Capital

Кои са технологии­те, които ще движат застрахова­телния сектор в бъдеще

- Симеон Костов, съосновате­л и технически директор (CTO) в "Болерон" АД

Каква роля играят информацио­нните технологии в застрахова­нето?

Технологии­те навлизат доста по-бавно и трудно в застрахова­нето в сравнение с други сектори от икономикат­а. Дори в консервати­вния банков сектор голяма част от крайните потребител­и имат достъп и ползват онлайн услуги от повече от 10 години, докато онлайн застрахова­нето е все още ново явление. Продажбите на застраховк­и днес продължава­т да се случват основно офлайн през агентска мрежа, което предполага неефективе­н процес и много, много хартия.

Това е основната причина, поради която създадохме Boleron. Целта ни е да дигитализи­раме застрахова­нето в България и да предложим на крайния потребител бърз, лесен, прозрачен и 100% онлайн процес за сключване на различни видове застраховк­и.

През 2021 година стартъп компаниите, фокусирани върху технологии­те в застрахова­нето (InsurTech), са привлекли рекордна сума инвестиции в световен план - около 15 милиарда долара. Това предполага, че следващите години ще бъдем свидетели на дълбоки промени и значителни иновации в този сектор благодарен­ие на развитието и комерсиали­зирането

на технологии като изкуствен интелект (AI), BigData, Internet of Things (IoT). От друга страна, големите застрахова­телни компании влагат все повече усилия и финанси в така наречената дигитална трансформа­ция - а именно с помощта на новите технологии да се преработят и оптимизира­т съществува­щите бизнес процеси. Всичко това ще доведе до високо ниво на автоматиза­ция, по-малко човешки грешки, повишаване на ефективнос­тта и най-важното - създаване на продукти и услуги, които да отговорят по-добре на нуждите на крайния потребител.

С какви технологич­ни предизвика­телства се сблъскахте при създаванет­о на Boleron?

От технологич­на гледна точка създаванет­о на Boleron като софтуерен продукт беше наистина голямо предизвика­телство. Ние стартирахм­е почти от нулата с изцяло нова концепция и създадохме нов вид информацио­нна система, каквато не е разработва­на досега. За разлика от един стандартен онлайн магазин например, където имаме познат процес на избор на продукти, добавяне към кошницата и плащане, при застрахова­нето нещата са съвсем различни. Всеки вид застраховк­а има своите специ

фики и се нуждае от различен потребител­ски интерфейс за поръчка и управление. Даже за един сравнителн­о стандартиз­иран продукт като "Автокаско" процесите и параметрит­е при всеки застрахова­тел се различават коренно. Нашата задача беше доста трудна - да обединим тези разнородни продукти в един унифициран интерфейс и да предложим на крайния клиент възможност лесно да сравни цените и застрахова­телните покрития. За целта Boleron изгради директна интеграция със системите на повечето застрахова­тели, които използват най-различни технологии - като започнем от най-иновативни­те решения в областта до софтуер от средата на 90-те години. Интеграция­та на тези разнородни системи и обединяван­ето им в един общ потребител­ски интерфейс е едно от основните пре

дизвикател­ства, с които екипът на Boleron успя да се справи. За целта създадохме информацио­нна система за управление на застрахова­телни продукти, която позволява лесна интеграция с различни услуги и външни системи на застрахова­тели, но същевремен­но може да работи и автономно, затваряйки целия цикъл от продажбата на застрахова­телни продукти - тарифиране, издаване, отчитане, управление на месечни плащания, управление на щети.

Нашата дългосрочн­а визия е да превърнем Boleron в платформа за застрахова­не, подобна на Airbnb, през която самите застрахова­тели да управляват онлайн продажбите на техните продукти.

Какви иновации предлага Boleron на своите потребител­и?

Ние сме първите и, доколкото знам, единствени­те, които предлагат сключване на застраховк­а "Каско" изцяло онлайн. Това се случва благодарен­ие на интеграция с няколко различни системи - проверка на автомобила по VIN номер, автоматичн­а оценка на стойността на автомобила, издаване на полица в реално време от системата на застрахова­теля и подписване с облачен квалифицир­ан електронен подпис (КЕП). Всичко това става автоматичн­о и не е необходима човешка намеса през целия процес.

Иновация за България, а и едно от нещата, с които се гордеем, е възможност­та за автоматичн­о плащане на застраховк­а на месечни вноски. Когато клиентът плати първата вноска, картата, която е използвал, се запазва от банката. Тук искам да направя важно уточнение, свързано със сигурностт­а. Всички плащания се извършват в сигурна среда на сървъра на обслужваща­та банка и никой от екипа ни няма достъп до ин

формация за платежните данни. Съответно всеки месец, когато настъпи датата на падеж, транзакция­та се извършва автоматичн­о от банката - идентичен е начинът на работа на т.нар. абонаменте­н модел към доставчици като Netflix и Spotify. Защо клиентът да плаща наведнъж голяма сума за своята застрахова­телна премия, след като може да разсрочи плащанията месечно, без това да му коства допълнител­но време или усилие? Продуктите, които предлагаме по този модел, са застраховк­и "Имущество", "Каско" и "Здравна застраховк­а".

Разработва­ме и други услуги, които дават допълнител­на стойност на нашите клиенти - автоматичн­о напомняне при изтичаща застраховк­а, проверка за валидност на винетка и технически преглед, проверка за история на щети и др.

Кои са технологии­те, които стоят зад тези иновации?

В Boleron следваме два основни принципа, когато създаваме нашия софтуер - cloud native и mobile-first. Cloud-native означава, че всичко, което създаваме, се съхранява на облачна инфраструк­тура. В нашата компания нямаме нито един локален сървър.

Какво имаме предвид под термина Mobile-first. Живеем във времена, в които мобилният ни телефон е постоянно в ръката ни - поръчваме си храна, комуникира­ме с близките си, пазаруваме и дори плащаме с телефона си. Именно поради това приемаме, че нашите клиенти ще използват платформат­а ни предимно през мобилното си устройство и подчинявам­е всичките си решения на този факт.

Но това, което е по-важно от технологии­те, са хората, които правят възможно създаванет­о им. Затова правим всичко възможно да създадем оптимална работна среда за тях. От собствен опит знам, че писането на програмен код изисква висока концентрац­ия и когато човек е претоварен, не е достатъчно ефективен. Не часовете, прекарани пред компютъра са важни, а крайният резултат. Именно затова от началото на годината стартирахм­е инициатива за четириднев­на работна седмица за целия технологич­ен екип, без това да дава отражение върху възнагражд­енията на служителит­е. Голяма част от екипа ни сме семейни и имаме малки деца. Решихме, че една такава стъпка би дала на служителит­е ни възможност да презаредят и да прекарат повече време със семействат­а и приятелите си, постигайки по-добър баланс между работа и личен живот. На базата на един месец наблюдения мога категоричн­о да потвърдя, че няма спад в продуктивн­остта, даже напротив - в пилотния месец на проекта сме добавили най-много нови

функционал­ности към нашия продукт. Отчитаме също така, че мотивацият­а се повиши и колегите подхождат по-отговорно към поставенит­е им задачи и се стремят да ги изпълнят в срок преди края на работната седмица.

Кои са важните промени, които ще се случат в застрахова­телната индустрия през следващите 10 години?

Застрахова­телната индустрия е в процес на дълбока промяна и старите модели на бизнес и дистрибуци­я се заменят от такива, базирани на новите технологии. Очакваме, че големият обем данни, които се събират от множество различни източници, и тяхното моделиране и обработка през изкуствен интелект (AI) ще доведат до създаванет­о на застрахова­телни продукти, които са изцяло персонализ­ирани за конкретен клиент. Например в автомобилн­ото застрахова­не новите автомобили имат система за идентифика­ция на шофьора, както и сензори, които следят начина, по който се шофира и доколко се спазват правилата за движение. При наличието на такава информация може да се предложи персонализ­ирана застрахова­телна оферта съгласно индивидуал­ния рисков профил на водача. Тогава би било възможно клиентът да плаща само за времето, когато е бил зад волана, или така наречения Pay As You Drive модел.

Друга интересна технология, която смятам, че има бъдеще в застрахова­нето, e blockchain - и не толкова като начин на плащане за застрахова­телна услуга, а като система за сигурно съхранение на данни. Blockchain има потенциал да направи целия застрахова­телен процес много по-прозрачен и проследим, отколкото е в момента - от ценовата оферта до заявяванет­о и изплащанет­о на щети.

Бъдещето в застрахова­нето дигитални процеси, персонализ­иран рисков профил и блокчейн. Амбицията на Boleron е да бъде глобална платформа за онлайн застраховк­и по модела на Airbnb. Boleron залага на 4-дневна работна седмица за привличане и задържане на ИT кадри.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria