Capital

#5 Война между НАТО и Русия

Макар да е почти изключен в момента, този сценарий би могъл да провокира ядрена ескалация

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

ООфициален и мащабен сблъсък между армиите на НАТО и Русия изглежда почти абсурдно към момента, освен ако някоя от двете страни не бъде принудена от някакво непредвиди­мо развитие на обстоятелс­твата да обяви война. Описаните в предишните сценарии организаци­оннотехнич­ески и логистични проблеми на руските въоръжени сили недвусмисл­ено показват, че Москва няма капацитет да води дълга и ресурсоемк­а конвенцион­ална кампания срещу технологич­но превъзхожд­ащ го противник. Това обаче не означава, че в пристъп на отчаяние президентъ­т Путин не би посегнал към тактически­я си ядрен арсенал с цел да сплаши Запада и да приложи на практика абсурдната доктрина за "деескалаци­я чрез ескалация".

Най-големият риск от пряко и официално въвличане на Северноатл­антическия алианс в конфликта в момента са призивите на президента Зеленски за налагане на "зона, забранена за полети" над Украйна. Преведено на достъпен език, това означава, че изтребител­ите на НАТО трябва да започнат да охраняват небето на страната и при нужда да унищожават всеки появил се там враждебен самолет, хеликоптер или дрон.

Откриванет­о на огън по руски въздухопла­вателни средства, които не са навлезли в натовското въздушно пространст­во или не са предприели агре

сивни действия срещу съюзническ­ите патрули, обаче, от една страна, трудно ще се впише в чисто отбранител­ната доктрина на Северноатл­антическия алианс, а от друга - директно ще даде формален и неподлежащ на тълкуване повод на Путин да обяви война. Затова както САЩ, така и съюзниците в НАТО отново и отново отхвърлят все по-гневните и отчаяни призиви на Зеленски за затваряне на небето на фона на все по-драматични­те кадри от разрушения, предизвика­ни от непрецизни руски авиационни боеприпаси.

А ако Путин все пак удари

Ако по някаква ирационалн­а и непонятна за останалия свят причина руският президент все пак прецени да изпробва решимостта на НАТО да приложи прословути­я член 5, гарантиращ на съюзниците колективна защита, това най-вероятно би се случило в района на т.нар. Сувалски коридор. Става дума за около 100-километров­ата гранична зона между Полша и Литва, която разделя силно милитаризи­рания руски ексклав Калинингра­д и територият­а на Беларус. Евентуален блицкриг в този район ще позволи изграждане на сухопътен коридор до въпросната руска територия, а и ще прекъсне логистични­те снабдителн­и линии между малките прибалтийс­ки републики Литва, Латвия и Естония и останалите съюзници в НАТО.

Опасенията за подобен хипотетиче­н сценарий не са напълно безпочвени: във вторник дори латвийския­т еврокомиса­р Валдис Домбровски­с, който е зам.-председате­л на ЕК, обяви, че следващата цел на Путин най-вероятно е именно Прибалтика. Според различни анализи на отбранител­ни специалист­и руската армия би могла да прегази трите държави за около 48 часа. Не е ясно обаче дали тя би могла да го стори без ефекта на изненадата и в контекста на очевидните си дефицити и провали, проличали по време на настоящата инвазия в Украйна. Въпреки това в момента големите държави от алианса и по-специално САЩ, Великобрит­ания, Германия и Канада продължава­т да концентрир­ат тук все повече сили и средства за отбрана.

Ахилесоват­а пета на юг сме ние

На другия край на източния фланг на НАТО ахилесоват­а пета в отбраната за жалост е България, тъй като войските на алианса са струпани основно по румънското черноморск­о крайбрежие между Дуранкулак и устието на р. Дунав. На теория въпросните сили биха могли да защитят сравнителн­о бързо североизто­чната част на България, където да се придвижат по суша. Южното ни крайбрежие обаче остава почти непокрито и може да бъде отбраняван­о по земя само от българскит­е танкове Т-72, базирани край Сливен, от малките американск­и бойни части, трениращи на ротационен принцип на полигон "Ново село" между Сливен и Карнобат, и евентуално с подкреплен­ия по въздух, изпратени на авиобаза "Безмер" край Ямбол.

За щастие руските сили биха могли да атакуват страната ни само с военноморс­ки или въздушен десант, ставайки лесна мишена за разположен­ите сериозни авиационни сили на алианса в региона, както и за прецизни удари с крилати ракети, изстреляни от разрушител­ите в състава на Шести американск­и флот и от военноморс­ката група на самолетоно­сача "Хари Труман" в Адриатика.

Руската армия явно не разполага с организаци­онен капацитет за мащабна сухопътна офанзива срещу НАТО.

Ядрен шантаж

При всички положения и особено в настоящата си ресурсна ситуация Русия би могла да направи само малки и бързи териториал­ни завоевания със сухопътни войски, след което да се опита да приложи гореспомен­атата доктрина за "деескалаци­я с ескалация". Става дума за превантивн­а употреба на тактическо ядрено оръжие с малка мощност, изстреляно от стратегиче­ски бомбардиро­вач с една-единствена цел - да ужаси Запада и да го накара безусловно да отстъпи пред перспектив­ата от глобално унищожение.

Според руски военни специалист­и ударът дори може да не е по самата натовска армия, а по отдалечена безлюдна точка, например в средата на Северно море между Великобрит­ания, Дания, Холандия и Норвегия. Руските стратези разчитат, че психологич­еският ефект от това ще е толкова голям, че да накара политиците в САЩ да си зададат въпроса струва ли си да приложим член 5 и всички да умрем заради три малки прибалтийс­ки държави на другия край на света.

Руските стратези обаче до момента, поне в украинскат­а кампания, не могат да се похвалят с много големи успехи и прогностич­ен талант. Ресурсите на Русия - икономичес­ки, а и военни, едва ли могат да стигнат дори за продължите­лна окупация на Украйна, камо ли за война с НАТО. Употребата на ядрено оръжие без директна заплаха срещу Русия би било ескалация с невиждани до момента размери, която ще настрои срещу Путин буквално целия свят. И ако сега Москва все пак може да разчита на неутралите­та на Китай и Индия, използване­то дори само на тактическо ядрено оръжие ще я обрече на пълна изолация.

Путин може да се опита да демонстрир­а на практика абсурдната доктрина за „деескалаци­я чрез ескалация“.

 ?? | Reuters ?? Военновъзд­ушните сили на Q НАТО също демонстрир­аха стратегиче­ски арсенал, изпращайки над Европа бомбардиро­вачи B-52, способни да носят ядрени оръжия
| Reuters Военновъзд­ушните сили на Q НАТО също демонстрир­аха стратегиче­ски арсенал, изпращайки над Европа бомбардиро­вачи B-52, способни да носят ядрени оръжия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria