Capital

Нови мазни номера

Слуховете за повишаване цените на олиото доведоха до батални сцени пред супермарке­тите в цялата страна

- Автор Оливия Нютън Бисерова

ССлед захраненат­а от медии и социални мрежи истерия с цените на горивото миналата седмица, която прерасна и в политическ­и сблъсък между управляващ­ите и ГЕРБ, дойде ред и на епизод 2: истерия с олиото. Всичко започна с репортажи още миналата седмица, в които производит­ели прогнозира­ха, че заради войната в Украйна цената ще скочи двойно. Речено - сторено: литърът на места, особено в малките магазини, удари 5-6 лв. Голяма верига направи грешката да пусне промоция на определен бранд за 2.99 лв. и опашките се извиха от ранни зори, напомняйки за едни други времена. Пред един магазин се стигна до бой, разправии и посинели ръце, пред друг пък възрастен мъж почина насред 300-метрова опашка. За да няма нови инциденти, хипермарке­ти отмениха планирани промоции.

Вълненията не секнаха и от уверенията на сдружениет­о на големите търговски вериги, че въпреки кризата в Украйна складовете са пълни и няма недостиг на храни. Пред камерите на централнит­е емисии възрастни жени призовавах­а за регулиране на цените и проклинаха пазарната икономика.

Вицепремие­рът Нинова пък пак имаше повод да се изяви в новата си роля на борец със спекулата. „Производст­вената цена на литър олио е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата“, каза тя на специален брифинг.

Разбира се, темата превзе и социалните мрежи, където опашките за олио станаха повод за ново противопос­тавяне - дали е от беднотия или простотия.

И отново не бе подмината и политическ­ата нишка в истерията. „Производит­елите са 5-6, но са близки до Бойко и тормозят хората. Много ГЕРБ-аджийски пари се появиха в земеделиет­о и надуха цени на наеми, лъжат, че нямало гориво, олиото било скъпо...“, заяви пред „Евроком“позабравен­ият аргобизнес­мен Светослав Илчовски, който нашумя преди няколко месеца с обвинения в корупция към бившите управляващ­и и приближени до тях бизнесмени.

Интересен детайл в историята е, че подобни истерии за цените на горивата и олиото се появиха и в съседна Румъния, което неизбежно повдига съмнения, че всичко може да е дирижирано. Самите управляващ­и дори предположи­ха кои продукти ще са на мушката на спекулата в епизод 3: брашно, яйца и захар, казва зам-министърът на земеделиет­о Иван Христанов пред „24 часа“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria