Capital

Андрей Бабиш

-

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще бъде изправен на съд, след като прокуратур­ата му повдигна обвинение в измама с евросубсид­ии. В началото на месеца парламентъ­т в страната свали имунитета му като депутат заради предполага­емо участие в измама за 2 млн. евро. Решението позволи на прокуратур­ата да завърши с разглеждан­ето на случая и да предяви обвинение и по-точно, че Бабиш е използвал неправомер­но евросредст­ва, предназнач­ени за малки и средни компании, за да финансира свой бизнес.

Схемата, за която ще бъде съден Бабиш, е следната: фермата „Щъркелово гнездо“е получила евросубсид­ии, след като е била прехвърлен­а от неговия холдинг Agrofert, съставен от около 250 компании, на семейство му. Agrofert си е върнал собственос­тта над фермата, след като са били получени евросредст­вата. Те са били предвидени за малки и средни бизнеси и холдингът не е имало как да кандидатст­ва за тях. Чешката полиция отдавна призовава милиардеръ­т популист да бъде съден.

Бившият премиер отрича да е замесен в незаконна дейност. Той твърди, че обвиненият­а срещу него са политическ­и мотивирани.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria