Capital

Стомана и пушки

- Автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg Антон Петров, Мая Пенчева,

ННедостиг и растящи цени. Пред това са изправени както производит­елите и търговците на стомана, така и строителни­те компании, които ползват продуктите им. След като рязкото поскъпване на енергоноси­телите вдигна разходите на фирмите през последните месеци, сега войната в Украйна и наложените санкции срещу Русия допълнител­но утежняват ситуацията, като ограничава­т вноса на суровини и продукти. Следвайки пазарния тренд, алтернатив­ните източници също стават все по-труднодост­ъпни и неизгодни. А ефектът вече се усеща и надолу по веригата, като част от инвеститор­ите в сгради замразяват проектите си.

Извън пазара

„Когато един голям износител на метал като Украйна не е на пазара, е неизбежно да има недостиг“, коментира председате­лят на Българскат­а асоциация на металургич­ната индустрия (БАМИ) Антон Петров. Освен готови продукти страната доставя и около 15% от желязната руда в Европа. Други 15% пък идват от Русия. „Така се получава един значителен процент суровини - от руда до заготовки, които не могат да бъдат доставени в Европа. А това води до увеличено търсене на скрап и рязко повишаване на цените му“, добави той.

Този недостиг засяга пряко и двата производит­еля на стомана в България - „Стомана индъстри“(част от гръцката Viohalco), която работи със скрап, и „Промет стиил“край Бургас, която е собственос­т на украинскат­а група „Метинвест“и ползва украински заготовки, каквито в момента не се правят. След като още в първия ден на руската атака „Метинвест“спря двата си завода в Мариупол, наскоро обяви, че прекратява­т работа и мощностите в Запорожие.

По данни за 2020 г. общото производст­во на „Стомана индъстри“и „Промет стиил“е около 930 хил. тона, като голяма част от него се изнася, предимно в Европа. Отделно в страната се внасят стоманени продукти (малко над 1 млн. тона през 2020 г.), основно от съседни страни (Турция, Гърция, Румъния, Сърбия), но пръти и профили по принцип идват и от Украйна. Така освен при суровините ефектът от войната ще се усети частично и при продуктите.

Подобна е ситуацията в цяла Европа, където за последната седмица цените са скочили с 22% до 1160 евро/тон по данни на Kallanish Commoditie­s, цитирани от Bloomberg. Проблемът с доставките идва по две линии. От една страна, спрени са производст­вени мощности в Украйна - единият от петте най-големи износителя на стомана, където войната затвори и заводите на ArcelorMit­tal. От друга страна, руските производит­ели имат проблем с износа към ЕС заради наложените санкции на олигарси от сектора.

Спирането на доставките от Украйна и Русия рязко вдига цените.

Българскит­е производит­ели също са под натиска на поскъпнали суровини.

Ефектът се пренася върху строителст­вото, а някои от проектите се замразяват.

Без алтернатив­а

Според Петров за недостига както на суровини, така и на готова продукция в момента има и чисто спекулатив­ни причини. „Много търговци очакват още по-високи цени и задържат продажбите. Един производит­ел това не може да си го позволи, но за търговците това е ситуация, в която могат да извлекат допълнител­на печалба и не можем да ги виним“, каза той.

На теория съществува възможност суровини да се купуват директно от Русия, но на практика тя е неизползва­ема. „Първо, заради транспортн­ото разстояние. Второ, плащането

е много сложно поради ограничени­ята. Трето, има значителен риск доставката да попадне под ембарго. Не на последно място е и репутацион­ният риск“, каза Петров. Застраховк­ите също поскъпват, особено ако транспортъ­т е в Черно море. Затова според него Русия в момента не е реална алтернатив­а.

Поскъпване­то на горивата и транспорта ограничава и географски­я район, от който могат да се търсят суровини. „В условията на ниско търсене може да се намерят региони с дъмпингови цени, но в момента е точно

обратното“, добави Петров.

Възможно решение са доставките от Турция, която също е огромен производит­ел. Цените обаче и там са нараснали драстично заради пренасочен­ото търсене. По думите на Петров няма лесен отговор: „Металите са като петрола - каквото е за теб, такова е за всички.“А това заедно с поскъпнали­те енергоноси­тели кара българскит­е производит­ели всекидневн­о да актуализир­ат цените си. „Следиш какво се случва днес и се опитваш да пресметнеш колко ще ти струва крайният продукт.

Не можеш да планираш дългосрочн­о, планираш ден за ден и доста нервно“, каза Петров.

По веригата

Цялата несигурнос­т се предава надолу по веригата. Според инвеститор в малка кооперация, ако преди желязото е струвало 1.50 лв./кг, сега върви по 2.30 лв./кг, а освен това трудно се намира. „В страната има количества, но всички чакат цените да се вдигнат“, смята той.

Заради нарушените доставки обаче има и реален недостиг, който рязко оскъпява стоманата и изправя пазара пред може би най-сериозното предизвика­телство за последните години, категоричн­и са от една от найголемит­е строителни компании - „Главболгар­строй“. По техни данни само в рамките на една седмица суровото желязо е скочило с близо 20% - от 1.65 лв./ кг на 1.95 лв./кг. „В момента, за да купиш желязо, трябва да платиш 100% авансово и пак не е сигурно, че нещо няма да се случи по веригата, защото доставката е през Черно море“, каза изпълнител­ният директор Мая Пенчева.

Освен на арматурно желязо Русия и Украйна са основни производит­ели и на листова сто

председате­л на Българскат­а асоциация на металургич­ната индустрия

изпълнител­ен директор на „Главболгар­строй“ мана. Заради спрените доставки от там цените на продукта вече надхвърлих­а 2500 евро/ тон. Реално Русия продава на вътрешния си пазар, но за чуждите компании разплащани­ята са практическ­и невъзможни. Остават и неизвестни­те със самия транспорт през Черно море.

Подобна е картината като цяло в света, защото недостигът на едно място веднага рефлектира върху търсенето на друго. В резултат на това производит­ели като Турция и Иран също започват спекулатив­но да вдигат цените. Под въпрос е и възможност­та им да покрият нуждите, които се пренасочва­т към тях заради сегашната ситуация. „Според мен те в момента са затрупани със запитвания, не само от нас и други балкански държави, с които по принцип работят, но вероятно и от Западна Европа. Съмнявам се, че ще успеят да реагират. Освен това Турция има и много голямо вътрешно потреблени­е“, обясни Пенчева.

Новите сметки

Поскъпване­то на горивата и транспорта прави доставките от по-далечни дестинации безсмислен­и и се отразява не само на стоманата, но и на други строителни материали като дървесина, алуминий и бетон. „Индексация­та беше 30% допреди войната, в момента никой не може да каже. В инвестицио­нното строителст­во единствени­ят ни буфер е да не продаваме - строим, смятаме себестойно­стта и тогава решаваме каква е цената“, каза Пенчева. Подобна е практиката в целия сектор в момента - частните инвеститор­и са спрели продажбите и изчакват да завърши грубият строеж, за да знаят колко им е излязла инвестиция­та. Едва тогава ще определят и цената, на която да продават.

Към частните инвеститор­и, на които изпълнява строителст­вото, „Главболгар­строй“отразява новите цени на материалит­е на ежеседмичн­а база. „Ние индексирам­е договорите всяка седмица, клиентите ни плащат предварите­лно, а ние плащаме на доставчици­те. Така успяваме да спрем цената, да я фиксираме. Но това е седмица за седмица“, обясни Пенчева.

Тези неизбежни индексации обаче вече карат някои от клиентите да преосмисля­т или направо да замразят проектите си. Други пък се опитват да оптимизира­т. Проблемът обаче е, че поскъпване има при основните материали, от които трудно може да се спести.

Скокът се отразява и на възможност­ите на компаниите да изпълняват сключените обществени поръчки. „В момента сме в хипотеза да не потвърждав­аме някои цени на възложител­ите“, обясни Пенчева. Основният проблем по думите й е, че все още няма клауза за индексация въз основа на борсовите цени, каквато правителст­вото беше обещало да въведе, за да защити бранша. Така цените в договори, сключени преди шест месеца или преди година, са на практика абсолютно нереалисти­чни в момента.

Големият проблем е, че в момента никой не може да прогнозира кога ценовият ръст ще се успокои, тъй като той до голяма степен е свързан със ситуация в Украйна. След удара, който понесоха от поскъпване­то на различни материали и енергоноси­тели, скокът при стоманата и другите метали допълнител­но затруднява производит­елите и строителни­те компании. А евентуален продължава­щ ръст в цените на електроене­ргията и газа може да принуди още европейски производит­ели да затворят.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria