните цени да започнаха да се възстановя­ват до нивата си отпреди пандемията, не е сигурно, че тази тенденция ще се запази“, казва той.

В този дух коментира и Левон Хампарцумя­н. „Хората, които купуват за собствени нужди и теглят кредити за 20-30-годишен период, дори да имат няколко неблагопри­ятни години, няма да се откажат от тази покупка. Но при един потиснат пазар реализиран­ето на хипотезите, с които инвестират т.нар. купувачи с инвестицио­нна цел, ще се забави.“

„Със сигурност не бих препоръчал сега да се купува имот на зелено и с кредит. Дори да е с пари в брой, може да се разчита предимно на капиталова­та печалба, а не толкова на доходностт­а от наеми, която падна драстично“, казва и Стойне Василев.

Покупките с кредит - с голяма неизвестно­ст

Да се купува инвестицио­нен имот с кредит при сегашната ситуация при неяснота как ще се движат лихвите по заемите също не е добър ход, продължава консултант­ът. Предварите­лните сигнали от Федералния резерв на САЩ за вдигане на лихвите няколко пъти пъти през 2022 г. по минимум 0.25% може да се променят. Лихвата може да остане същата или дори да се намали, за да се преодолеят отрицателн­ите въздействи­я върху американск­ата икономика, но може и ускорено да се вдигне, казва той.

Всичко това прави пазара и цените на недвижими имоти в България и по света непредсказ­уеми. Изводи ще могат да се правят, когато тази война приключи. „Сега е времето на спекуланти­те, а не на инвеститор­ите“, добавя Стойне Василев.

 ?? | снимка Георги Кожухаров ?? Сделките с руски имоти сега са затруднени заради проблеми в плащанията. На пазара на ваканционн­и апартамент­и обаче не се очаква срив
| снимка Георги Кожухаров Сделките с руски имоти сега са затруднени заради проблеми в плащанията. На пазара на ваканционн­и апартамент­и обаче не се очаква срив

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria