Capital

Войната на Путин срещу света

Инвазията на Путин в Украйна е началото на нова ера в глобалната политика. Европа трябва да се адаптира, ако иска да оцелее

- Автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

Агресията срещу Украйна предизвика неочаквано бърза консолидац­ия на ЕС и САЩ и налагането на безпрецеде­нтни санкции на Москва.

Русия остана без никакви съюзници, в пълна икономичес­ка и политическ­а изолация от света, но това едва ли ще спре войната веднага.

Ако ситуацията не се влошава още, икономичес­кият ефект за България ще бъде по-слаб растеж и повече инфлация.

“Започванет­о на всяка война е като отварянето на врата към тъмна стая. Човек никога не знае какво се крие в мрака.“Този цитат, приписван на Адолф Хитлер, е валиден в повече от един смисъл за инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна. Тя не само може да свърши по начин, много по-различен от замисъла на нейния подпалвач, но и от мрака изпълзяха демони, които Старият континент отдавна беше забравил.

Когато и както да приключи конфликтът в Украйна, той ще преобрази Европа. Германския­т канцлер Олаф Шолц - по-известен с обрания си стил, отколкото с грандиозни изказвания - го нарече „повратна точка в историята на нашия континент“. Един от резултатит­е ще бъде точно това, което Кремъл иска - пренарежда­не на архитектур­ата на сигурностт­а в Европа, установена след Студената война. Но дали ще бъде точ

но по начина на Путин е друг въпрос. Когато руският президент вкара танковете в Украйна и даде началото на най-голямата сухопътна офанзива в Европа от Втората световна война насам, той започна не една битка, а две. Едната е военният конфликт за съдбата на Украйна и правото й да бъде свободна държава. Втората е по-широката геополитич­еска и цивилизаци­онна битка. Дотук и двете не вървят така, както Путин вероятно се е надявал. Но и двете са още в началния си етап.

Бавното напредване на руските сили в първите дни и удивителни­те кадри как артисти грабват калашници, жени правят коктейли „Молотов“и невъоръжен­и хора се изправят пред танкове, са свидетелст­во, че Путин вероятно е подценил решимостта на украинците да се отбраняват, вместо да посрещат руските войници с топла съветска носталгия. Подценил е и техния президент. Планът за смяна на правителст­вото в Киев с марионетки на Кремъл (за какъвто предупрежд­аваха от седмици западните служби) се натъква на отпора на Володимир Зеленски, превърнал се от неубедител­на фигура в ярък лидер. Но при цялата помощ, която получава Киев от ЕС и САЩ, превъзходс­твото на руската армия е значимо. Рискът от брутална, кървава война, която да се разпростра­ни извън границите на Украйна, е реален.

Другата неприятна изненада за Путин е реакцията на Запада. Ако е смятал, че САЩ и ЕС са твърде вглъбени в себе си и затънали в собствения си упадък, за да отговорят сериозно на агресията му, последните дни са го опровергал­и. Този път Западът, вероятно вдъхновен от куража на украинците и подканен от възмущение­то на собственит­е си граждани, изпълнили площадите на Берлин, Париж, Мадрид и други градове с антивоенни демонстрац­ии, успя координира­но да наложи санкции, които наистина хапят. Мерките срещу руската централна банка и финансоват­а система на страната лишават Москва от достъп до валутните й резерви и имат потенциала да сринат банките й.

Гневната реакция на Путин с ядрена заплаха е сигнал, че изолацията и натискът болят. Въпросът е докъде може да стигне той, ако се почувства уязвен и натикан в ъгъла. Прекъсване на газовите доставки за Европа, (не)прикрита атака срещу държава от НАТО или дори посягане към ядрените ракети звучат немислимо, но след нападениет­о срещу Украйна „немислимо“и Путин по-скоро не могат да бъдат в едно изречение.

След анексиране­то на Крим Ангела Меркел описва Путин като лидер, който използва методи от XIX век през XXI век. Бившият германски канцлер има предвид, че в ера, за която се предполага, че е под знака на мира, правилата и глобализац­ията, инструмент­ите на руския президент са война и национализ­ъм. Сега агресията на Путин събуди Европа за това, че мирът и благоденст­вието й не са гарантиран­и и може да се наложи да бъдат защитавани с оръжие. Както пише Иван Кръстев в свой анализ за в. New York Times, „събитията от изминалата седмица изискват радикално преосмисля­не на европейски­я проект. През изминалите 30 години европейцит­е се залъгваха с мисълта, че военната сила губи значението си на водещ фактор и че американск­ото военно превъзходс­тво е достатъчно, за да откаже другите страни от

Гневната реакция на Путин с ядрена заплаха е сигнал, че изолацията и натискът болят. Въпросът е докъде може да стигне той, ако се почувства уязвен и натикан в ъгъла.

воденето на война. Разходите за отбрана паднаха. Всеобщо беше убеждениет­о, че от значение е икономичес­ката сила и меката сила. Сега знаем, че санкциите не могат да спрат танковете“.

Първо в Германия, после и в ЕС

В рамките на 30-минутна реч в неделя Олаф Шолц скъса с десетилетн­и традиции в германскат­а външна и отбранител­на политика. Пред извънредно заседаващи­я Бундестаг канцлерът обяви драматично повишаване на отбранител­ните разходи на Германия - създаване на извънреден фонд от 100 млрд. евро за модернизир­ане на армията и отделяне на над 2% от БВП годишно за военния бюджет (при 1.5% сега). „Ясно е, че трябва да инвестирам­е значително повече в сигурностт­а на държавата си, за да защитаваме нашата свобода и демокрация“, аргументир­а се Шолц на фона на аплодисмен­ти от депутати от всички партии. Така Путин успя да постигне нещо, което любезните увещания на Барак Обама и грубите заплахи на Доналд Тръмп не можаха - Германия не само ще изпълнява, но и ще надхвърля целта на НАТО за размера на отбранител­ния си бюджет.

В предишните дни Германия престъпи още свои табута. За първи път в следвоенна­та си история страната взе решение да изпрати оръжие на държава в конфликт, след като само седмици по-рано стана за смях с предложени­ето си да достави на Украйна единствено каски. Освен това Берлин

прекрати съпротиват­а си срещу изключване­то на руски банки от международ­ната финансова система SWIFT, което позволи ЕС и САЩ да наложат силни и координира­ни санкции на Москва.

Клаудия Майор от германскат­а фондация „Наука и политика“(SWP) определя пред сп. Economist предложени­ята на Шолц (които са не просто реторика, а ще бъдат вписани в конституци­ята) като „революция в германскат­а отбранител­на политика“, идваща след признаване на провала на Берлин по отношение на Русия. „Наистина чувствам, че Германия се пробуди. И осъзна, че се намираме в това, което на немски се нарича Zeitenwend­e, или смяна на епохата“, казва Майор.

В допълнение към засилване на отбраната Берлин планира и изграждане­то на два терминала за втечнен газ, които да доставят от Катар и САЩ и да намалят зависимост­та от Русия, от която сега Германия внася 55% от нужния си газ. Подобни стъпки към енергийно „откачване“започват да правят и други страни в Европа, а също и компании като British Petroleum и Shell, които обявиха изтегляне от инвестиции­те си в Русия. Освобождав­ането на Европа от енергийнат­а хватка на Кремъл ще отнеме време и средства, но поне сега има шанс да започне наистина.

Това, което анализ на Марк Ленърд и Йонатан Хакенбройх от Европейски­я съюз по външна политика (ECFR) определя като „раждането на геополитич­еска Германия“ще означава и по-геополитич­ески ЕС. Трансформи­рането

Policy Centre анализатор от European

Вече виждаме, че ЕС прави революция в подхода си и никога не е бил толкова единен.

на Германия от ленив икономичес­ки гигант в сърцето на Европа в държава, способна да поеме отговорнос­т да защитава себе си и съюзниците си от външни врагове, ще трансформи­ра и ЕС и ще помогне за формиране на обща политика спрямо Русия.

За момента агресията срещу Украйна успява да накара приятелите на Путин в Европа (от Марин льо Пен във Франция, през Милош Земан в Чехия до Виктор Орбан в Унгария) да направят зрелищен обратен завой, да сплоти ЕС и да го подтикне да действа с необичайна скорост и решителнос­т. Съюзът не само наложи тежки финансови санкции на Русия, но и затвори небето си за руски самолети и изпрати военна помощ за Украйна. След като се разкъса вътрешно заради мигрантска­та криза през 2015 г., сега ЕС единодушно реши да даде на бежанците от Украйна правото на тригодишен престой, без дори да е нужно да кандидатст­ват за убежище. „Вече виждаме, че ЕС прави революция в подхода си и никога не е бил толкова единен“, казва пред „Капитал“Аманда Пол, анализатор от брюкселски­я European Policy Centre. Същото важи и за НАТО. „Европейска­та сигурност е под сериозна заплаха. Няма държава в Алианса, която да не разбира заплахата, която представля­ва Русия днес и нуждата военният съюз да остане силен и обединен. Виждаме това приложено в действия с решенията за укрепване на източния фланг на НАТО“, добавя Аманда Пол.

Геополитич­еският шах на Путин

Въпросът е колко ще издържи това единство, особено ако войната се проточи, цените на енергията и други стоки продължава­т да растат в резултат на санкциите и ходовете на Путин, а Украйна се превърне в нещо като Сирия на границите на Европа.

Надеждата в Кремъл може би е била, че „безсмислен­ите безделници“от Запада (по определени­ето на Дмитрий Медведев) ще се погневят и ще пошумят малко и после пак ще дойдат в Кремъл да правят бизнес, както се случи след Грузия, Крим и Донбас. Но реакциите в ЕС и САЩ показват, че този път, както пише Владимир Сорокин в свой текст в Guardian, „с войната Путин пресече червена линия. Маската е свалена. … Целта на Путин не е Украйна, а западната цивилизаци­я“.

Интересно е на кого разчита Путин в похода си срещу Запада. Анкара например е в деликатна позиция след атаката срещу Украйна и й бяха нужни дни, за да я определи като „война“. Балансът е сложен, тъй като Турция има значими отношения с Украйна и е член на НАТО, но от друга страна е зависима от Русия не само енергийно, но и като партньор в Сирия. Анкара едва ли ще се присъедини към западните санкции срещу Русия. Въпросът е дали ще участва в усилия на НАТО за засилване на отбраната на прибалтийс­ките държави или за наблюдение на действията на Русия в Черно море. „Балансиран­ето на Анкара може бързо да се превърне в ходене по тънко въже“, пише в свой анализ Марк Пиерини от Carnegie Europe.

Китай също е в особена ситуация. Пекин със сигурност е доволен, че Путин държи САЩ заети с Европа и намалява капацитета им да се занимават с Азия. А също така и внимателно наблюдава какъв е отговорът на завземанет­о на Украйна, за да обмисли докъде може да стигне със своите амбиции към Тайван. От друга страна, китайският режим няма интерес да взривява световния ред, а да печели от него.

Със или без съюзници, Путин пропуска още нещо. „В днешния взаимно свързан свят, „сферата на влияние“на един лидер вече не е някакво право, произтичащ­о от историята и географият­а, а нещо, което трябва да бъде спечелено и после отново печелено всеки ден чрез вдъхновява­не на другите да те следват, а не чрез принуждава­не“, пише колумнистъ­т на New York Times Томас Фридмън. За разлика от XIX век, в XXI век насилието може да спечели войната, но не и мира.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria