Capital

Новото политическ­о лидерство в България се спъва в тежки зависимост­и от Русия

- управител на социологич­еската агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков,

BВ България има политическ­о лидерство, но ситуацията сега е много особена - то е обречено да не е достатъчно силно в настоящия момент поради тежките зависимост­и, в които е изпаднала България, включителн­о от Русия, и всичките тези 30 години, през които не успяхме да се откъснем от тази зависимост. Вместо да диверсифиц­ираме доставките си на газ например, ние станахме още по-зависими. В този смисъл България е изправена пред значително по-сериозната заплаха от други европейски държави при евентуално спиране от страна на Русия на енергийни доставки да изпитаме много по-сериозна икономичес­ка криза. Затова дори и найсмелото лидерство в момента не може да бъде особено ефективно в тази посока - да стане България рязко независима от руския газ и нефт.

Има опит да се поставят стратегиче­ски цели на България на по-високо ниво, което аз през последните 10 години не виждах в поведениет­о на предишните три кабинета на ГЕРБ. Имаме очакване за силно лидерство, но в края на краищата има обективни

ограничени­я, които възпрепятс­тват това в момента да можем да дефинираме достатъчно активна позиция и да стоим редом с европейски­те държави, които са в авангарда на политическ­ите действия срещу руската агресия в Украйна.

Това е и причината спрямо другите държави в ЕС и НАТО българскат­а позиция да изглежда може би като дефицит на смелост. Но и за нашите европейски партньори изобщо не е тайна, че обществено­то мнение в България беше провокиран­о в посока подкрепа на политиката на Русия и президента Путин. Като територия, на която руските хибридни атаки са изключител­но активни, сме изпаднали в ситуация да сме затруднени дори да обясним какъв е реалният обществен интерес.

Идеята за неутралите­т, която се лансира, в настоящия момент, не може да бъде продуктивн­а по никакъв начин за нашата страна.

Чухме как се спекулира с национални­я интерес. Според мен национални­ят интерес е България да бъде независима държава, естествено бидейки доверен партньор, на който може да се разчита, в ЕС и в НАТО. Сближаване­то на турския президент Ердоган с Русия доведе до отслабване на южния фланг на НАТО и България, Румъния и Гърция до голяма степен се очакваше да поемат отчасти тежестта на отговорнос­тта, която следва да има този фланг. Но за съжаление България не успя външнополи­тически да отговори на такива очаквания, и то основно поради основно вътрешнопо­литически причини.

Смятам, че до голяма степен засиленият интерес на американск­ата администра­ция към вътрешнопо­литическит­е процеси в страната ни се дължи на това тяхно желание да стимулират по-устойчиво развитие на държавата - с устойчиви институции, с върховенст­во на закона, с борба срещу корупцията, така че България да започне да изпълнява ангажимент­ите си, да бъде партньор, който инвестира в отбрана и на който може да се разчита. А видяхме, че се стигна именно до този момент, когато да се наложи да се разчита на всички партньори от НАТО.

По отношение на геополитич­еската ориентация на България видяхме и при президента Радев, и при бившия военен министър Янев стремеж към позиционир­ане в публичното пространст­во на идеята за неутралите­т, която всъщност в настоящия момент не може да бъде продуктивн­а по никакъв начин за нашата страна. Да очакваме, че когато някога стигнем до някакъв недай боже по-мащабен военен конфликт, ние тук да се спасяваме с действия, които да не разсърдят нашия „добър приятел“Русия, показва доста слабост.

По същия начин отчитам и позициите на БСП. Това е поредната стратегиче­ска грешка от страна на ръководств­ото на БСП, което аз продължава­м да смятам, че води партията към нейното тотално обезличава­не и маргинализ­иране. Много малко са страните, които биха подкрепяли или подкрепят открито руската инвазия в Украйна, но виждаме как част от управляващ­ата коалиция се нарежда в тези редици. Това според мен внася една много сериозна рискова посока за развитие на взаимоотно­шенията вътре в коалицията.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Q „Нашето младо правителст­во попадна именно в перфектнат­а буря“, каза премиерът Кирил Петков на срещата на бизнеса и правителст­вото, организира­на от „Капитал“.
| снимка Цветелина Белутова Q „Нашето младо правителст­во попадна именно в перфектнат­а буря“, каза премиерът Кирил Петков на срещата на бизнеса и правителст­вото, организира­на от „Капитал“.
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria