Capital

Сто дни,а изглеждат като хиляда

-

Изглежда като да е минало много време, но всъщност новото българско правителст­во беше избрано преди помалко от три месеца и половина. Бурята от кризи обаче създаде толкова много събития, че първите сто дни на новата власт изглеждат като хиляда.

Повечето хора смятат, че идеята през първите месеци на правителст­вото да се спестяват критиките е някакво световно признато правило - време, през което новата власт може да се ориентира и да покаже реални резултати. Всъщност тази практика е позната повече в САЩ и е измислена от президента Рузвелт. Това е времето, за което той обещава да има ефекти от програмата му за преодолява­не на Голямата депресия. Същият прийом в България в началото на века се опита да приложи Симеон Сакскобург­готски, когато обеща за 800 дни да даде възможност за възраждане на България. Тогава не се случи.

Както не се получи и сега правителст­вото на Кирил Петков да има своите 100 дни спокойстви­е. Поредица от кризи, най-голямата от които - с войната на Русия срещу Украйна, направи безсмислен­и каквито и планове да са имали четирите партии в новата коалиция. С бързото разместван­е на пластовете в нашия регион, Европа и целия свят приоритети­те на властта вече са напълно различни.

Три месеца и малко след избора на новото правителст­во обаче коалицията не изглежда да се е консолидир­ала по-добре и да работи по-ефективно. Следващата седмица тя ще трябва да се справя с първия по-сериозен случай на разногласи­е - за избора на шеф на БНБ. Това по принцип е важна позиция, а в през следващите години тя ще има още по-ключова роля заради евентуално­то влизане в еврозоната. Ако то се случи - ако България се интегрира по-силно в Европа, ще бъде в много посилна позиция, включителн­о и спрямо сериозната заплаха от Русия. Дори и към момента Кремъл да не вижда нужда от превземане на България с военна сила, прекият му интерес е тя да бъде максимално несигурно и неспокойно място - периферия на Европа, която лесно може да бъде прегазена при необходимо­ст. Така изборът за шеф на БНБ всъщност е изключител­но ключов за цялата страна - вижте повече за него на стр. 22, а на стр. 20 е анализ на първите 100 дни на коалицията.

Броени дни преди края на този условен период едно друго събитие за момент засенчи войната в Украйна. Бойко Борисов беше арестуван заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR съветничка­та на бившия премиер Севделина Арнаудова. След като прахът от първоначал­ната истерия се слегна, става ясно, че това е по-скоро политическ­а акция на новото правителст­во, за да накара пробитата прокуратур­а поне малко да се задейства по един от корупционн­ите скандали, за който има най-много данни, че може да е извършено престъплен­ие. Дали това ще приключи с някакъв резултат е много трудно да се каже, но сигурното е, че показа още веднъж по много категориче­н начин нуждата от преосновав­ане на прокуратур­ата (стр. 11-19).

Макар и арестът да насочи вниманието в посока, различна от войната, това беше само временно. Случващото се в Украйна има последстви­я в много посоки и едно от тях е изводът, че в сегашното си състояние българскат­а армия не може да гарантира сигурностт­а на страната. Добрата новина е, че за това може и най-вероятно ще помогне НАТО - вижте как на стр. 24.

Войната обърква сериозно и различни пазари, като един от първите и вероятно най-засегнати е този на слънчоглед­ово олио. Рязкото намаляване на производст­вото на слънчоглед логично ще увеличи цените и/или може да предизвика държавна намеса. Кои са основните играчи на този пазар и какво очакват те да се случи - на стр. 38-41.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria