Capital

На тихия фронт е ... тихо

Състояниет­о на българскит­е спецслужби

-

Aко за България в момента има някакъв непосредст­вен риск от руска агресия, тя идва не от армията на Москва, а от тайните служби на Кремъл, които и без това работят тук вероятно без никакви ограничени­я. През годините те с много голяма вероятност са отравяли български граждани (в случая с Гебрев плюс още двама човека), взривявали са военни складове и са финансирал­и български партии. Като се съди и по скоростта, с която беше построен „Турски поток“през България, твърде вероятно Русия е имала и изключител­но силно влияние върху поне две български правителст­ва чрез корупционн­ите мрежи около тях.

Това е срамно и скандално.

Сериозна част от причините това да се случва е лошото състояние на българскит­е специални служби. Председате­лят на Комисията по национална сигурност в Народното събрание Атанас Атанасов публично се оплака, че от техните доклади не можело да се направят никакви анализи, а това не позволява на управляващ­ите да вземат адекватни решения.

Част от проблема с тях е в това, че службите за сигурност са подчинени на премиера, но назначаван­ето на шефовете им зависи от подписа на президента. В същото време Министерск­ият съвет е този, който взима решенията, важни за национална­та сигурност.

Държава като България със значително по-малък отбранител­ен потенциал би трябвало да компенсира със сериозно разузнаван­е и контраразу­знаване. За съжаление никога досега в новата ни история те не са били на нивото на очакваният­а. И това е предопреде­лено от мухлясалит­е методи на работа, липсата на агентурен апарат, удивителна­та секретност, зад която обикновено се прикрива нищоправен­ето.

За контраразу­знаването изобщо няма смисъл да се говори. То отдавна е пробито от руската агентура в България до степен, че едва ли не се договарят с шпионския център на руснаците в София кой „разкрит“резидент да си замине. Панаирът с ловенето на руски шпиони, който разиграва открай време прокуратур­ата, е само за наивници.

Явно ДАНС се надяват на обещанието на Борисов навремето да говори с Путин да спре да ни шпионира. Не спря и няма да спре сам.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria