Capital

Селото се оказа тъкмо в града

„Св. Александър Невски“- селският мегдан на ГЕРБ

-

ЩЩеше да е смешно, ако в най-големия български град не живееха над милион души. Един плах опит София да придобие по-нормален вид тази седмица се сблъска челно с всичко, което й пречи да стане модерен град. В общинския съвет беше внесено предложени­е площадът около църквата „Св. Александър Невски“да стане пешеходен.

Не стана със следните аргументи: „Да се опитваш да направиш от едно основно кръстовище, което спомага за трафика в една европейска столица, да го превърнеш в селски мегдан от затворен тип от 80-те години мисля, че е достатъчно ретроградн­о от само себе си“, заяви разпалено общинският съветник от ГЕРБ Борислав Бориславов.

Налага се да обясним на г-н Бориславов и представля­ваната от него ГЕРБ някои базови разлики между селото и града. В селската култура всеки прави каквото си иска, защото живее основно в собствения си двор.

Ако желае, си паркира колата в средата на двора, ако иска, сади лук, ако му е кеф - лалета. В града обаче хората живеят по-нагъсто и през последните столетия това е родило една по-различна култура, в която трябва да се съобразява­ш с другите. Както не можеш да решиш да си насадиш лук в зелените площи до „Св. Александър Невски“, така и трябва да се съобразиш с интересите на повече хора, когато решаваш въпроса с паркиранет­о на може би най-красивия софийски площад.

След 12 години управление на ГЕРБ гражданите (а както се вижда и не само те) в София са превърнати в слуги на автомобили­те. Столицата в момента е достъпна само с кола. Това, разбира се, е глупаво, защото колкото повече се случва, толкова повече хора си купуват коли и вече няма къде да паркират, а задръстван­ията блокират града.

София днес е глупав град, за разлика от други европейски столици, които са все повече пешеходни, с добре организира­н градски транспорт, защото просто това им дава по-човешки облик. Качеството на живот е несравнимо по-голямо.

Тази новина от последните десетилети­я обаче още не си е проправила път до общинския съветник Бориславов. Според него, „откакто свят светува, градоустро­йството е така направено, че да могат да се движат коли“. По образовани­е той е археолог, така че сигурно знае. И ние така сме чували - световноиз­вестни са кръговото около Колизеума и античният паркинг до Акропола.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria