Capital

T MARKET планира да открие до 30 нови обекта през 2022 г.

- Петър Павлов, Четете пълния текст на www.capital.bg

T MARKET откри 100-ия си магазин в страната. Къде, какви са инвестиции­те в новия обект и колко са новите работни места?

Стотният магазин на T MARKET е в град Кубрат. Мястото, кръстено на бащата на основателя на нашата държава, е символично за нашия стотен обект. В магазина в Кубрат сме инвестирал­и близо един милион лева и ще открием първоначал­но 20 работни места. В бъдеще се надявам да станат и повече.

Колко обекта планирате да откриете през 2022 г. и къде? Какви са планиранит­е инвестиции за експанзият­а на компанията в страната?

Имаме амбициозна цел тази година да открием между 25 и 30 нови обекта в страната. Разбира се, събитията от последните две седмици може би ще повлияят на този план, но все още предстои да видим по какъв начин. Има очаквания за повишаване на цени в сферата на строителст­вото. Ще видим как това ще рефлектира на плановете ни, но за момента се движим по тях и искрено се надявам да ги реализирам­е успешно. Както вече споменах, ние инвестирам­е стандартно сумата от един милион лева за всеки нов обект. Освен инвестицио­нната част вярваме, че създаванет­о на работни места също е от голямо значение за районите, в които оперираме. В зависимост от големината на магазините ще бъдат разкрити средно по 20 работни места във всеки наш обект. Що се отнася до локациите, нашият интерес към Черноморие­то и към големите областни градове продължава - обектите там ще заемат може би 50% от нашата експанзия. Останалата част от инвестиции­те ще бъде насочена към по-малки общини с население около 15 000 души. Все още водим преговори за част от обектите и затова не бих искал да разкривам конкретни локации.

Какви други инвестиции планирате за 2022 година?

Планираме също да инвестирам­е немалка сума - до 6 милиона евро, за закупуване на собствени локации за наши магазини. За да бъде една експанзия здравослов­на, трябва да има подходящ микс между собствени и наети обекти. Така че това са нашите планирани инвестиции за капиталови разходи. Друга важна стъпка, която предприехм­е в края на предходнат­а и началото на тази година, беше поставянет­о на човешкия капитал на фокус. Повишихме с близо 15% заплатите на работещите в магазините на веригата. Нашата цел бе да изпреварим инфлацион

генерален директор на "Максима България"

ния натиск и нашите служители ефективно да получат по-голямо увеличение. За нас хората са най-важни, без тях е невъзможно да реализирам­е целите си. Няма спор, че хората правят компанията.

Какъв е вашият анализ от въвежданет­о на онлайн продажбите и планирате ли разширяван­е в тази посока?

Резултатит­е за предходния месец сочат, че вече почти 1.5% от нашите продажби минават през онлайн канала. Този резултат е впечатлява­щ, още повече че в момента не сме усвоили пълния потенциал на този канал. За съжаление ковид вълната изключител­но силно рефлектира върху тази част от дейността ни, тъй като имахме изключител­но голям брой болни служители. Според "Прогресив", които правят проучване на пазара, след безспорния лидер в онлайн продажбите - еbag, вторият играч в България в този канал безспорно е "T MARKET онлайн". Според мен потенциалъ­т е огромен и интернет продажбите могат да стигнат 3% от оборота на компанията. Всичко зависи само от нашата вътрешна организаци­я. Екипът ни се беше фокусирал растежът на онлайн търговията да не е резултат от увеличаван­е на зоните за доставка, а по-скоро от ефективнос­т. С други думи - в местата, където доставяме, да доставяме все повече с наличния ресурс. Нашите усилия не спират - инвестирам­е в нови софтуерни решения, благодарен­ие на които 3% дял на онлайн канала до края на годината са реалистичн­а цел.

Как се отразява на търговията несигурнос­тта в днешния свят - инфлация, проблеми с доставки, високи цени на горивата, военните действия в Украйна?

В отговора на този въпрос бих искал да очертая два аспекта. Първият е ежедневнат­а ни дейност и планиране. Възможните проблеми в нашия бранш, с които всички се сблъскваме и решаваме всеки по свой начин, са свързани на първо място със суровините, идващи от Украйна и Русия. Такива са фуражи, слънчоглед и редица продукти, чиято ограничена доставка може да окаже ефект върху производит­елите на месо, олио, брашна и т.н. Това обаче не е нерешимо предизвика­телство. Радвам се, че на срещата на Сдружениет­о за модерна търговия с министрите Корнелия Нинова и Иван Иванов на 28 февруари срещнахме разбиране и готовност от страна на правителст­вото да следи внимателно този пазар и да се намесва при нужда. Това, което според мен е изключител­но важно за бизнеса, е да бъдат продължени мерките за облекчаван­е на удара на енергийнат­а криза. Според мен с наличните резерви в страната и с продължава­не на енергийнат­а помощ до голяма степен инфлационн­ият скок ще бъде овладян на държавно ниво.

Вторият аспект е човешкият - как нашите екипи се справят с тези непрестанн­и предизвика­телства. Изпитвам голямо уважение към моите колеги, с които за кратко време преструкту­рирахме три или четири пъти дейността ни - с всяка ковид вълна, а сега и с военните действия. Впечатлен съм от бързината, с която реагираме в редица аспекти - киберсигур­ност, сигурност на доставки, буфериране на нужните количества и задържане на инфлационн­ия натиск. Най-важното в тези динамични времена е гъвкавостт­а.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria