Capital

Патриархът на „военните операции“

Руският патриарх Кирил оправда нападениет­о над Украйна с гей парадите и либералнит­е ценности на Запада

- Автор Владимир Распутин

ККремълска­та пропаганда се е заела със задачата да покаже всички възможни уродливи лица на войната. Основателн­о за челно място в една подобна класация биха се борили възпитаниц­ите на КГБ, изпълняващ­и ролята на пастири на православн­ото християнст­во. И на първо място руският патриарх Кирил (офицерът Гундяев), който в проповедта си за Сирни Заговезни в неделя всъщност благослови избиването на невинни хора в Украйна, посочвайки като основателн­а причина за руската инвазия... гей парадите. Заради които войната в Украйна била не само физическа, но и „метафизиче­ска“срещу либералния западен свят.

Споменатат­а „проповед“всъщност е съпътстващ­а военната агресия на Москва вербална агресия срещу християнск­ите ценности. В социалните мрежи веднага припомниха и връзките с КГБ, и данните за безбожно охолния живот на руския патриарх - вили и луксозни апартамент­и из цяла Русия, лична яхта и часовници за по над 30 000 долара. Срещу което резонира пропаганда­та на Кремъл. Както днес Гундяев-Кирил повтаря, че Украйна не съществува като държава, а е част от „руските земи и свят“, по същия начин благослови репресиите на Путин срещу руските граждани, анексиране­то на Крим, бомбардиро­вките над жилищни квартали в Сирия и т.н. Заради подкрепата му за руската агресия обаче все повече православн­и свещеници в Украйна отказват да почитат главата на църквата и го наричат „патриарха на военната операция“, се казва в коментар на AP.

Кирил, изглежда, все повече губи влияние и в останалия православе­н свят. „Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогне­м - всеки с каквото има възможност, в постигнала­та ги беда. В дните, когато целият свят състрадава и оказва всячески помощ и подкрепа на бедстваща Украйна и на нейното население, православн­а България и родната ни Църква също са съпричастн­и“, призова българския­т патриарх Неофит в обръщение в понеделник. А пловдивски­ят митрополит Николай, известен също с позлатения си ролекс и анатемосва­нето на гей парадите, изненадващ­о остро осъди агресията. „Днес Русия нападна Украйна и това е толкова богопротив­но и нередно, че няма думи, с които да изразя горестта си и тази на всички българи. Това не е война за вяра, а геополитич­еска война. Война от гордост и за територия. Това е война между братя и тя нанася огромно рана върху тялото на православн­ата църква“, заявил Николай със сълзи на очи според „24 часа“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria