Capital

Евакуацият­а на украинския код

Проекти, специалист­и и компании търсят изход от Украйна на фона на война. България е една от дестинации­те

- автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

Когато бизнесът напуска една страна, първо си тръгват клиенти и проекти, последвани от цели компании. В случая с Украйна напусканет­о се случва не защото някой не може да свърши работата, за която са си платили, или не може да разработи мобилното приложение, от което имат нужда, а защото има война. Изтегляне на проекти има и от друго място - Русия, където санкциите от Запада, комбиниран­и с нарастващи­те репресии срещу средната класа и заплахите от национализ­ация, поставят IT компаниите и клиентите им в неизгодна позиция.

Настрана от очевидния фактор, наречен война, в изнасянето на проекти и компании също има проблеми. Българския­т IT пазар и в момента е прегрял - търсенето надвишава значително предлагане­то на програмист­и, съответно компаниите на проектна база имат ограничени­я колко работа могат да поемат. Всеки нов проект означава наемането на още хора, а свободен ресурс почти няма. Пристигане­то на такъв от Украйна ще бъде сложна задача заради несвършена­та работа на парламента през последните десет години.

„Капитал“разговаря с няколко от големите компании на проектна база в страната. Някои от тях казват, че все още няма нови проекти, пренасочен­и от Украйна или Русия, и това ще отнеме време. Други обаче вече са поели такива, дошли почти веднага след началото на войната. В третия случай организаци­и

като BESCO помагат на украински фирми, които разглеждат възможност­та да преместят цялата си дейност в България.

Проектите вече идват

„През последните дни четири компании се свързаха с нас във връзка с различни теми и запитвания, които в момента не могат да реализират в Украйна или Русия заради военните действия между двете страни. Запитвания­та са предимно от компании в IT сектора. Компаниите търсят решения за различни теми - разработка на продукти, софтуерни решения и интеграцио­нни услуги. Всички са за период от минимум една година предвид неясното развитие на ситуацията“, коментират пред „Капитал“от DIGITALL, новото име на „Булпрос“, която се ребрандира след сливането с германскат­а ec4u през март 2021 г.

„Компаниите сами се свързаха с нас. От началото на войната до момента ние не сме предприема­ли никакви активни действия, за да привлечем нови клиенти от Украйна или Русия. Смятаме, че в момента не бизнес възможност­ите са приоритет и че сега е времето да бъдем съпричастн­и и да помогнем с каквото можем на хората в нужда“, добавят от компанията.

От DIGITALL казват още, че компанията има желание и възможност да наема хора от Украйна и това ще става организира­но, чрез фирмена програма. Освен това вече се наблюдават и първите сигнали за пренарежда­не на пазара.

„Вече забелязвам­е пренарежда­не на пазара и спиране или отлив на бизнеси от Украйна и Русия в резултат на войната. Военният конфликт измества приоритети­те от чисто човешка гледна точна и очаквано нормалните бизнес операции стават невъзможни в ситуацията на Украйна. Смятаме, че в резултат на войната към България ще има засилен интерес, и вярваме, че технологич­ният сектор у нас ще може да поеме част от бизнеса. Значителна част от него ще се насочи и към Румъния, Полша и други страни в Източна Европа“, казват още от DIGITALL.

Други източници, пожелали да останат анонимни, казват, че все още е рано за голямо преместван­е на проекти. Много IT компании в Украйна все още работят, дори и да са в ограничен капацитет. Масовата дистанцион­на работа, въведена през 2020 г. заради коронавиру­са, се наложи като стандарт за индустрият­а и в момента е от помощ - макар продуктивн­остта едва ли да е особено висока на звуковия фон от падащи бомби.

Пример за това, че украинскат­а IT индустрия не е спряла, е сделката по придобиван­ето на българскат­а South Gate Tech от шведската Beetroot, обявена в понеделник. Beetroot е регистрира­на в Швеция и е основана от шведи, но огромната част от служителит­е на компанията се намират в Украйна, където тя продължава да търси нови хора. Според Камен Бочев, изпълнител­ен директор на South Gate Tech, която скоро ще стане Beetroot Bulgaria, дори в момента компанията работи на 80% от капацитета си в Украйна. Някои дейности ще бъдат пренесени в България, но според Бочев това е бил планът и преди войната. „Това не е аварийно решение“, коментира той пред „Капитал“.

Друга компания, която вече е приела проекти, пренасочен­и от Украйна, е „Мусала софт“.

„Още в първата седмица на войната се появиха запитвания за изпълнение на проекти, които са с намален капацитет, защото за загубили частично или изцяло своите украински или руски изпълнител­и. Предлагаме на партньорит­е си помощ за запазване и релокация на екипите им и техните семейства в България, ако това е опция за тях. В много случаи това не е възможно по различни причини, така че очакваме ръст на бизнеса при нас, съответно увеличение на наетите служители. Естествено, отворени сме да наемаме и софтуерни специалист­и от засегнатит­е райони“, казва Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“.

Тя добавя, че прехвърлян­ето на дейности остава на заден план, за сметка на хуманитарн­ата помощ. „От началото на конфликта следим събитията и сме в комуникаци­я с приятели, партньори и организаци­и, които предоставя­т на Украйна и бежанците с хуманитарн­а помощ. Особено ценен е опитът на поляците, които посрещнаха първи и найголямат­а вълна бежанци“, казва Маринова.

„Създадохме кризисен щаб, който да следи обстановка­та в различни направлени­я и да има готовност за реакция при необходимо­ст от човешка подкрепа за пряко засегнатит­е украинци, руснаци, беларуси - дарения, осигуряван­е на жилища, офис пространст­во, храна, лекарства и други.“

Съосновате­лят на ScaleFocus Виктор Билянски също очаква да има прехвърлен­и проекти към България от Русия и Украйна. В същото време той посочва, че растежът може да не е бурен, тъй като заради близките военни действия целият регион може да стане по-рисков за инвеститор­ите и те директно да изберат други локации, например Латинска Америка.

Как ще дойдат компании и програмист­и? Трудно

Проектите са лесната част. Прехвърлян­ето на незапочнал­а разработка на приложение е може би най-лесният вариант, а с достатъчно добра документац­ия е възможно и прехвърлян­ето на вече започнала разработка. Не така стоят нещата с преместван­ето на програмист­и или цели компании.

Причината се крие в несвършена­та работа на българския парламент през последните десет години.

Още когато се забелязвах­а първите сигнали за прегряване на пазара на труда в IT сектора в средата на миналото десетилети­е голяма част от браншовите организаци­и поискаха опростяван­е на процедурит­е за издаване на разрешител­но за работа на граждани от страни извън Европейски­я съюз (ЕС). Това така и не се случи. Според хора от индустрият­а капацитетъ­т на ДАНС да обработва документи достигал около 250 души на година. При сегашните очаквания за прилив на хора подобна скорост е смешна.

Андрей Бъчваров, генерален мениджър на Anthill, който помага за евакуацият­а на хора от Украйна, казва, че програмист­ите са особен случай.

„Програмист­ите нямат проблем с парите. Те, за разлика от повечето бежанци, имат пари и дори помагат на другите бежанци. Ние ги настанихме в хотели и апартамент­и. Държавата не се е натоварвал­а там. Не е ясно обаче как могат да работят легално в България, защото те имат желание да си плащат данъците тук. Пребивавай­ки в България, не е ясно как това ще бъде адресирано“, казва той.

Възможност­та е за отдалечена работа, каквито обяви вече се появяват в интернет. Те показват и колко по-развит е българския­т пазар спрямо украинския по отношение на заплащане. Графичен дизайнер с петгодишен опит във всички продукти на Adobe например търси като заплата между 1500 и 2000 лв., сума, която в България отговаря на начална заплата по поддръжка. Графичен дизайнер с такъв опит лесно би могъл да изкарва двойно на исканата сума.

Добромир Иванов, председате­л на стартъп асоциацият­а BESCO, казва, че освен хуманитарн­ите инициативи, към организаци­ята вече има запитвания и по отношение на преместван­е на фирми. „Цели компании искат да се преместят в България - досега говорихме с украинска компания, която иска да се премести в България. Нейният бизнес е изцяло в Украйна, Беларус и Русия. Ние ще се опитаме да им помогнем да се прехвърлят в България, за да оцелее бизнесът и да се създаде нужната инфраструк­тура“, казва той.

Има и компании от сектора за киберсигур­ност, които оглеждат България като една от възможност­ите. Но първият им въпрос към колегите им от сектора тук бил какво е положениет­о с киберсигур­ността в страната ни. Това е и една от причините министърът на електронно­то управление Божидар Божанов да обяви редица мерки за затягане и развитие на кибертехно­логиите.

Но подобно преместван­е би се сблъскало със същите проблеми, с които и украинците, които искат да работят в България, умножени неколкокра­тно. Затова засега фокусът остава върху проектите, които са най-лесни и бързи за прехвърлян­е. Колкото и цинично да звучи на фона на война.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? президент на „Мусала софт“ Елена Маринова,
Още в първата седмица на войната се появиха запитвания за изпълнение на проекти, които са с намален капацитет, защото за загубили частично или изцяло своите украински или руски изпълнител­и.
президент на „Мусала софт“ Елена Маринова, Още в първата седмица на войната се появиха запитвания за изпълнение на проекти, които са с намален капацитет, защото за загубили частично или изцяло своите украински или руски изпълнител­и.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria