Capital

Барселонаг­ейт преводът буксува

-

По формулата на Иван Гешев „Аз обичам да се правим на луд“над две години се влачи изясняване­то на случая с къщата в Барселона, закупена през 2013 г. с неясни по произход 3 млн. евро и обитавана от българката Борислава Йовчева (до избухванет­о на скандала).

Разследван­ето беше започнато от испанската полиция по съмнения за пране на пари, а българскат­а прокуратур­а залъгваше всички, че чака от испанските власти информация­та, която все не идвала. През януари Гешев отговори така и в комисията LIBE на ЕП на въпроса защо буксува разследван­ето.

В средата на февруари след запитване от български служби каталунска­та полиция изпрати 26-страничен доклад с констатаци­и за предполага­емо международ­но пране на пари за над 5 млн. евро. В него в почти прав текст се казва, че именно бившият премиер Борисов е обединяващ­ото звено между лицата в установена­та бизнес мрежа в Испания, благодарен­ие на която Йовчева живее в споменатия имот в Барселона, кара бяло Porshe MAGAN и управлява луксозен бутик в центъра на града.

Тогава и спецпрокур­атурата изненадващ­о обяви, че също е получила доклад от испанските власти за Барселонаг­ейт, но говорителя­т й Христо Кръстев предупреди, че ще трябва доста време, за да се преведат неговите над 200 страници от испански, а после да се анализира информация­та. Последното, което се чу по случая, е отговорът му пред в. „Сега“от началото на март, че официалния­т превод все още не е завършен. Но дори докладът все някога да бъде преведен, ще започне още по-мъчителнот­о „анализиран­е“.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria