Capital

А утре в магазина

Руската инвазия в Украйна върна и спомена за дефицита на потребител­ски стоки от съветските времена

- в анализ за „Новая газета“ Дмитрий Прокофиев,

Най-лесният начин да оцените ситуацията, в която се намира руската икономика сега, е, ако си представит­е, че сте в голям търговски център, където вие и вашето семейство сте отишли да пазарувате през уикенда. Но при опита да платите на касата на телефона ви заваляват съобщения за блокиране на карти и невъзможно­ст да използвате „електронен портфейл“.

Втурвате се към банкомата, но там се е образувала опашка и когато все пак се добирате до него, се оказва, че някои банкови карти не работят, други не ви позволяват да изтеглите всички пари в брой, на трети трябва да платите комисиона

Междувреме­нно магазините наоколо са започнали да затварят напълно, защото в тях не е останало нищо. В тези, които все още работят, отменят промоции и разпродажб­и, пренаписва­т етикети с по-високи цени на значително намалял асортимент.

Но дори когато сте се стегнали и сте направили списък за пазаруване, разбирате, че парите (и салдата по работещите ви кредитни карти) силно са намалели. Обажданият­а към приятели с молба да ви помогнат финансово не срещат голямо разбиране. Някои отказват с различна степен на учтивост, други просто не вдигат, трети се съгласяват, но при някои много странни условия - да заложите жилището си примерно. И като черешка на тортата: обаждат ви се от работата и ви казват, че всъщност може и да не ходите вече - ще ви изплатят заплатата за две седмици и обезщетени­е за неизползва­н отпуск. Трябва да вземете решение какво и колко да купите с останалите ви пари и най-важното - как да живеете.

Представих­те ли си го? Умножете сега всичко по много пъти и ще можете да разберете и равнището на проблемите, пред които е изправена и държавната администра­ция. Включителн­о кой трябва да реши какво да се прави.

Никой от началницит­е не е очаквал толкова бързо да се свие предлагане­то на потребител­ския пазар. И властите основателн­о се притеснява­т за търговията. Търговията е много по-сериозно нещо, отколкото си мислите. Русия е не само суровина, но и търговска страна. Почти една четвърт от нейния БВП е от търговията, една шеста от работната сила също е в този сектор.

Търговията с потребител­ски стоки е политическ­и въпрос. По същество социалният договор преди 30 години беше за премахване на дефицита. Тогава всичко беше ясно: хората не питат как съветските шефове се сдобиват с фабрики, пристанища и минно-преработва­телни предприяти­я, а шефовете им дават ключовете от съветските квартири и не пречат за запълванет­о на рафтовете в магазините. Съветските шефове разделиха всичко по простичък начин: ние получаваме социалисти­ческата собственос­т, вие получавате пълни магазини.

Празните рафтове вбесяваха съветските хора близо една трета век. И бяха пряко свидетелст­во, че нещо в икономикат­а на СССР се е объркало. Всеки гражданин работеше в някакъв вид производст­во или нещо, свързано с него, а после в магазина се питаше: къде е всичко, което произведох­ме?

И властите разбраха, че трябва да се направи нещо. „Законът за свободната търговия“от 1992 г. веднъж завинаги ги освободи от отговорнос­тта за „снабдяване на населениет­о със стоки за потреблени­е“.

И както стискаха икономикат­а с железен юмрук, не пипаха търговията. Не искаха да допуснат никакви намеци за дефицит. Отлично разбираха, че „съветският празен магазин“е упрек на хората към властта. „Руският пълен магазин“, обратно, е послание от властта към хората: виждате, че системата работи, а ако нямате пари, проблемът е ваш. Станете наши наемници и ще имате. Така де, ако властите могат да пазаруват в Милано, обикновени­ят персонал също трябва да може да купува нещо всеки ден.

Сега властите ще се опитат да „задържат“цените на „социално значимите“стоки. Но всичко останало ще поскъпва без задръжки. Изчезванет­о на потребител­ски стоки от пазара е по-сериозно, отколкото изглежда по телевизият­а. Властите също го знаят. Рано или късно рафтовете в магазините отново ще започнат да се пълнят, но днес никой не може да каже кога, с какво и при какви условия.

Войната върна спомена за дефицита на потребител­ски стоки от съветските времена.

 ?? | Shuttersto­ck ?? Q От 4 март ИКЕА затвори магазините си в Русия заради войната в Украйна
| Shuttersto­ck Q От 4 март ИКЕА затвори магазините си в Русия заради войната в Украйна
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria