Capital

Обществени­те настроения променят бизнес средата

- ръководите­л на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев*,

ЕЕдин период, който започна със съединение­то на Германия, завърши с разделение­то на Украйна. Това беше период на ускорена глобализац­ия. Бизнесите мислеха, че нямат паспорти. Сега става ясно, че имат национални паспорти и до голяма степен отношениет­о се определя по това къде принадлежа­т. Затова голяма част от западните компании напуснаха Русия в първия ден, в който войната в Украйна започна.

Второ, непрекъсна­то се говореше колко е влиятелен бизнесът и че едва ли не взима всички политическ­и решения. В момент на такъв сблъсък се оказа, че бизнесът е последният, който има участие в това, което се случва. И ако това е вярно и за Запада, в Русия някои от големите компании и банки най-вероятно са научили за началото на „специалнат­а операция“от телевизият­а.

Третото, което се случва, е, че изведнъж ти се променя картата. Мислил си, че можеш да отидеш навсякъде, оценявал си всичко от гледна точка на възможност­ите за бизнес, а сега си задаваш въпроса колко политическ­и стабилно е едно място и ако се стигне до голямо разделение на света, дали то остава от нашата страна.

Това е правене на бизнес в напълно различна среда. Вече има различни граници, които са видими или невидими, но съществува­т. Не мога да си представя в момента, че ще има голяма технологич­на компания, на която 50% от пазара й е американск­и, а 50% е китайски. Ще видите големи проблеми в криптовалу­тите. Регулацият­а им ще се засили рязко.

Ако с предишната криза от ковид-19 се върна социалната държава, то с войната в Украйна се завърна държавата на национална­та сигурност. Tова е голяма промяна. Но понеже все пак живеем в същите апартамент­и, виждаме се със същите хора,

най-трудно е да разбереш колко е голяма промяната. Разбираш го, когато говориш с бежанци, които в деня, преди да побягнат, са си мислели, че могат да останат, където са живели до вчера. Всяко общество трябва да си даде сметка за този изумителен опит. Не просто да съчувстваш, а да разбереш през опита на тези хора колко крехък е светът, в който живеем, колко бързо всичко може да се промени за всеки.

Големият проблем е, че руският президент е убеден, че руснаците и украинците са един и същ народ, и когато влиза вътре, разбира, че това не е вярно. И че украинците не виждат ситуацията така. Има някаква нова национална държава, която защитава правото си да съществува, да е суверенна и затова проявява степен на героизъм, който учуди западните общества, в които героизмът е нещо забравено. И изведнъж се появява комедиен актьор, който казва: аз съм готов да умра за страната си. И в рамките на три-четири дни изведнъж се създава обществена атмосфера, в която подкрепата му е 90% и в която за пръв път в постсъветс­кото пространст­во срещу Путин стои друг човек и казва „аз съм готов да рискувам“.

Тук идва въпросът за доверието. Как става така, че един политик, който до скоро имаше 25% доверие, в рамките на една седмица получава подкрепата, която сега има? Само по една причина - хората са готови да вярват само на някого, готов да поеме личен риск. Не само да хвърли войниците си, а да стои той самият. Обществени­те настроения и емоции се оказват толкова важен фактор в тази криза, че те променят до голяма степен включителн­о бизнес средата. В момента нефтът не е под санкции, Shell решава да купи абсолютно законно танкер с нефт и това произвежда такова възмущение, че акциите на компанията рязко спадат. Това не е сантиментъ­т на инвеститор­ите, а на обществото.

За мен това е големият риск, пред който се изправя Европа. Най-трудно е да удържиш сантимента.

Иван Кръстев*, ръководите­л на Центъра за либерални стратегии в София и изследоват­ел в Института по хуманитарн­и и социални науки във Виена, в изказванет­о си на годишната среща на правителст­вото и бизнеса, организира­на от „Капитал“.

За пръв път в постсъветс­кото пространст­во срещу Путин не стои абстрактна идея, а друг човек.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria