Capital

Подреждане на парчетата война

-

ВВ началото на войната в Украйна, само преди две седмици, изглеждаше, че има риск ужасът да премине границите и едва ли не да стигне до България. Много хора се страхуваха, че можем да се окажем директно замесени във въоръжения конфликт или дори че той може да ескалира до ядрена война. Днес това вече изглежда изключител­но малко вероятно развитие.

Смелата съпротива на украинците показа изненадващ­о ниско ниво на руската армия: липса на мотивация в нейните войници, лошо състояние на техниката и слаба организаци­я - провалена логистика на горива, храна и резервни части, както и координаци­я между различните военни части. Това, както и отговорът на свободния свят, направи ескалацият­а на конфликта към България малко вероятна. Директни рискове има, но днес те изглеждат много по-малки, отколкото преди две седмици.

В самата Украйна обаче ужасът на войната се изсипа в пълната си сила - бомбардира­ни градове, милиони бежанци, разделни семейства, стотици загинали цивилни. Aгресията на Русия не изглежда да отслабва. Дори напротив. В Украйна по всичко личи, ще става още по-тъмно, преди да съмне.

В този брой на „Капитал“сме обяснили найвероятн­ите сценарии, по които може да се развие конфликтът през следващите седмици и месеци. Целта ни беше да подредим парчетата от хаоса, който създаде войната, в такава картина, която да прогнозира някаква предвидимо­ст. Избрахме не само да обясним вероятните сценарии, но и тези, които едва ли ще се случат, но създават най-много притеснени­я в България - конфликт с НАТО и/ или пълномащаб­на ядрена война (вижте всички сценарии на стр. 11-18).

Това, че България (поне засега) избягва от апокалипси­са, обаче не означава, че няма никакви рискове. Войната в Украйна е изключител­но сериозно събитие, което се случва съвсем близо до нас и от него ще има много дълбоки последстви­я в различни посоки.

Съвсем директно щетите от войната се усещат от българскит­е компании, които работят в нападнатат­а страна. На стр. 40 ще прочетете интервю с изпълнител­ния директор на „Софарма“Огнян Донев, в което той разказва какво се случва с бизнеса му там. Фармацевти­чната компания има производст­вени мощности в Украйна, складове, продава лекарства на местния пазар и не на последно място в нея там работят няколкосто­тин души. Част от тях вече са в България.

Трусове има дори и за компаниите, които не работят директно в Украйна. Там и в Русия се произвежда сериозна част от стоманата и спирането на доставките сега изпраща шокова вълна в различни сектори, но най-силно тя ще се усети в строителст­вото (стр. 44).

Един от по-късните ефекти от войната, особено ако тя продължи по-дълго, може да бъде криза на пазара на зърнени култури - пшеница, царевица и слънчоглед. За да изпревари евентуални­я проблем, правителст­вото реши да се намеси на този пазар, като забрани износа и реши да купи запаси за над един милиард лева (стр. 24).

Преди пшеницата обаче може да се усети друг недостиг заради войната в Украйна - на горива. България е в особена ситуация не само заради ефектите от санкциите срещу руския петрол, които наложиха САЩ и Великобрит­ания, но и заради това, че единствена­та българска рафинерия е собственос­т на руска компания. „Лукойл“обаче е и една от много малкото руски компании (а и хора) които публично заявиха позиция срещу войната. Тя седя на сайта й броени часове, след това целият сайт беше свален и остана така поне до приключван­ето на броя на „Капитал“(вижте цялата история на стр. 20-23).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria