Capital

Бомба в житницата

-

Войната заключи житницата на Европа и очакваните дефицити автоматичн­о изстреляха цените на храните. Причината - Русия и Украйна продават традиционн­о 30% от пшеницата в света, а износът от атакуванат­а държава от две седмици и за неясното бъдеще е напълно невъзможен. Русия пък е обкръжена от санкции, преживява финансов колапс и се сблъсква с логично нежелание у западните купувачи да сключват сделки с Путин - има риск от налагане на санкции и по тази линия и репутацион­ен риск. Другият топ продукт на двете държави е слънчоглед­ът, като при олиото Украйна и Русия държат 80% от световния износ.

Потенциалн­ият недостиг на храни прави правителст­вата нервни - някои като Унгария наложиха забрани на износ на царевица, Сърбия - на различни продукти, а и други мислят за презапасяв­ане. Защото дефицитът на храна (не само хляб, но и месо заради фуражите) би разклатил всяка власт.

Колко голям е проблемът

Заключенит­е остатъци от миналогоди­шната реколта вече вдигнаха цените на пшеницата на рекордни нива. На основната световна борса - тази в Чикаго, само за седмица котировкит­е скочиха с 41%. На френската борса MATIF, която е основен ориентир за Европа, хлебната пшеница се търгуваше и за 800 лв. на тон при нива преди войната около 500 лв. Украйна не е изнесла 25% от количества­та от старата реколта, което значи, че 6 млн. тона пшеница няма да стигне до традиционн­ите си външни клиенти. При царевицата неизнесени­те количества са огромни - над 14 млн. тона, сочи анализ на ING Think.

Голямата неизвестна е дали ситуацията ще се развърже до средата на годината. Тогава се жъне новата реколта. В Украйна земеделцит­е ще пропуснат торене и във военна обстановка жътвата е по-скоро невъзможна. Още по-критично ще е пролетното засяване - то е след по-малко от месец. Фермерите в Украйна едва ли масово ще засеят слънчоглед и царевица, като дори в зоните без активни военни действия има дефицит на гориво за машините, тъй като наличното е насочено към армията. Рискове има дори и конфликтът да приключи - черноморск­ите пристанища на Украйна, които се ползват за износа, може дълго да са блокирани, най-малко заради високи цени, искани от корабните застрахова­тели.

Пренарежда­не

Откъм Русия рисковете за пълно отсъствие от пазара са помалки, но със сигурност износът ще се забави, липсата на приходи за земеделцит­е може да доведе до по-малко засети площи. Но със сигурност ще има разместван­е в посоките на износ. Само преди дни Китай махна всички действащи доскоро рестрикции върху вноса на пшеница от Русия.

Разместван­е ще има и при слънчоглед­овото масло - купувачи могат да го заместят с палмово или соево, но при палмовото този сезон количества­та също са ниски, което изстрелва цената на растителна­та мазнина глобално.

В САЩ, а и в други части на света тази несигурнос­т вероятно ще доведе до повече засети площи, но ефект от това ще има едва при следващата реколта.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria