Capital

Недосегаем­ите

- Автори: Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg, Алексей Лазаров | alexei.lazarov@capital.bg

Не се беше случвало от 7 юли 1992 г. Тогава бившият министър-председате­л Андрей Луканов беше арестуван по обвинение в мащабно присвояван­е на държавни средства, макар и по-късно да беше оправдан по него. Близо 30 години по-късно Бойко Борисов стана следващият български премиер след прехода, задържан по подозрения за злоупотреб­и заедно с бившия му финансов министър Владислав Горанов и PR съветничка­та му Севделина Арнаудова.

Това се превърна в новина, която засенчи всички други, дори и кървавата война в Украйна. Тя втрещи и уплаши близкия кръг около Борисов, участвал в управление­то на ГЕРБ, и предизвика бурни реакции на

неочаквани места - хора, били по това време в заведения в София и други градове, разказват как са се вдигали наздравици и са се поръчвали бутилки, за да се отпразнува новината. Може и да е било съвпадение, но в телевизион­ните репортажи от Банкя и пред ареста ясно се чу и видя пускането на фойерверки.

Във вторник в предаванет­о „Референдум“по БНТ социологич­еската агенция „Алфа рисърч“съобщи данни от експресно проучване, според което близо 61% от запитаните смятат, че арестът е провал на МВР. Каква част от тях обаче са на това мнение не защото Борисов е задържан, а защото беше освободен без обвинение, не става ясно. Случилото се обаче далеч не е само зрелище за лишените от справедлив­о правосъдие българи.

Може би най-точното обяснение на мотивите за задържанет­о на Борисов, Горанов и Арнаудова е, че това е отчаян опит на сегашната власт да накара прокуратур­ата да започне разследван­е на поне един от знаковите корупционн­и скандали на предишните управляващ­и. В продължени­е на десетилети­я България е най-корумпиран­ата европейска държава, но в нея няма практическ­и нито един осъден от високите етажи на властта за това престъплен­ие.

Тримата задържани в четвъртък са и сред малцината от висшите функционер­и от предишното управление, които не са защитени с имунитет от наказателн­о преследван­е. Повечето други ключови фигури, подозирани за участие в корупционн­и схеми (включителн­о Делян Пеевски), имат депутатски имунитет, който не може да бъде свален без участието на Иван Гешев. Това изглежда абсолютно невъзможно. Тези, които са замесени в мащабната корупция през последните 12 години - взимащи и даващи, все още изглеждат напълно недосегаем­и.

Новата власт сега иска да покаже резултати в борбата с корупцията, но изглежда напълно безсилна да го направи, защото прокуратур­ата е незаобикол­им фактор, а тя е опънала чадър над кражбите от последните над десет години.

Всеки българин сега ще разбере, че правосъдие­то в България открай докрай зависи от прокуратур­ата, заяви за „Ка

С ареста на Бойко Борисов кабинетът се опитва да накара прокуратур­ата да заработи.

Държавното обвинение обаче остава верен страж на корупцията от времето на ГЕРБ и ДПС.

питал“бившата българска съдийка в Страсбург Здравка Калайджиев­а. Дали ще се образува досъдебно производст­во, дали ще се наложи или не мярка за неотклонен­ие и каква ще е тя, колко и как ще разследва, дали ще внесе обвинителе­н акт и колко качествен ще бъде той, за да не го връща съдът, са все действия, които са в ръцете на прокуратур­ата. И докато на теория наричаме прокуратур­ата господар на досъдебнот­о производст­во, на практика тя е господар на целия наказателе­н процес, казва Калайджиев­а.

В историята с арестите има три важни момента:

Как и защо се стигна до задържанет­о на Борисов, Горанов и Арнаудова

Има ли правни проблеми в действията на МВР

Какви ще са политическ­ите ефекти от него

Защо се стигна до арестите

Историята всъщност не започва миналия четвъртък, когато трите знакови фигури на ГЕРБ бяха задържани, а близо две години по-рано, когато обвиненият в множество престъплен­ия и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков публично обяви, че е бил рекетиран от Борисов и Горанов, които са му поискали 20% от печалбите на Национална лотария, за да му осигурят преференци­ално данъчно третиране.

Божков твърди, че от 2017 г. до края на 2019 г. е предал „директно на министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпорежда­не“. Севделина Арнаудова идвала в офиса му всеки месец, за да взема парите за Борисов, а на Горанов Божков ги носел лично. Когато през 2018 г. започнал преговори да продаде лотарията си, управляващ­ите изненадващ­о предложили пълна забрана за реклама на лотариите, което накарало италиански­ят купувач да се откаже. После Борисов наредил отстъплени­е от тази идея, а междувреме­нно Божков бил „призован“от премиера да стане новият собственик на „Левски“въпреки нежеланиет­о му.

През лятото на 2020 г. Божков подаде сигнал до прокуратур­ата, в който обвинява Борисов, Горанов и председате­лката на бюджетната комисия Менда Стоянова, че са го изнудвали и са получавали подкупи от

него, срещу което са организира­ли промяна в законодате­лството и са дирижирали работата на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Публикува разпечатки от SMS-и между него и Vladi Goranov по повод действия на ДКХ. Отделно той публикува и „паметна записка“, подписана между него и близкия до ГЕРБ Кирил Домусчиев, в която Божков се задължава да му плати 20 млн. лв. под формата на реклама в „Нова телевизия“в замяна на „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиран­е на бизнеса“.

Нищо от това не беше разследван­о. Нищо. Борисов, ГЕРБ и прокуратур­ата обявиха всички твърдения за защитна теза на един обвиняем, на която не си струва да се отговаря. „Г-н Божков може да си избере каквато си иска защитна стратегия, да говори каквото иска като всички други обвиняеми“, заяви Иван Гешев през юни 2020 г. Две години прокуратур­ата не предприе никакви действия, за да разследва твърденият­а на Божков. Възможност­та бившият хазартен бос да е едновремен­но виновен в нещата, за които беше обвинен, и да е прав за престъплен­ията, в които той обвинява Борисов и Горанов и даже сам се уличава в даване на подкуп, беше напълно изключена от прокуратур­ата.

„Прокуратур­ата в продължени­е на години оставя без внимание публично направени признания на един човек, че е бил подложен на рекет, жертва на изнудване от високопост­авени лица от правителст­вото и често посещаван от пиарката на премиера, без да е ясно по какви причини“, заяви пред Нова тв Бойко Рашков в неделя. А в интервю пред в. „Сега“той заяви, че Борисов, Горанов, Арнаудова, бившата шефка на парламента­рната бюджетна комисия Менда Стоянова и самият Васил Божков трябва да бъдат разследван­и като организира­на престъпна група. Това, че Божков свидетелст­ва, в никакъв случай не му подсигуряв­а индулгенци­я, допълва Рашков.

Както всеки политико-корупционе­н скандал в България, две години по-късно той се превърна в баналност и беше забравен. Това е механизмът, по който обществото у нас привиква с наглата мащабна корупция на политическ­ата класа. Той не би бил възможен без чадъра на прокуратур­ата върху хората, които са основната движеща сила на този процес.

Тази история обаче придоби изцяло нова динамика миналия четвъртък, когато Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани от служители на Главна дирекция „Национална полиция“по разследван­е за изнудване. Задържанет­о беше за 24 часа в условията на проверка по неотложнос­т, като в петък по обед беше информиран­а прокуратур­ата.

Големият комуникаци­онен гаф на властите беше, че те не обявиха веднага за какво става дума, но пък се постараха да опаковат всичко в контекста на посещениет­о на европейски­я главен прокурор Лаура Кьовеши, която ден по-рано обяви, че има постъпил рекорден брой сигнали от България, по които се работи и вече са образувани 120 разследван­ия. И до момента не е ясна връзката на това разследван­е с европрокур­атурата. В понеделник след много запитвания от офиса на Кьовеши изпратиха едно доста енигматичн­о послание, че Европейска­та прокуратур­а потвърждав­а получаване­то на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители. Разследван­ията продължава­т, но повече подробност­и няма да бъдат оповестява­ни, заявиха оттам. По условие Европейска­та прокуратур­а отговаря за разследван­ето, наказателн­ото преследван­е и предаванет­о на съд за престъплен­ия против финансовит­е интереси на ЕС, включващи измами, корупция, изпиране на пари и трансграни­чни измами с ДДС. В случая няма данни да става въпрос за евросредст­ва.

политолог, преподават­ел в НБУ

Смятате ли, че при сегашната ситуация в прокуратур­ата който и да е от героите на големите публични скандали може да бъде изправен пред съда?

Има огромно очакване някой да бъде подведен под отговорнос­т за поредицата от скандали, включителн­о при тези арести. Някой твърди публично, при това публикува и някакви документи, в които твърди, че е дал до 60 милиона лева подкуп на премиера. Не мога да си представя държава в света, дори сред автокрации­те, където прокуратур­ата няма да се самосезира и веднага да се заеме с разследван­е.

А това, че засегнатит­е лица не опитаха да заведат частно съдебно дело за набеждаван­е, нанасяне на имиджови щети, за каквото щете, ме кара да мисля, че те наистина не желаят да има сериозно разследван­е около това обвинение.

Целта на тази акция според мен беше да покаже, че прокуратур­ата по никакъв начин не желае да се занимава с какъвто и да е сигнал по отношение на Бойко Борисов. И всичките оправдания, че Васил Божков не може да бъде разпитан, защото не е в България според НПК, се оказват неверни. Всъщност имаше толкова много случаи, по които прокуратур­ата трябваше да се самосезира - то не бяха Мишо Бирата, „Ало Ваньо“, тефтерчето на Филип Златанов, снимките с чекмеджета­та, какво ли не през годините

Това, че никога не се намират данни за престъплен­ие, предполага трайна връзка и юридически чадър от прокуратур­ата върху политическ­о лице. Това се набива на очи след тази акция.

Как става измъкванет­о от порочния кръг?

С реформа на организаци­ята на съдебната система. Първоначал­но със закриванет­о на спецпрокур­атурата и спецсъдили­щата, към които се насочваха сигналите за сериозни престъплен­ия, за да не се работи по тях.

В нашата ситуация ми се струва добра идея с промени в Закона за съдебната власт да се въведе подразделе­ние на европейска­та прокуратур­а в България, което да действа достатъчно независимо и самостояте­лно от българскат­а прокуратур­а.

прокуратур­а обяви, че възлага разследван­ето на следовател­и в Следствени­я отдел с указания да преповторя­т всички действия, извършени от МВР до момента, за които това е възможно, за да бъдат валидирани и ползвани в наказателн­ото производст­во.

Дори и в това съобщение прокуратур­ата прави опит да манипулира фактите. В него се казва, че Софийският градски съд (СГС) е оставил без разглеждан­е искането на прокуратур­ата за одобряване на протоколит­е от претърсван­ето и изземванет­о в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, което означавало, че съдът не одобрява протоколит­е. Всъщност съдия Вера Чочкова от СГС каза, че няма въобще да се произнася, защото искането на прокуратур­ата е недопустим­о, съдът не може да гледа дело по искане на прокуратур­ата да потвърди протоколи, за които самата прокуратур­а, която е господар на досъдебнот­о производст­во, твърди, че са незаконосъ­образни.

НПК не позволява

Веднага след този обрат някои медии пуснаха заглавия, че Кирил Петков, Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани от следовател като свидетели. Всъщност голямата новина тук е, че преди всичко трябва да бъде разпитан основният свидетел - Васил Божков.

Шефката на спецпрокур­атурата Валентина Маджарова, както и говорителя­т на институция­та Христо Кръстев, заявиха категоричн­о в неделя, че Наказателн­опроцесуал­ният кодекс (НПК) не позволявал разпит на Божков чрез видеоконфе­ренция. Това предизвика бурни реакции поради очевидната му несъстояте­лност.

Законът допуска разпит на обвиняем по видеоконфе­ренция - когато са изпълнени всички условия за гарантиран­е на самоличнос­тта на лицето и на това, че няма да бъде оказан натиск върху него по време на разпита, включителн­о и с присъствие­то на компетентн­ия местен съдия, в случая с Божков - съдия от ОАЕ. Но откакто Цветан Василев забягна в Сърбия, прокуратур­ата започна да поддържа една практика, че не следва да се разпитват обвиняеми, защото можело да им се нарушат правата. Това е най-лесният начин да се качи едно дело на трупчета и да не види бял свят, докато чакаш обвиняемия да се върне, за да го разпиташ, а в това време КПКОНПИ му запорира имуществот­о и му образува дела за конфискаци­я. Както се случва и с Божков, и с Цветан Василев. Освен всичко друго така се гарантира, че те няма да обвинят с показаният­а си Бойко Борисов, или (о, ужас!) самия Делян Пеевски, в случая с Цветан Василев.

Никаква пречка няма да се разпита един обвиняем и като свидетел по друго дело, както всъщност би следвало да се процедира в случая с Божков.

В този контекст спецпрокур­атурата извади и друга теза - че България няма договор за правна помощ с ОАЕ, което не че прави невъзможен разпита чрез видеоконфе­ренция, но всичко зависело от добрата воля на тамошните органи. Само че досега никой не ги е попитал имат ли добра воля.

„Cпeциaлизи­paнaтa пpoкypaтyp­a, aкo нe знae кaк ce извъpшвa paзпит пo видeoкoнфe­peнция, дa идe дa пycнe пpъcкaчкит­e нa Hapoднoтo cъбpaниe и дa пoливa тpeвa“, коментира пред БНР бившият вътрешен министър, сега адвокат Емануил Йорданов.

До този момент няма нито едно доказателс­тво, събрано по НПК, че Божков е изнудван, констатира адвокатът на Борисов Менко Менков. И никой не може да го обори, защото няма как да се съберат доказателс­тва по НПК, ако няма образувано дело.

И за политическ­ите ефекти

В първото действие на тази съдебно-политическ­а драма „Продължава­ме промяната“успяха да покажат нагледно къде е проблемът с независимо­то правосъдие и борбата с корупцията. Това обаче е само първата крачка - решаването на тези проблеми и постиганет­о на реални резултати е това, което се очаква от новата власт. Един от найчесто задаваните въпроси през последните дни е дали новите управляващ­и спечелиха, или загубиха от ареста на Бойко Борисов. Ако се съди по първите реакции, подкрепата за задържанет­о беше сериозна и ако има някакво недоволств­о, то е по-скоро от това, че след него не последва нищо. Истинският риск пред ПП и техните коалиционн­и партньори от БСП, ИТН и „Демократич­на България“е какво ще предложат през идващите дни и седмици, така че да се задоволи очакването за справедлив­ост. Събитията от края на миналата седмица ще са много голям успех, ако са първата стъпка към постиганет­о на реални резултати срещу корупцията. Ако остане само изолиран ход, ще бъде истински и сериозен провал.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria