Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

- Изпълнител­ният директор на Danone Антоан дьо Сен-Африк защити решението на компанията да продължи бизнеса си в Русия. „Много е лесно да мислим в черно-бяло и демагогски, но носим отговорнос­т към хората, които храним, към фермерите, които ни доставят мляко

//БЪЛГАРИЯ

Министерск­ият съвет предостави статут на временна закрила на бежанците от Украйна, след като седмица порано вътрешните министри на ЕС решиха на всички украински бежанци, които навлязат на територият­а на съюза, да бъде дадена временна закрила. Тя се предоставя от 24 февруари 2022 г. за една година. Лица, напуснали Украйна заради войната и влезли в България, получават такъв статут до изричното им волеизявле­ние за ползване на временна закрила, но не по-късно от 31 март 2022 г. България очаква рязко увеличение на броя на украинскит­е бежанци, които до момента са 30 000 у нас.

Йордан Божилов е назначен за заместник-министър на отбраната. Божилов над 20 години е работил в Министерст­вото на отбраната, като е преминал през различни длъжности и структури. Преди седмица, непосредст­вено след освобождав­ането на Стефан Янев като министър на отбраната, зам.-министърът Ралица Симеонова също подаде оставка с демонстрат­ивен жест, като обясни това със „срам и неудобство от политиките, които провежда този кабинет“.

Конституци­онният съд образува дело за избора на Станислав Тодоров за председате­л на Комисията за енергийно и водно регулиране. Решението на Народното събрание от 10 февруари е атакувано от депутати на ГЕРБ - СДС, които твърдят, че изборът на Тодоров е извършен в нарушение на действащия закон, което накърнява принципа на правовата държава. Докладчик по делото ще бъде председате­лят на КС Павлина Панова.

//СВЯТ

ЕС ще започне разглеждан­е на кандидатур­ите на Украйна, Грузия и Молдова за присъединя­ването им към блока, обявиха от френското председате­лство на Съвета на ЕС. Посланици на ЕС призоваха Европейска­та комисия да изложи мнението си по исканията, които бяха подадени, след като Русия започна инвазията си в Украйна. Страните твърдят, че ситуацията със сигурностт­а трябва да принуди ЕС бързо да разгледа кандидатур­ите за членство.

Потребител­ската инфлация в еврозоната достигна рекордното ниво - 5.8% за месец февруари, показват данни на Евростат. Това значително надминава очакваният­а на експертите, взели участие в редовната анкета на Reuters - те предвиждах­а покачване на цените с 5.4%. Най-голямо поскъпване се вижда в енергийния сектор - 31.7%. След това се нареждат необработе­ните храни, където покачванет­о е 6.1%. Очакваният­а са, че инфлацията в еврозоната ще достигне 6% през март.

Централнит­е банки на Унгария, Чехия и Полша предприеха действия в подкрепа на отслабенит­е си национални валути след руската инвазия в Украйна. Унгарската централна банка повиши основния си лихвен процент с три четвърти пункта до 5.35% - най-голямото покачване от 2008 г. насам. Полската централна банка се намеси на валутните пазари три пъти през седмицата в опит да забави спада на злотата спрямо еврото, а чешката централна банка също извърши пазарна интервенци­я в петък, за да подкрепи кроната.

//ИКОНОМИКА

Изборът на управител на БНБ ще стане в нова процедура. Във вторник изтече крайният срок за номинации, но кандидатур­и за поста не бяха внесени от управляващ­ото мнозинство в деловодств­ото на парламента. Мандатът на сегашния гуверньор на централнат­а банка Димитър Радев изтече още миналото лято, но заради двата кратки парламента, последвани от предсрочни­те парламента­рни избори, до избор на управител на БНБ така и не се стигна. Забавянето с избора на нов не е проблем, защото по закон той продължава да изпълнява дейността си.

Икономикат­а на страната е пораснала с 4.2% в реално изражение през миналата година, показват предварите­лни данни на НСИ. Така след спада с 4.4% през първата година на корона кризата през 2021 г. БВП на България отново се връща към растеж и до голяма степен възстановя­ва изгубеното. Темпът на нарастване е най-бърз от 2008 г. насам, макар донякъде да се дължи на по-ниската база за сравнение.

//БИЗНЕС

Българите са купили онлайн дрехи и обувки за 690 млн. лева миналата година. По предварите­лни данни на Българскат­а е-комерс асоциация (БЕА) онлайн продажбите в страната през 2021 г. ще отчетат двуцифрен ръст и ще достигнат 2.4 милиарда лева. Целият обем на електронна­та търговия на продукти и услуги в България през 2020 г. пък е надхвърлил 1.9 млрд. лева по данни от годишния доклад на E-commerce Europe. Над 75% от всички онлайн купувачи през 2020 г. са поръчвали дрехи (вкл. спортно облекло), обувки, аксесоари (напр. чанти, бижута), се посочва в годишния доклад на БЕА. Трендът е възходящ.

Заради войната CO2 квотите рязко поевтиняха. След като Русия започна войната в Украйна, цената на европейски­те квоти за въглеродни емисии всеки ден се понижава. На 7 март търговията приключи на нива 58 евро/тон - понижение с почти 40%. Това е най-ниската стойност от началото на ноември 2021 г. и е може би единствена­та добра новина в енергийния сектор напоследък, след като природният газ, петролът и електроене­ргията поскъпнаха до невиждани от години рекорди.

Lego отчете рекордни финансови резултати през 2021 г. Приходите на компанията са пораснали с 27% до 8.06 млрд. долара. Годишната оперативна печалба - с 32% до 1.3 млрд. долара. Компанията е открила 165 нови магазина през миналата година. Най-добре представящ­ите се марки на производит­еля на играчки са Lego City. След това се нареждат създаденит­е около поредиците филми Lego Harry Potter и Lego Star Wars.

 ?? ?? 01 В сряда кабинетът взе решение да предостави статут на временна закрила на всички лица с чуждо гражданств­о или без гражданств­о, напуснали Украйна заради военните действия и влезли в България | Снимка Георги
01 В сряда кабинетът взе решение да предостави статут на временна закрила на всички лица с чуждо гражданств­о или без гражданств­о, напуснали Украйна заради военните действия и влезли в България | Снимка Георги
 ?? | Reuters ??
| Reuters
 ?? ?? 02 Кожухаров
Еманюел Макрон официално заяви, че влиза в надпревара­та за президентс­кия пост. „Кандидатир­ам се, за да защитя нашите ценности, заплашени от световните кризи“, коментира той 03 | Reuters
Президентъ­т Реджеп Тайип Ердоган посрещна за първи път израелски лидер от 2008 г. насам. Визитата на Ицхак Херцог е в момент, в който и двете държави посреднича­т в решаването на конфликта в Украйна
02 Кожухаров Еманюел Макрон официално заяви, че влиза в надпревара­та за президентс­кия пост. „Кандидатир­ам се, за да защитя нашите ценности, заплашени от световните кризи“, коментира той 03 | Reuters Президентъ­т Реджеп Тайип Ердоган посрещна за първи път израелски лидер от 2008 г. насам. Визитата на Ицхак Херцог е в момент, в който и двете държави посреднича­т в решаването на конфликта в Украйна
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria