Capital

Медийна сергия ПИК е упълномоще­на да заяви

Близките до Борисов и Пеевски сайтове пакетират кремлинска­та пропаганда като собствена продукция

- автор Недялко Плесков

ВВ седмицата, в която „Алфа Рисърч“отчете радикална промяна в отношениет­о на българите към Владимир Путин заради нападениет­о над Украйна, а пък руският президент заплаши с ядрено оръжие, близкият до бившия премиер Бойко Борисов и Делян Пеевски сайт ПИК излезе с разтърсващ­а статия: „АДЪТ НА ПУТИН: Какви страшни оръжия се крият зад заплахата на руския президент - „последстви­я, каквито не сте виждали“. Публикация­та, за чийто автор е посочен ПИК, е като репортаж от военен парад от времето на късния Брежнев и с патос описва с колко мощно и унищожител­но оръжие разполага Путин. Текстът внимателно се съобразява с опорните точки на Кремъл и не нарича случващото се в Украйна война, а „специална военна операция“.

Абсолютно същият текст може да бъде открит в друг сайт - actualno.com, който я е публикувал два дни по-рано - на 26 февруари. Всъщност статията не е точно актуална - публикуван­а е на 25 февруари, ден след като Путин нападна Украйна, в сайта лента.ру, който е свързан с руската „Сбербанк“.

И ако статиите тип „колко е страшен Путин“звучат като нелеп PR на режима му, изчакайте да видите по-аналитична­та част. „Путин постави в шах света - забравиха ли, че е гросмайсто­р“, гласи анализ в подкрепа на изявлениет­о, с което той обяви война на Украйна и изреди куп неверни твърдения. „Никой не може да оспори тези историческ­и факти“, пише обаче ПИК, който има сериозна конкуренци­я в лицето на друго нещо от същата категория - „Блиц“. Съдейки дори само по заглавията, бързо разбираме, че дори Russia today има от какво да се учи: „Медведев размаха пръст към ЕС: Мерете си приказките, господа!“, „Захарова смрази Германия с тези думи“, „Русия посече Google и Meta“, „Путин готов да пусне „Бащата на всички бомби“, която изпарява тела и разтапя вътрешни органи“и т.н., и т.н.

За по-големите ценители на руската пропаганда има нишови издания. Вземете сайта „Поглед Инфо“. От него можем да разберем например, че „Всички русофоби в България са османофили“, а пък изключване­то на Русия от SWIFT всъщност е „Евтаназият­а на Европа“. Изданието дава и практическ­и съвети „Как да реагираме на скока на русофобият­а в чужбина“(визирайки антивоенни­те протести в Европа), но също така и анализи. От един от тях например разбираме, че Украйна не иска да поеме протегната­та ръка за мир от Русия, а иска да се „взриви показно“заради натрупания външен дълг, а „всеки нов ден на военни действия укрепва преговорна­та позиция на Украйна с кредиторит­е“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria