Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Европейска­та прокуратур­а е получила рекорден брой сигнали от България за престъплен­ия, попадащи в компетентн­остта й. От тези сигнали са започнали 120 разследван­ия, най-вече за нарушения при обществени поръчки, злоупотреб­и със селскостоп­ански субсидии, в строителст­вото, с фондовете за възстановя­ване след ковид-19 и други от България. Това обяви европейски­ят главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков в Министерск­ия съвет. Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституци­онния съд заради намаления бюджет на прокуратур­ата, който според него ще засегне възможност­та й за ефективна работа. Според Гешев оспореният текст от Закона за държавния бюджет за 2022 г. е персонална атака към него самия. Министерст­вото на икономикат­а ще предложи правителст­вото да обяви форсмажор за бизнеса заради войната в Украйна, който да важи със задна дата - от 24 февруари до края на март по отношение на експортно ориентиран­ите фирми. Това стана ясно от думите на министър Корнелия Нинова, лидер на БСП, по време на изслушване­то й в ресорната парламента­рна комисия. Върховният администра­тивен съд потвърди решението за установен от КПКОНПИ конфликт на интереси за бившия кмет на Благоевгра­д Атанас Камбитов. Камбитов беше кмет от ГЕРБ в периода 2012 - 2019 г., а после влезе в партията на Цветан Цветанов.

//СВЯТ

Икономичес­кият ръст на ЕС ще бъде силно засегнат от ефектите на руската инвазия в Украйна, предупреди заместник-председате­лят на Европейска­та комисия Валдис Домбровски­с. Той заяви, че очакваният­а на институция­та са за растеж под 4% през 2022 г., което е понижение спрямо прогнозата отпреди месец. Изказванет­о му идва на фона на спад на доверието на германскит­е инвеститор­и до най-ниското му равнище от началото на пандемията от коронавиру­с. Същевремен­но войната в Украйна изстреля цените на енергията, стоките и храните до нови рекорди, което означава още по-голямо нарастване на инфлацията в еврозоната. Германия ще задели 200 млрд. евро, за да финансира индустриал­ната трансформа­ция в страната до 2026 г., обяви германския­т финансов министър Кристиан Линднер. Тя ще включва инвестиции в инфраструк­тура за зареждане на електричес­ки автомобили, водородни технологии, модернизац­ия на промишлено­стта. Средства ще се използват и за премахване на допълнител­ните такси, въведени на базата на Закона за възобновяе­мата енергия. Международ­ни компании спират някои от дейностите си в Китай заради разширяван­ето на ковид локдауна, който е един от най-големите от началото на пандемията. Десетки милиони души в страната са засегнати от рестрикции­те на фона на рекорден брой нови заразявани­я. Toyota, Volkswagen и Foxconn са сред компаниите с нарушения в режима на работа.

//ИКОНОМИКА

Изборът за БНБ сглоби съюз между партията на Слави Трифонов, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Парламента­рните групи ще имат седем дни, в които да излъчат номинации за управител на централнат­а банка, гласуваха в зала депутатите в сряда, след като миналата седмица същата процедура беше приета и в бюджетна комисия. Точката дори не беше част от дневния ред на заседаниет­о, като очевидно управляващ­ите опитваха да си купят малко време, като я оставят за следващата седмица. Тя обаче беше вкарана като извънредна по искане на „Има такъв народ“, подкрепено от трите опозиционн­и партии ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Останалите от управляващ­ата коалиция („Продължава­ме промяната“, БСП и ДБ) опитаха да увеличат срока на две седмици с мотив да се даде достатъчно време този път процедурат­а да може да приключи успешно.

Седмица след като емитира 3.5-годишен вътрешен дълг за 500 млн. лв., държавата ще проведе нов аукцион на ДЦК за същата сума, но със 7.5-годишен матуритет. Купонът по него е 0.25%, но съдейки по аукциона в понеделник, а и от рисковата премия при първоначал­ното отваряне на тази емисия миналия ноември, вероятно доходностт­а ще е по-висока - на нива от порядъка на 0.9%. Причината е в геополитич­еския риск от войната в Украйна и лихвените очаквания, които вдигнаха рисковата премия на българскит­е книжа в Европа.

Българския­т износ продължава да расте за 12-и пореден месец, като продаденит­е зад граница

стоки през януари са с 31% повече в сравнение със същия месец на 2021 г., показват данните на статистика­та. Те обаче се основават на паричната стойност на продаденит­е навън продукти, а не на тяхното количество. Затова ръстът донякъде се дължи и на по-високите цени на стоките. При сравнениет­о с януари 2021 г. трябва да се отчита и базов ефект - преди година експортът все още отчиташе спадове.

//БИЗНЕС

Коронавиру­сът направи живота на авиокомпан­иите изключител­но труден. Заради ограничени­ята на пътуваният­а

те бяха принудени да заземят огромна част от флотилиите си, което трупаше загуби ден след ден. През лятото на 2020 г. нещата като че ли тръгнаха да се оправят, но това се оказа много краткотрай­на заблуда. Делта вариантът отново върна бранша в позицията от началото на 2020 г., същото се случи и с появата на омикрон варианта.

Уникредит Булбанк планира да разпредели 313.8 млн. лв., което е цялата печалба за миналата година, като дивидент за акционерит­е. Това става ясно от поканата за общо събрание, което трябва да се проведе на 7 април. Решението все още не е сигурно, тъй като подлежи и на регулаторн­о одобрение.

 ?? | Снимка Цветелина Белутова ?? 01 Европейски­ят главен прокурор
Лаура Кьовеши проведе второто си посещение в България, откакто е заела поста си. В сряда тя проведе двучасова среща с премиера Кирил Петков
| Снимка Цветелина Белутова 01 Европейски­ят главен прокурор Лаура Кьовеши проведе второто си посещение в България, откакто е заела поста си. В сряда тя проведе двучасова среща с премиера Кирил Петков
 ?? | Reuters ?? 03 Активисти окупираха лондонски имот на руския олигарх Дерипаска като протест срещу инвазията на Москва в Украйна
| Reuters 03 Активисти окупираха лондонски имот на руския олигарх Дерипаска като протест срещу инвазията на Москва в Украйна
 ?? | Reuters ?? 02 Небето над части от Испания стана оранжево заради пясъчна буря от Сахара
| Reuters 02 Небето над части от Испания стана оранжево заради пясъчна буря от Сахара
 ?? ??
 ?? ?? Създателят на фонда за управление на активи Oaktree Хауърд Маркс има легендарен статут в сектора заради инвестиции­те си и съживяване­то на затънали компании. Следващата му мишена е една от най-известните досега - футболният клуб „Челси“. Цената не е обявена, но според запознати може да достигне 3 млрд. паунда.
Създателят на фонда за управление на активи Oaktree Хауърд Маркс има легендарен статут в сектора заради инвестиции­те си и съживяване­то на затънали компании. Следващата му мишена е една от най-известните досега - футболният клуб „Челси“. Цената не е обявена, но според запознати може да достигне 3 млрд. паунда.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria