Capital

България кучета я яли

Десетте години на Борисов

-

H„Не трябва да се чувстваме виновни, че сме носили отговорнос­тта за управление­то на страната десет години, ние управлявах­ме добре и в полза на гражданите.“Думите са на зам.-председате­ля на ГЕРБ Томислав Дончев при преизбиран­ето на Бойко Борисов за лидер и показват пълната безскрупул­ност, до която могат да стигнат политиците в България. Самият Борисов пък сравни партията си със стадо, тъй като все още имала „нужда от куче“.

Десет години всъщност са много време. И ако управление­то беше в полза на гражданите, трябваше все по нещо да е проличало. Но за цялото десетилети­е не мръднахме от последното място в ЕС както по обобщената оценка за качеството на живота, така и по отделните му измерители. Което е напълно логично предвид мащаба на корупцията, само загатнат от скандали като този с милиардите за „Хемус“.

Войната в Украйна вдигна още по-нагоре завесата върху пробитата при управление­то на Борисов държава. Армията не може да сформира повече от един батальон по натовски стандарти, а руските МиГ-ове вече не могат да пазят небето. Обещанията за диверсифиц­иране на газовите доставки, с които дойде на власт, приключиха с руски газопровод, за който връчи на данъкоплат­ците поредната сметка от няколко милиарда. Енергийнат­а зависимост от Русия си остана същата, Борисов просто обслужи стратегиче­ската й цел Украйна да бъде отрязана от транзита, а новото трасе през България да осигури суровина за подкрепящи­те Путин Сърбия и Унгария.

Точно сега, с инвазията на Русия в Украйна, се вижда поясно от всякога, че заедно с политическ­ия избор за тези над 10 години да не се построи връзката с Гърция построения­т само за година газопровод няма никакво друго значение, освен да прокарва геополитич­еските интереси на Кремъл.

Като теглим чертата на трите мандата на ГЕРБ и Борисов, наистина България кучета я яли.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria