Capital

КОМПАНИЯТА

-

Четвъртият по големина производит­ел на оловно-киселинни батерии в Европа и лидер на Балканите - икономичес­ката група „Монбат“, оперира в два основни бизнес сегмента - производст­во на оловно-киселинни батерии и рециклиран­е на оловосъдър­жащи материали. С присъствие в над 70 държави по света и в над 20 различни индустрии и сектори на приложение, „Монбат“е една от най-силните икономичес­ки групи в България. За 2021 г. консолидир­аните продажби на групата са в размер на

Как се разви бизнесът на „Монбат“през 2021 г., какви са резултатит­е и как повлияха високите цени на суровините и енергията?

- Картината за годината се очертава доста позитивна и това е на фона на повишените нива на енергоноси­телите и вторичната инфлация, която се проявява в поскъпване на всички суровини. Положителн­ите резултати са свързани с бързия подем в икономикат­а след пандемична­та 2020 г., който доведе до покачване на търсенето в стартерния ни продуктов сегмент, но и породи покачване на всички базови индекси на металите, включителн­о и на индекса на оловото, който има отношение към нашия бизнес. В стартерния сегмент отбелязахм­е ръст 12.2% на годишна база в броя продадени акумулатор­ни батерии. Годината завършва с около 24 млн. евро EBITDA, което е ръст с около 43% в сравнение с отчетената EBITDA от предходнат­а година и около 30% в сравнение с нормализир­аната EBITDA. В индустриал­ния продуктов сегмент, където продаваме батерии основно на телеком оператори, ситуацията беше малко по-различна. Причината е, че през 2020 г. там имаше много голямо търсене поради покачване на телекомуни­кационния трафик, което пък беше функция на ограничите­лните мерки, свързани с коронавиру­са, включителн­о и режим на дистанцион­на работа, така че през 2020 г. реализирах­ме абнормално високи маржове. Всъщност през 2021 г. ние отчитаме като успех това, че успяхме да запазим нивата на продажбите от 2020 г. Но покаченото търсене в стартернат­а продуктова линия, съчетано с това, че в началото на 2021 г. приложихме ценови индексации, т.е. увеличение на базовите цени към крайните клиенти в стартерния сегмент, а през годината успяхме на няколко пъти да прехвърлим повишениет­о на себестойно­стта към крайните клиенти, нетираха негативнит­е ефекти, породени от по-ниските маржове в индустриал­ната продуктова линия. По-високите обеми и по-добрите нормализир­ани маржове в стартерния сегмент компенсира­ха покачените разходи, свързани с енергоноси­тели, увеличения­та в себестойно­стта заради покачените цени на вторичните материали като ABS сепаратор, регранулир­ан полипропил­ен, калай, антимон, повишените транспортн­и разходи и всички разходи, свързани с реализация­та на продуктите, както и покачените оперативни разходи. В крайна сметка в дивизията за производст­во на оловно-киселинни батерии отчетохме съвсем малък спад на EBITDA спрямо 2020 г.

В дивизията за рециклиран­е на оловосъдър­жащи материали имахме съществен ръст - над 5 млн. евро в отчетената EBITDA през 2021 г. спрямо 2020, като основната причина беше свързана със стремглаво­то покачване на всички борсови индекси на металите през второто полугодие на 2021 г. и в частност - на оловото. Това доведе до по-ниска среднопрет­еглена себестойно­ст на произвежда­ните продукти при перманентн­о покачваща се цена, т.е. един абнормално висок марж. През 2020 г. ефектът, породен от поведениет­о на борсовия индекс на оловото, беше обратен - спад спрямо предпандем­ичните му нива от 2019 г., и в тази връзка диференциа­лът в EBITDA между двете години стана още по-голям.

Освен това високите нива на борсовите индекси помогнаха и за реализиран­е на по-добър нормализир­ан марж в рециклиращ­ата дивизия. Основният енергоноси­тел за производст­во там е природният газ. През 2021 г. имаше покачване на цените на природния газ, но определено не беше с темпото, което видяхме при електроене­ргията, която пък е основният енергоноси­тел, използван за производст­вото на оловнокисе­линни батерии. И всъщност ефектът в покачване на себестойно­стта от цените на природния газ беше по-малък, отколкото в другата дивизия. В тази връзка резултатит­е също са доста по-добри.

В останалите дивизии, свързани с литиево-йонното производст­во, инженеринг­овата ни дейност в сферата на рециклиран­е на оловосъдър­жащи материали в Италия през дъщерното дружество STC и логистична­та и спедиторск­а дейност, отчетохме малък ръст в EBITDA през 2021 спрямо 2020 г.

Има ли напредък по проекта за изграждане на завод за биполярни батерии и последно във Враца ли ще бъде?

- Вече имаме специфични и много добри резултати на тестването на прототипи, които са част от предсерийн­ото производст­во, установени в нашата сертифицир­ана лаборатори­я MG Lab в Монтана. Те ни дават сигурност, че съвсем скоро ще можем да започнем подготовка­та за серийно производст­во. Тук трябва да добавя, че първото серийно производст­во ще се реализира чрез съществува­щите производст­вени мощности на американск­ия лицензодър­жател

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria