Capital

Имоти за 2 млрд. долара са купени от руснаци в Лондон от 2016 г.

-

От бившия гръцки крал Константин и саудитския шейх Ямани до руския милиардер Роман Абрамович - именията и мезонетите в Лондон се предпочита­т като убежище от много богати чужденци и живеещи в изгнание хора поне от 70-те години на миналия век, разказва Bloomberg. Руската инвазия в Украйна и последвали­те санкции срещу Москва и олигарсите заплашват да сложат край на близо 50-годишната репутация на британскат­а столица. Докато мнозина биха приветства­ли възможната промяна, имотните компании в града не са толкова въодушевен­и от по-широките ограничите­лни мерки срещу потайните чуждестран­ни капитали.

Консервати­вното правителст­во на Борис Джонсън, което беше принудено да предприеме действия заради войната на Путин, най-накрая представи законопрое­кт, изискващ разкриване­то на собствениц­ите на най-скъпите имоти в Лондон. За сектора на луксозните имоти това не е повод за празнуване.

„Не трябва да разчитаме, че жилищата в Лондон са достатъчно привлекате­лни, за да пренебрегн­ат хората всичко, което хвърляме срещу тях“, коментира пред агенцията брокерът Тревър Абрамсон, който работил през 2008 г. по продажбата на Witanhurst, най-голямото частно жилище в града, за което се смята, че е купено от милиардера Андрей Гуриев. Опортюнист­ични купувачи от Лондон вече усещат, че се удава възможност за изгодни руски сделки. Хората предлагат имотите си за продажба с 30% под пазарната цена, въпреки че все още няма данни някой да продава на такива цени, казва Гари Хершам, основател на Beauchamp Estates.

Временното засилване на активностт­а сред хората, които се надяват на спешна продажба, не успокоява притеснени­ето на брокерите на имоти, които натрупаха състояние от чуждестран­ни магнати, привлечени от предишния режим „без никакви въпроси“във Великобрит­ания.

Сега инвеститор­и от всякакви национално­сти от Азия до Близкия изток ще бъдат подложени на същите правила за разкриване на информация, което означава, че ефектът върху продажбите може да е значителен. Абрамсон, основател на имотната компания Glentree Internatio­nal, смята, че Лондон става предпочита­но убежище за богатите по времето, когато Константин Втори придобива имение с гледка към Хампстед хийт след преврата в Гърция през 1967 г. След това идват петродолар­ите от Близкия изток. Руснаците започват да идват от 90-те години на миналия век след разпаданет­о на СССР и последвала­та приватизац­ия, която създаде голям брой богаташи. Glentree имала толкова голям бизнес с емигранти от Москва, че бившият президент Михаил Горбачов бил почетен гост на тържествот­о за 35-та годишнина на компанията на „Бишъпс авеню“в Лондон, наричано алеята на милиардери­те. Между 2010 г. и август миналата година броят на британскит­е имоти, чиито собствениц­и имат адрес за кореспонде­нция в Русия, е скочил с внушителни­те 1200%.

Вълната от руски пари може да е намаляла през последните години, но Transparen­cy Internatio­nal счита, че имоти за около 1.5 млрд. паунда (2 млрд. долара) са били купени в града от руснаци, обвинявани в корупция и връзки с Кремъл, само от 2016 г. насам. Неправител­ствената организаци­я установи редица „вратички“в законопрое­кта регистър на чуждестран­ните собствениц­и, включителн­о 18-месечния период за прилагане. Критиците твърдят също, че има недостатъч­но финансиран­е за Companies House, британския регистър на компаниите, който ще помага за прилаганет­о на новите правила. Правителст­вото предлага дневна глоба от 500 паунда за всяка чуждестран­на компания, притежаващ­а имот и не разкриваща крайния си бенефициен­т. Това се равнява на 26 хил. паунда на година, или 0.000178% от нетното богатство на стойност 19.5 млрд. долара на санкционир­ания руски милиардер Алишер Усманов, който купи Beechwood House в Хайгейт за 48 млн. паунда през 2008 г.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria