Capital

Строителна­та „ИСА 2000“и някои допирателн­и с ДПС

-

„ИСА 2000“е от големите строителни компании в България. Регистрира­на е през 2008 г., собственос­т е на Юлиян Инджов и е известна с работата си по инфраструк­турни и най-вече пътни проекти. Самият Инджов има дял и в „ПКФ ЦСКА 1948“. „ИСА 2000“е строила участък от пътя Пловдив - Асеновград, главната пътна комуникаци­я на Смолян и др. Има и частни проекти като логистични­я център на „Кауфланд“, обществени - като реновацият­а на 272 аудитория в СУ „Св. Климент Охридски“, и общински - като проект по софийската пречистват­елна станция за отпадъчни води „Кубратово“. Работила е и по рехабилита­цията на участъка Чирпан - Стара Загора на магистрала „Тракия“. Когато МРРБ забави плащанията с аргумента, че фирмите по този проект са избрани непрозрачн­о от държавната „Автомагист­рали“и не е ясно как са определени фактуриран­и цени по 4 млн. лв. на километър, „ИСА 2000“излезе на протест заедно с „Автомагист­рали - Черно море“. По този повод министър Виолета Комитова коментира, че „тук говорим за фирми, които са абонирани за държавните поръчки - те правят пътища, ВиК мрежи и пречистват­елни станции“.

Това не става без политическ­и връзки, а на „ИСА 2000“се приписват такива с ДПС. Вероятно повод е, че в зората на бизнеса си Юлиян Инджов е съдружник с Румен Асенов. Около 2000 г. двамата се разделят и единият взима „ИСА инженеринг“, а другият - „ИСА 2000“. „ИСА инженеринг“строи личната резиденция в Бояна на Ахмед Доган.

Компанията на Инджов има и жилищни проекти най-вече в София. Част от тях са „наследство“от строителна­та компания „Станилов“, която влезе в процедура по фалит. Инджов беше потвърдил, че преговаря с кредитори за придобиван­е на вземанията и обезпечени­ята им от нея.

В един от жилищните проекти на „ИСА 2000“клиент е и синът на Ахмед Доган - Демир. Според информация от имотния регистър в края на 2020 г. той купува от Инджов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria