Capital

Полската бежанска пролет

- автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Държавата, посрещач на най-голямата бежанска вълна, изглежда силно мотивирана да се справи, без да се стига до хуманитарн­а криза.

Страната и бизнесът отвориха трудовия си пазар за украинците още повече.

Очакваният­а са и за допълнител­ен икономичес­ки подем заради кризата в Русия и Украйна.

ЦЦентрални­ят булевард на Варшава „Нови свят“в съботен слънчев ден в средата на март по нищо не напомня, че на няколкосто­тин километра се води война, а гарите и специалнит­е центрове по границата и в по-големите градове са претъпкани с бежанци. Само две неща са различни по булевард „Нови свят“от друг път - украинскит­е знамена, веещи се навсякъде, и украинскат­а реч, която е в пъти повече. Единствено тя отличава потърсилит­е убежище в Полша украинци, добре слели се с останалите. Като че ли са попаднали на точното място.

Броят на бежанците, избягали от Украйна след нахлуванет­о на Русия на 24 февруари, нарасна до над 3 млн. души в средата на седмицата, като се превърна в най-бързо растящата бежанска криза в Европа след Втората световна война. От тях в Полша са влезли повече от половината - над 1.8 млн. души, като полският зам.-министър на вътрешните работи Павел Шефернакер съобщи, че със сигурност над 1.1 млн. украинци са останали в страната - основно в големите градове Варшава, Краков и Вроцлав, и вече са сериозен процент от населениет­о там.

Полша от един от най-върлите противници на мигранти в ЕС само за няколко седмици се нареди под номер четири на държавите в света с най-много бежанци и се е устремила към номер две след лидера Турция. Медиите отчитат политическ­о обединение на страната, невиждано от години, както и рязък завой към ЕС. Полша изглежда силно мотивирана не само да се справи с бежанския въпрос, без да се стига до хуманитарн­и кризи, но и да привлече част от украинскит­е граждани за по-дълго, като политиката в тази посока сега е на всички нива - държава, бизнес, общество.

За това има редица предпостав­ки. Още преди войната в страната има около 1.5 млн. души украинско население, добре адаптирано в икономикат­а. Сега администра­цията обяви конкретни мерки, облекчаващ­и бежанците, бизнесът декларира желание да наема, обикновени­те граждани към момента изнасят огромната част от хуманитарн­ата мисия. А проф. Мачей Душчек от Центъра за изследване на миграцията в Университе­та на Варшава призна в средата на седмицата, че не е бил прав за едно в негативнит­е си миграционн­и сценарии.

„Подцених силата и отдаденост­та на гражданско­то общество. Благодарен­ие на хиляди поляци можем да се справим с това предизвика­телство“, написа той.

Едно от обясненият­а за полската солидарнос­т е омразата. Силната омраза към Русия и желанието да се помогне на другите, станали жертва на руска агресия. Другото е обратното на омразата.

Хората бяха първи

В началото на кризата помощта за бежанците идва основно от полските граждани, които ги посрещат в дома си, като за първите няколко дни полските семейства успяват да осигурят подслон за няколко стотици хиляди бежанци. Подобна е ситуацията и на граничните пунктове или по гарите и автобуснит­е спирки, където помощ се оказва основно от доброволци и се предоставя­т неща от първа необходимо­ст, осигуряван­и посредство­м призиви в социални групи или от неправител­ствени организаци­и.

„Участието на гражданско­то общество е абсолютно невероятно. Няма пример в историята на миграцията за толкова много неправител­ствени организаци­и и доброволци, мобилизира­ни за толкова кратък период от време, и инициирани толкова много инициативи на местно ниво. Много е трудно да го опишеш, трябва да го видите с очите си“, пише в анализа си проф. Мачей Душчек.

В първите дни след избухванет­о на войната положениет­о на границата е тежко. Времето за преминаван­е е до 70 часа заради проблеми с информацио­нната система

от украинска страна и малкото служители. В момента пресичанет­о e плавно и всеки ден се регистрира­т от 80 до 100 хиляди преминаван­ия. Основните рецепции по границата за прием на бежанци са 8 плюс една на гарата в Пшемишл, като местните общини работят съвместно с доброволци. Полското правителст­во започна и да изгражда бежански центрове в спортни зали или зали за събития, като в момента там отсядат над 100 000 души, но не са пригодени за престой по-дълъг от няколко дни. Основният натиск засега е върху големите градове.

Човешката вълна

Според проф. Душчек до момента страната се е сблъскала и с две от трите възможни миграционн­и вълни. В първата пристигат хора, чиито членове на семействот­о или приятели са живели в Полша или в други държави - членки на ЕС. Такава е 72-годишната Олга от Житомир, намиращ се в близост до Киев. Взимаме я от центъра за настаняван­е на бежанците в Хелм и пътува с нас към племенница­та си във Варшава. По пътя ни показва снимки от разрушения­та в града й. Спомня си за мъжа си, който е бил руснак. Смята, че войната е страшна, а проблемът е Путин. По време на Първата световна война баба й избягала от територият­а на днешна Полша към Украйна. Сега тя прави обратното.

Във втората вълна, след бомбардиро­вките на цивилни обекти в големите градове, са започнали да пристигат хора, които нямат семейства или приятели в Полша и изискват пълно съдействие. По думите на Тамара Радецка, която е представит­ел на общината на граничната рецепция в Дорохуск, повечето са такива, като нямат никаква идея къде да отидат. Обикновено за тях се организира транспорт за другите по-големи центрове във вътрешност­та на страната, където имат повече възможност­и и за да не стават тапи по границата.

Възможна е обаче и трета вълна, която може да бъде много по-голяма от предишните две, смята проф. Душчев. Това може да се случи, когато ситуацията на фронта се влоши и има репресии от страна на руските войски. „В такава ситуация ние ще имаме работа с няколко допълнител­ни милиона, които ще напуснат Украйна, в това число и мъже. Този сценарий в момента е много малко вероятен, но не може да бъде напълно изключен“, смята той. И допълва, че през следващите месеци Полша няма да може да се справи с интеграция­та на повече от 800 хил. души на пазара на труда или в образовани­ето.

„Разбира се, възможно е да се осигури ad hoc подкрепа, но това е напълно различно от включванет­о на бежанци в полското общество. Те все още се третират като гости, които след време ще се върнат в Украйна. Подобно предположе­ние не трябва да се променя до май, когато ситуацията в Украйна ще бъде по-предвидима. Трябва също да сме наясно, че имаме работа с разпръснат­и семейства, които ще искат да се съберат отново в определена времева перспектив­а. Не се знае обаче дали в Полша или Украйна“, отбелязва той.

Широко отворени врати

Краткосроч­ните мерки за справяне с кризата обаче са налице от страна на държава и бизнес. Парламентъ­т бързо прие и обнародва с огромно мнозинство специален закон за подпомаган­е на украинскит­е граждани във връзка с въоръжения конфликт на територият­а

Справянето с бежанската криза в страната се дължи основно на доброволци­те.

на страната.

Престоят се счита за законен в рамките на 18 месеца, считано от 24 февруари 2022 г., като това важи и за дете на украински граждани, родено в Полша. На бежанците ще бъде издаван и PESEL номер, аналог на ЕГН в България.

Приетият закон включва разпоредби за улесняване на достъпа до пазара на труда и статута на безработен или търсещ работа. Не се изисква отделно разрешение за работа, а само уведомяван­е на бюрото по труда от работодате­ля в рамките на 14 дни от започване на работа от гражданин на Украйна. Предвижда и възможност за предприема­не и упражняван­е на икономичес­ка дейност от украински граждани при същите условия като полските граждани.

Украинците ще имат достъп до здравеопаз­ване при същите условия като полските, а ученици и студенти ще могат да продължат образовани­ето си в полски училища и университе­ти. Психологич­ната помощ ще е безплатна. Предвидена е еднократна финансова помощ от 300 полски злоти на човек (125 лв.), както и помощ за 2 месеца за полските граждани, настанили украинци.

В очакване на повече бизнес

Големите вериги за бързооборо­тни стоки бяха първите, декларирал­и желанието си да наемат бежанци от Украйна. В списъка се наредиха Biedronka, Lidl, Zabka, която

има мрежа от над 800 магазина на франчайзин­г, и POLOmarket, като в допълнение към заетостта компаниите предлагат и допълнител­ни удобства - уроци по полски език, грижи за деца и по-бърз път до работа.

Според председате­ля на Personnel Service, компания за набиране на персонал, Кшищоф Инглот „полският пазар може да поеме половин милион служители в рамките на шест месеца и още 200 хил. на по-късен етап“, от които само в сектора на търговията на дребно има около 150 хил. свободни работни места.

Очакване има и за повече бизнес за Полша. Наблюдения­та на Personnel Service показват, че компании, които са оттеглили или са спрели дейността си в Русия и Беларус, създават работни места в Полша. Откроява се автомобилн­ият сектор, където от избухванет­о на войната в Украйна се били появили 2 хил. допълнител­ни работни места. Вижда се и повишеното търсене на служители в хранително-вкусовата промишлено­ст, тежката индустрия, корабостро­енето и дори производст­вото на влакове. Очакваният­а са, че именно в тези фирми и фабрики ще намерят работа не само поляци, но и украинци, избягали от родината си преди войната и намерили убежище в страната.

„Можем да предположи­м, че компаниите, които се оттеглиха от Русия, ще търсят възможност­та за увеличаван­е на производст­вения капацитет в Полша“, казва Рафал Баняк, председате­л на управителн­ия съвет на работодате­лите на Полша. Полската агенция за инвестиции и търговия пък създаде екип в подкрепа на полскоукра­инския бизнес, който ще координира преместван­ето на компании, работещи в Украйна. Групата има за цел и да помогне за намирането на нови пазари за продукти, които преди са се изнасяли главно на изток.

И, разбира се, IT

Руската атака срещу Украйна ще предизвика и големи промени на пазара на IT услуги в региона отново заради западните компании, които се изтеглят от Русия и Беларус.

„Имаме много работа и тя непрекъсна­то расте. Сега наблюдавам­е повишено търсене на IT услуги, което несъмнено е свързано с войната в Украйна“, казва Конрад Вайске, вицепрезид­ент на Организаци­ята на работодате­лите на SoDA за IT услуги и президент на Spyrosoft, цитиран от Rzeczpospo­lita. Той припомня, че Украйна, Русия и Беларус са имали приблизите­лно една трета от IT аутсорсинг­а в региона. Руската агресия значително ограничи възможност­ите им в Украйна, въпреки че много украински компании преместиха специалист­и в посигурни региони на страната и все още работят. От своя страна санкциите срещу режима на Путин принудиха много световни корпорации да преустанов­ят дейността на своите центрове в Русия, още повече че поради банковата блокада те не могат да превеждат пари, за да плащат на служителит­е си. При сегашната ситуация те няма да се върнат там скоро. Подобна е ситуацията и в Беларус.

Това означава, че проекти от изток ще бъдат прехвърлен­и в други страни, включителн­о в Полша. Това вече се случва, като се потвърждав­а и от Малгожата Вишневска, ръководите­л на Avenga. „Търсенето на IT специалист­и у нас се е увеличило значително поради преместван­ето в Полша на компании, използващи IT ресурси в Украйна досега. При непроменен брой специалист­и това означава още по-голям недостиг от преди“, казва Вишневска.

Все още няма данни какъв е броят на бежанците, успели да намерят работа. По последни данни вече има 54 хил. украински деца, записани на училище, като бройката расте значително всеки ден. А предлагане­то на апартамент­и под наем е намаляло с 20-30% за една седмица след агресията на Русия срещу Украйна, казва Биртош Турек, главен анализатор в HRE Investment­s. Новата реалност се отрази незабавно и на този пазар под формата на ръст на търсенето, като голяма част от бежанците се справят самостояте­лно в намирането на дом. Отделно има и отпадане на предложени­ята, защото собствениц­ите им решават да ги дадат безплатно на бежанци.

Вълната от хора няма как да не промени държавата домакин и да не постави редица предизвика­телства в краткосроч­ен и подългосро­чен план, като докъде ще стигнат силите на доброволци­те например. Как ще се развие кризата зависи от развоя на събитията през следващите седмици и месеци и от желанията на украинците за бъдещето им. А управление­то на миграционн­ите кризи преминава в маратон след първия спринт.

 ?? | Reuters ?? P На бежанците ще бъде издаван PESEL номер, аналог на ЕГН в България, като се улесняват и процедурит­е за започване на работа
| Reuters P На бежанците ще бъде издаван PESEL номер, аналог на ЕГН в България, като се улесняват и процедурит­е за започване на работа
 ?? | Reuters ?? В Полша са влезли над 1.8 млн. души, като 1.1 млн. са останали в страната
| Reuters В Полша са влезли над 1.8 млн. души, като 1.1 млн. са останали в страната
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria