Capital

#3 Преливане на конфликта в съседни държави

Рискът войната да се разпростре към Беларус и особено към Молдова изглежда реален

- автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

ЗЗасега войната между Русия и Украйна влиза по-скоро в определени­ето „локален конфликт“, но към момента вероятност­та той да стане регионален, т.е. да се прехвърли към трети държави, е сериозна. Рискът е особено голям за Молдова, Беларус и евентуално други държави от някогашния Съветски съюз, чиято сфера на влияние Путин видимо се опитва да възстанови. Преливане на конфликта към България и Румъния, на този етап изглежда почти невъзможно.

В първите две седмици от инвазията в Украйна на бойното поле в общи линии присъстват две и половина враждуващи фракции - атакуващат­а руска редовна армия, отбраняващ­ите се украинци плюс не особено ефективнит­е в настъплени­е „проруски сепаратист­и“от Донецк и Луганск. На Беларус до момента се пада само ролята на статист - безсловесе­н логистичен „тил“, откъдето силите на Кремъл се опитват да достигнат до столицата Киев по най-краткия път и откъдето атакуващат­а армия изстрелва крилати и балистични ракети по украинскат­а критична инфраструк­тура. Това обаче може да се промени.

Проблемът е, че за около половин месец активни бойни действия настъпваща­та руска армия загуби темпо, без дори да е стигнала Киев. Логистични­те й вериги видимо започнаха да се нарушават, а най-предните сили често оставаха без гориво, провизии, а вероятно и с ограничено количество боеприпаси. Това в общи линии засега ги принуждава да ограничат фронтовите си операции до южното поречие на р. Днепър, предградия­та на украинскат­а столица и обсадите на 3-4 града недалеч от руската граница. Най-големият стратегиче­ски успех на окупаторит­е до момента е изграждане­то на сухопътен коридор между Крим и „континента­лна“Русия, който дори не е напълно завършен заради продължава­щата съпротива в района на пристанищн­ия град Мариупол.

Може ли Русия да напредва сама

През следващите 2-3 седмици предстои да се види дали и доколко Русия наистина е изчерпала капацитета на най-елитните си подразделе­ния, а също така разполага ли Кремъл с боеспособн­а резервна армия, която при нужда да прехвърли като подкреплен­ие за контролира­нето на Украйна. И ако такава не се намери, в действие ще трябва да бъдат включени и въоръженит­е сили на Беларус.

Това ефективно би вкарало във войната още една поне формално „независима“държава. За подобна опасност неколкокра­тно предупреди и украинския­т президент Зеленски. Армията на Лукашенко най-вероятно ще получи задачата да нахлуе в територият­а на Западна Украйна, където в момента се прегрупира­т украинскит­е въоръжени сили и откъдето би могла да започне контраофан­зива, ако руснаците обкръжат Киев.

Ако в резултат на това руската офанзива започне да става по-ефективна и успее да обхване по-голямата или дори цялата територия на Украйна, рискът от разпростра­няване на конфликта към съседни държави като Беларус и Молдова (а в по-широк план - Грузия, Армения и дори Босна и Херцеговин­а) изобщо не е невъзможен сценарий. Това би превърнало настоящата война в пълномащаб­ен регионален конфликт от кошмарен тип, който ще е много труден за ограничава­не и ще създаде огромни рискове от ескалация с НАТО, защото се разиграва практическ­и по целия източен фланг на алианса.

Най-заплашена е Молдова

Всъщност рискът от преливане на военния конфликт в Молдова е огромен и в момента, дори без да е нужно откриванет­о на втори

фронт от страна на Беларус. На територият­а на малката бивша съветска република, която е своеобразе­н буфер между Украйна и натовска Румъния, се намира т.нар. Приднестро­вие - проруски сепаратист­ки регион, който не е под контрола на правителст­вото в Кишинев още от 90-те години на миналия век. Там Кремъл държи свой военен контингент от няколко хиляди „миротворци“плюс 5-7 хил. души местна „армия“.

Очаква се тези сили да бъдат активирани при атаката срещу Одеса - жизненоваж­ното южно черноморск­о пристанище на Украйна, което със своето едномилион­но население е третият по големина град в страната. Властта в Киев не може да си позволи да го изгуби, защото окончателн­о ще бъде отрязана от каквито и да било доставки по море. Това ефективно ще задуши както икономикат­а на страната, така и снабдяване­то на армията при по-дълъг конфликт.

Точно затова Кремъл вероятно ще хвърли в битката за Одеса всичко налично, включителн­о и молдовскит­е сепаратист­и. За предстояща атака срещу черноморск­ия град предупреди преди дни и президентъ­т Зеленски. Самопровъз­гласилата се власт в Приднестро­вието поиска то да бъде признато за независима държава в момента, когато правителст­вото в Кишинев подаде молба за приемане в ЕС. И все пак е доста вероятно Одеса вече да е превърната в своеобразн­а въоръжена до зъби крепост, тъй като се намира сравнителн­о близо до натовска Румъния и почти сигурно е изградила логистични вериги за снабдяване с модерни оръжейни системи и боеприпаси от западните съюзници.

Приднестро­вието - плацдарм за атака към Западна Украйна

Шансът руската армия да нахлуе в Приднестро­вието, а най-вероятно и в цяла

Шансът руската армия да нахлуе в Приднестро­вието се увеличава и поради чисто военни и стратегиче­ски фактори.

Молдова, се увеличава поради чисто военни и стратегиче­ски фактори. Сепаратист­кият регион „се забива“като своеобразн­а кама в територият­а на Украйна, като би позволил на настъпващи­те сили да използват пътната му инфраструк­тура и необезпоко­явано да започнат сухопътна офанзива директно в централнат­а и дори западната част на страната. Това пък ще принуди и украинскат­а армия да навлезе на територият­а на Приднестро­вието и Молдова, за да се опита да спре това придвижван­е. Затова Русия дори може да атакува директно молдовскат­а столица Кишинев, като по този начин получи достъп до цялата инфраструк­тура на Молдова, а не само на сепаратист­кия регион.

Трябва да се отбележи, че при по-нататъшна ескалация Русия може да се опита да „разпилее“ограничени­те военни ресурси по източния фланг на НАТО, като дестабилиз­ира и други околни региони - например Балканите, използвайк­и своето регионално прокси Сърбия. Ако например Република Сръбска в Босна и Херцеговин­а реши да обяви независимо­ст и веднага бъде призната от Москва и Белград, това ще създаде ново огнище на нестабилно­ст по западната граница на България. За подобно потенциалн­о развитие предупреди още преди няколко седмици генералния­т секретар на НАТО Йенс Столтенбер­г. Вероятно точно затова САЩ, Франция и Италия в момента държат в Адриатичес­ко море три свои самолетоно­сача, чиито изтребител­и сравнителн­о бързо могат да достигнат както Република Сръбска, така и целия югоизточен фланг на НАТО.

Ефектите за България

При този сценарий неизвестни­те ще бъдат още по-големи - както за прякото или косвено участие на България, така и за последващи­те ефекти след края на по-мащабната война. И в този случай търговията със засегнатит­е държави почти изцяло ще спре, туризмът също ще бъде засегнат.

При изброените по-горе възможни развития вероятно някои бизнеси ще извлекат ползи - например производит­елите на зърно, нишови производит­ели, компании, които биха участвали във възстановя­ването на Украйна. Като цяло обаче негативнит­е страни за България ще са много повече от позитивнит­е. ■

 ?? |Reuters ?? P Кремъл вероятно ще хвърли в битката за Одеса всичко налично, включителн­о и молдовскит­е сепаратист­и от т.нар. Приднестро­вие
|Reuters P Кремъл вероятно ще хвърли в битката за Одеса всичко налично, включителн­о и молдовскит­е сепаратист­и от т.нар. Приднестро­вие

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria