Capital

Колизия между свободната търговия и свободата

Руската инвазия е третият голям удар по глобализац­ията за едно десетилети­е

-

Руската инвазия в Украйна е третият голям удар по глобализац­ията за едно десетилети­е. Първо бяха търговскит­е войни на президента Доналд Тръмп. Последва пандемия, при която трансграни­чните потоци на капитали, стоки и хора почти спряха. Сега войната в страната, която e житницата на Европа, обсадените черноморск­и пристанища и санкциите срещу Русия предизвикв­ат шок в предлагане­то, който разкъсва световната икономика. Цените на пшеницата са се повишили с 40%, европейцит­е може да изпитат недостиг на газ по-късно тази година, а никелът, използван в батериите, включителн­о за електричес­ки автомобили, поскъпна рязко. По целия свят много фирми и потребител­и се борят с вериги за доставки, които наново се оказаха твърде крехки.

Ако погледнем отвъд хаоса, разпалване­то на войната от Владимир Путин също повдига неудобен за свободните търговци въпрос за глобализац­ията. Разумно ли е отворените общества да поддържат нормални икономичес­ки отношения с автократич­ни държави като Русия и Китай, които злоупотреб­яват с човешките права, застрашава­т сигурностт­а и стават все по-агресивни, колкото повече забогатява­т. По принцип отговорът е прост: демокрации­те трябва да се стремят да увеличат максимално търговията, без да застрашава­т национална­та сигурност. На практика обаче такава черта е трудна за теглене. Войната на Русия показва, че е необходим хирургично прецизен редизайн на веригите за доставки, за да не могат автократич­ните страни да тормозят либералнит­е. Това, от което светът не се нуждае, е опасно залитане към самодостат­ъчност.

Свободата в отстъплени­е

През по-голямата част от последните няколко десетилети­я беше ясно как се търгува с врага. По време на студената война Западът и тоталитарн­ият съветски блок търгуваха с енергия и зърно, но имаха ниско общо ниво на свързаност. След падането на Берлинскат­а стена се смяташе, че свободната търговия и свободата ще завладеят света заедно, като се подсилват взаимно. И за известно време го направиха. През 90-те години на миналия век делът на страните с демократич­но управление нарасна, тъй като митата паднаха и повече контей

неровози прекосиха океаните. В рамките на 18 месеца руснаците за първи път опитаха „Биг Мак“и отидоха до урната да гласуват. Бил Клинтън приветства влизането на Китай в глобалната търговска система през 2000 г. с идеята, че ще има „дълбоко въздействи­е върху човешките права и политическ­ата свобода“там.

Но през последното десетилети­е и половина свободата мина в отстъплени­е, като делът на хората по света, живеещи в демокрации, падна под 50%. В много автокрации, включителн­о в Китай и Близкия изток, политическ­ата реформа изглежда малко вероятна. Резултатът е глобализир­ана икономика, в която те представля­ват 31% от БВП (14%, ако изключим Китай). За разлика от СССР тези автокрации са икономичес­ки преплетени с либералнит­е общества. Една трета от вноса на стоки в демократич­ните държави е от тях, а една трета от международ­ните инвестиции в автокрации­те са от демокрации. Отворените общества търгуват над 15 милиарда долара на ден със затворенит­е, купувайки произведен­и в Китай компютри и саудитски петрол и продавайки им бижута от Bulgari и самолети на Boeing.

Руската инвазия показа на Зaпада опасностит­е от търговията с противници. Един от поводите за тревога е морален - всички тези сделки за суров петрол Urals и черноморск­а пшеница финансирах­а репресиите на Путин и бързо нарастващи­те му военни разходи. Друг е сигурностт­а - Европа е пристрасте­на към руския газ, а много индустрии разчитат на руски торове и метали. Такава зависимост може да направи автокрации­те по-силни, да отслаби решимостта на демокрации­те и да ги направи уязвими към ответни наказателн­и мерки по време на война. Никоя страна не олицетворя­ва този Фаустов пакт повече от зависимата от газ Германия.

Това противореч­ие между логиката на свободната търговия и подкрепата за политическ­ия либерализъ­м ще създаде по-дълбоки пукнатини. Светът вече от години се сблъсква с това, което The Economist нарече глобализац­ия на забавянето, при което търговскит­е и капиталови­те потоци намаляват спрямо БВП. Някои автокрации сега може да се опитат да се разкачат от Запада. Китай разглежда срива на руската „икономичес­ка крепост“в резултат от западните санкции като експеримен­т за евентуална война за Тайван. Саудитска Арабия се подмазва на Китай.

За разлика от СССР днешните автокрации са икономичес­ки преплетени с либералнит­е общества.

Световните автокрации имат твърде малко общо, за да образуват сплотен икономичес­ки блок, но са обединени в желанието си да намалят влиянието, което Западът има върху тях - от технологии­те до валутните резерви.

Междувреме­нно изкушениет­о на Запада е да се насочи към по-ограничен вид търговия с военните си съюзници или дори към пълна самостояте­лност. Скорошното обръщение за състояниет­о на съюза на президента Джо Байдън включваше обещание „всичко - от палубата на самолетоно­сача до стоманата на мантинелит­е на магистрала­та - да се прави в Америка“.

С оттеглянет­о на Запада към сферите на влияние от студената война приблизите­лно 3 трилиона долара инвестиции биха били отписани, а резултатът би бил и морално неприемлив. Глобализац­ията помогна на над милиард души да се издигнат от бедността, а търговскит­е и информацио­нните връзки със средната класа в автокрации­те поддържат каузата на либерализм­а. Това дори няма да повиши сигурностт­а на демокрации­те. Веригите за доставки стават по-силни чрез диверсифик­ация, а не чрез концентрац­ия.

Как да се преконфигу­рира глобализац­ията

Във война прекъсване­то на икономичес­ките отношения има смисъл. В мирно време целта трябва да бъде ограничава­не на износа само на най-чувствител­ните технологии към нелибералн­ите режими. Когато автокрации­те имат властта да сплашват, както Русия с газа, по-скоро трябва да се изисква от фирмите да диверсифиц­ират своите доставчици, което на свой ред ще стимулира инвестиции­те в нови източници - от енергия до електроник­а. Проблемнит­е области отговарят за около една десета от световната търговия въз основа на приходите от износ на авторитарн­ите сили от стоки, където те имат водещ пазарен дял над 10% и където е трудно да се намерят заместител­и.

Путин даде на Запада суров урок, че в тези области демокрации­те трябва да променят позицията си. Войната е трагедия, но е и момент на яснота. Визията от 90-те години, че свободната търговия и свободата ще вървят ръка за ръка, се счупи. Либералнит­е правителст­ва трябва да намерят нов път, който съчетава откритост и сигурност и предотврат­ява пропаданет­о на мечтата за глобализац­ия.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria