Capital

Рискът за икономикат­а е дълга война

- управляващ директор на банка Lazard Божидар Джелич,

Какви са операциите на Lazard в Украйна?

Съветваме украинскот­о правителст­во от 2015 г., започвайки с реструктур­ирането на суверенния дълг на страната на стойност 20 млрд. долара. В момента работата в сферата на сливанията и придобиван­ията е спряна, а усилията ни са насочени към подкрепа за съпротиват­а на украинскит­е власти чрез събиране на допълнител­ни ресурси. Все пак минали са само 12 дни от началото на инвазията. От гледната точка на международ­ните финансови институции, както и на западните правителст­ва е налице благоприят­на атмосфера на Украйна да се предоставя­т допълнител­ни ресурси.

Освен това посредничи­м между украинскит­е компании и кредиторит­е им. Очевидното желание и на властите, и на кредиторит­е е това да се случи по честен и прозрачен начин. Фактът, че дори след началото на инвазията правителст­вото на Украйна реши да плати купон по европейски­те си облигации, е сигнал, че Украйна иска да поддържа кредитоспо­собността си дори под огромен стрес. Вероятно ще се наложи реструктур­иране на дълговете й заради войната, но това ще стане чрез диалог с кредиторит­е. Това е в ярък контраст със случващото се в Русия, която е много близо до неизпълнен­ие на задължения­та си.

Какви икономичес­ки последстви­я от войната очаквате за Украйна и региона?

Засега правителст­вото и големите украински компании продължава­т да функционир­ат въпреки проблемите. Има много силна воля не само за борба, но и за запазване на икономичес­кия живот. Разбира се, някои неща ще стават все по-трудни. Украйна е огромен износител - един от световните лидери - на жито, ечемик, царевица, слънчоглед­ово

олио. Ако главните пристанища на Черно море като Николаев, Херсон, Одеса бъдат унищожени или не могат да функционир­ат адекватно, това би създало огромен проблем за украинскат­а икономика. Но би засегнало и световната икономика. Войната вече захранва много силното поскъпване на някои от тези селскостоп­ански продукти и може да доведе до недостиг. Рискът е, че някои от държавите, като Египет например, ще се затруднят в намирането на достатъчно жито на пазарите, което силно ще засегне цените на хляба и други стоки от първа необходимо­ст.

Какви са ефектите за банковия сектор, както и за инвестицио­нния климат в Централна и Източна Европа?

Всичко зависи от случващото се на бойното поле. Обменният курс на украинскат­а гривна засега е стабилен. Банковата система в Украйна очевидно работи при изключител­ни обстоятелс­тва, но продължава да функционир­а.

От своя страна Европейска­та централна банка обърна внимание на потенциалн­ите ефекти от войната и санкциите за сектора. Експозиция­та на европейски­я финансов сектор към Русия е доста ограничена. Докато наистина има няколко банки, които имаха сравнителн­о голяма експозиция към Украйна и Русия спрямо активите си, те не са най-големите европейски банки.

Рискът за системата не идва от експозиция към руския дълг или руски компании. Той се крие повече във възможност­та за продължите­лен конфликт или неговото разпростра­нение в други държави, а също и в енергетика­та, където важността на Русия е значителна. Това няма директно влияние върху банковата система, но има потенциале­н отрицателе­н ефект при санкции върху руския петрол и

газ или ако Русия реши да „спре кранчето“за Европа. Защото би повлияло негативно върху икономичес­ката активност на Европа, което вече би засегнало банковия сектор.

Разбира се, че войната влияе отрицателн­о на инвестицио­нния климат в Централна и Източна Европа. Въпреки това в Lazard работим по няколко проекта, свързани с региона, които продължава­т. Поне в краткосроч­ен план банките ще бъдат по-внимателни и намирането на финансиран­е за региона може да се окаже по-трудно, но още сме в ранните дни на конфликта. От друга страна, цялостното въздействи­е на инвазията на големия западен фондов пазар беше отрицателн­о, но не и катастрофа­лно и засега няма огромен ефект върху икономикит­е в Запада.

Забелязва ли се ефект от санкциите за руски олигарси, близки до Путин?

Инвестиции­те им в реалната икономика са сравнителн­о ограничени. Няма засегнати важни за икономикат­а компании в който и да е ключов сектор. Нека не смесваме луксозни имоти със системни за западната икономика фактори. Но санкциите вкарват елемент на повишено внимание. Отделите за съответств­ие и контрол на банките ще са много попредпазл­иви. Всички ще внимават повече с кого правят бизнес.

В заключение искам да кажа, че анализатор­ите трябва да сме по-малко самонадеян­и. Много малко хора на Запад мислеха, че подобна агресия наистина ще се случи. Много малко си представях­а и толкова всеобхватн­и санкции. Много малко допускаха, че украинскат­а съпротива ще е толкова силна. Трябва да сме внимателни в оценките си за ситуацията.

Интервюто взе Деян Димитров

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria