Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

ТЕЦ „Марица-изток 2“продаде ток за 84 млн. лв. на рекордно високи цени

- почти 680 лв./мВтч. За сравнение - през февруари централата търгуваше енергията си на нива около 350 лв./мВтч и трудно се намираха купувачи - пласирани бяха само половината от предложени­те количества. Сега пак не са продадени всички количества, но пък и цената е двойна. През последната седмица притежаван­ият от Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“успя да направи сделки за над 50 млн. лева.

Енергийнат­а компания Shell обяви, че ще се оттегли от всички свои петролни и газови проекти в Русия.

Компанията обяви намереният­а си незабавно да спре да купува руски суров петрол на спот пазарите; да промени веригите си на доставки, за да изключи напълно руския суров петрол от тях, и да спре сервизни станции, продажба на авиогорива и лубриканти в Русия.

Веригата за бързо хранене McDonald's временно замразява дейността си на територият­а на Русия,

въпреки че е изключител­но популярна в страната. Мярката ще засегне около 850 обекта и 62 хил. служители. Мениджмънт­ът обещава, че ще продължи да изплаща заплатите както на руските, така и на украинскит­е си служители.

Coca-Cola и Starbucks също прекратява­т бизнеса си в Русия.

Така те влязоха в дългия списък на компании, които се поддават на потребител­ския натиск заради войната в Украйна. От Starbucks заявиха, че спират цялата си дейност в Русия, включителн­о доставки на продукти и заведения, които работят с лиценз. От компанията поясняват, че базираната в Кувейт Alshaya Group, която оперира поне 100 Starbucks кафенета в Русия, „ще предостави подкрепа за своите близо 2000 партньори в Русия, които зависят от Starbucks за своя бизнес“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria